نشست دیشب شورای امنیت سازمان ملل درباره ایران و برجام در سایه تهدید آمریکا و سه کشور اروپایی به فعال کردن سازوکار «مکانیسم ماشه» برگزار شد.

به گزارش همشهری آنلاین، نشست سه‌شنبه شورای امنیت با هجدهمین گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که زیربنای برجام است، آغاز شد که معاون سیاسی او رزماری دی‌کارلو، آن را قرائت کرد.این نشست در حالی برگزار شد که اندکی قبل از آن انگلیس، فرانسه و آلمان، سه کشور اروپایی طرف برجام، در بیانیه‌ای ایران را متهم کردند که ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود را به سطوح بی‌سابقه افزایش داده که «هیچ توجیه غیرنظامی معتبری» ندارد.آن‌ها پیش‌تر هم انگیزه خود را از طرح این اتهامات، در نامه‌ای به شورای امنیت که اعلام آمادگی کردند در صورت نیاز آماده هستند مکانیسم ماشه برای بازگرداندن همه تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران را فعال کنند، بروز دادند.

در ابتدای این نشست، دیپلمات آمریکایی رزماری دی‌کارلو به عنوان مسئول امور سیاسی سازمان ملل متحد به شورای امنیت گفت که «زمان از اهمیت بالایی برخوردار است».وی افزود «بن‌بست» در حالی همچنان ادامه دارد که ۱۰ ماه تا پایان اعتبار قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که زیربنای برجام است، باقی است.دی‌کارلو افزود «در حالی که مسئولیت بر دوش مشارکت‌کنندگان در برجام و ایالات متحده است، موفقیت یا شکست آنها برای همه ما مهم است. منطقه نمی‌تواند بی‌ثباتی بیشتر را تحمل کند».او بر لزوم تعهد واقعی به گفت‌وگو و دیپلماسی تاکید کرد و گفت «این راهی برای بازگرداندن اعتماد به ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران ...و کمک به ثبات در منطقه و فراتر از آن است».

تهدید آمریکا به استفاده از همه توانش

نماینده آمریکا رابرت وود در نشست شورای امنیت سازمان ملل با طرح اتهامات تکراری و در حالی که رژیم صهیونیستی بیش از یک سال است منطقه را با حمایت واشنگتن به قتلگاه فلسطینیان تبدیل کرده، مدعی دامن زدن ایران به بی‌ثباتی و درگیری در غرب آسیا شد و سپس اتهاماتی را درباره برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز تهران مطرح کرد. او با بیان این که «اگرچه دیپلماسی بهترین گزینه است»، تهدید کرد «اما ایالات متحده روشن ساخته که ایران هسته‌ای (دارای سلاح اتمی) هرگز نمی‌تواند یک گزینه باشد. ما آماده هستیم تا از تمام عناصر قدرت ملی برای اطمینان از این موضوع استفاده کنیم».وود در حالی که آمریکا طی بیش از یک سال اخیر طرح‌های پیشنهادی برای توقف نسل‌کشی غزه را وتو کرده، در این نشست درباره «تضعیف اعتبار سازمان ملل» هشدار داد و مدعی شد «زمانی که ایران آشکارا و بدون عواقب از شورای امنیت سرپیچی می‌کند و قطعنامه‌های آن را زیر پا می‌گذارد، اعتبار و اقتدار سازمان ملل را تضعیف می‌کند. بنابراین، ما باید به پاسخگو کردن ایران ادامه دهیم و همچنان به وظایف خود برای پیشبرد صلح و امنیت بین‌المللی عمل کنیم».

تهدید طرف‌های اروپایی برجام به چکاندن ماشه

نماینده انگلیس همسو با نامه اخیر تروئیکای اروپایی به سازمان ملل، تهدید کرد که در صورت لزوم از سازوکار ماشه (اسنپ‌بک) علیه ایران استفاده خواهد شد.جیمز کاریوکی همچنین ادعا کرد که «ادامه توسعه برنامه هسته‌ای ایران در سطوح فعلی، فاقد هرگونه توجیه معتبر است»او در ادامه ادعاهایش بدون اشاره به عدم پایبندی کشورش به تعهدات خود ذیل برجام و در حالی که ایران بارها گفته که به دنبال سلاح هسته‌ای نیست، گفت «ایران نه تنها در پایبندی به تعهدات برجامی خود ناکام است، بلکه لفاظی‌های خطرناک و تنش‌زایی را در مورد توانمندی و دکترین هسته‌ای خود مطرح می‌کند و ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران در حال حاضر بیش از ۳۲ برابر محدودیت‌های برجام است».این مقام ارشد انگلیسی در نشست شورای امنیت، برای ایران خط‌ونشان کشید و گفت «ایران یک انتخاب دارد: می‌تواند در ماه‌های آینده به تشدید (تنش) ادامه دهد یا دیپلماسی را انتخاب کند. باید دومی را انتخاب کند». او سپس مدعی شد انگلیس و شرکایش در تروئیکای اروپایی مصمم به دستیابی به یک راه‌حل دیپلماتیک هستند، و افزود «ما به تعامل با ایران برای یافتن راهی سازنده ادامه خواهیم داد».نماینده انگلیس در نشست شورای امنیت گفت «اجازه دهید واضح بگوییم. با توجه به اینکه قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در اکتبر منقضی می‌شود، در حال رسیدن به یک مقطع حساس هستیم. ما برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی، هر گام دیپلماتیکی از جمله در صورت لزوم، فعال کردن اسنپ‌بک را انجام خواهیم داد».

اتحادیه اروپا خواستار مذاکره با مشارکت آمریکا شد

نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل متحد از همه طرف‌ها از جمله ایالات متحده خواست تا مذاکرات درباره برجام را از سر بگیرند.استاوروس لامبرینیدیس در نشست شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و اجرای برجام گفت که دیپلماسی بهترین راه برای تضمین ماهیت برنامه هسته‌ای ایران است و برجام به ثبات کل منطقه کمک خواهد کرد.وی بدون اشاره به عدم پایبندی آمریکا و اروپا به تعهدات خود، افزود «از ایران می‌خواهیم به عنوان حسن نیت به تعهدات خود در برجام بازگردد، زیرا این امر زمینه مناسبی برای مذاکره فراهم می‌کند».

روسیه: فعالسازی مکانیزم ماشه محکوم به شکست است

سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان ملل از رویکرد آمریکا و اروپا در قبال برجام انتقاد کرد و گفت «آنها با مقصر جلوه دادن ایران و بیان اظهارات ضد ایرانی، به دنبال نادیده گرفتن نقض تعهدات خود در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت هستند».واسیلی نبنزیا هشدار داد که «اقدامات گذشته علیه ایران نتیجه معکوس داشته و تلاش برای اعمال مکانیسم ماشه نیز بی‌نتیجه خواهد بود و محکوم به شکست است».نماینده روسیه شرایط کنونی را نتیجه تصمیم غیرمنطقی و سیاست اشتباه آمریکا و همچنین کشورهای اروپایی طرف برجام دانست و گفت دبیرکل سازمان ملل متحد هم به صراحت اعلام کرد که آمریکا هیچ تلاشی برای جبران اشتباهات خود نکرد.به گفته این دیپلمات روس، دولت بایدن به‌رغم ادعاهای خود، هیچ تلاش معناداری برای بازگشت به برجام انجام نداد.نبنزیا درباره نیت طرح اتهامات علیه ایران از سوی کشورهای غربی گفت که «اروپایی‌ها از اطلاعات نادرست برای اعمال فشار حداکثری علیه تهران استفاده می‌کنند».

چین: مکانیسم ماشه نباید برای تهدید یا باج‌خواهی استفاده شود

سفیر و نماینده چین فو کانگ هم در نشست سه‌شنبه هشدار داد که مکانیسم ماشه نباید از سوی تعداد محدودی از کشورها برای تهدید یا باج‌خواهی استفاده شود.وی درباره سفر اخیر مدیرکل اژآنس بین‌المللی انرژی اتمی رافائل گروسی به تهران گفت که «همکاری ایران و آژانس ادامه دارد و این تحولات دلگرم‌کننده است و همه باید از این فرصت استفاده کنند».نماینده چین توافق برجام را بهترین راه‌حل برای مسئله برنامه هسته‌ای ایران از طریق دیپلماسی توصیف کرد و ادامه داد «واشنگتن به عنوان مقصر اصلی بحران برجام، باید از اقدامات فشار حداکثری خودداری کند و حسن نیت خود را در قبال ایران نشان دهد».

فعال‌سازی اسنپ‌بک با پاسخ قاطع ایران مواجه خواهد شد

امیر سعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل متحد در نشست دیشب به شورای امنیت گفت که برنامه هسته‌ای ایران همواره کاملاً صلح‌آمیز و تحت دقیق‌ترین نظام نظارتی تاریخ آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بوده و ادعاهای مبنی بر تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای بی‌اساس و تحریک‌آمیز هستند». وی افزود «صدور قطعنامه توبیخی علیه ایران در نشست اخیر شورای حکام آژانس، علیرغم سفر سازنده و موفق مدیرکل آژانس به تهران در ماه نوامبر، نشان می‌دهد که سه کشور اروپایی و ایالات متحده با هدف تضعیف دیپلماسی، به دنبال پیشبرد یک دستورکار سیاسی هستند».ایروانی در ادامه تصریح کرد که «بگذارید یک‌ بار برای همیشه روشن کنیم: سازوکار موسوم به اسنپ‌بک، ابزاری در دستان شما نیست که بتوانید از آن برای تهدید ایران سوءاستفاده کنید. ایران به‌صراحت اعلام کرده که چنین اقدام تحریک‌آمیزی با پاسخی قاطع و متناسب مواجه خواهد شد».وی در پایان گفت «قویاً معتقدیم که برجام همچنان چارچوبی مستحکم و کارآمد برای حل بحران‌های غیرضروری و ساختگی پیرامون برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران است. ایران آماده مشارکت معنادار است، مشروط بر آنکه دیگر طرف‌ها اراده سیاسی واقعی نشان داده و به حقوق بین‌الملل پایبند باشند».

منبع: فارس