به گزارش همشهری آنلاین، شب یلدا به عنوان یکی از مناسبتهای ملی سال، همهساله زمانی برای پخش ویژهبرنامههای تلویزیونی است که از حضور چهرههای شناختهشده بهره میبرند و در تلاش برای جذابیت، با یکدیگر رقابت میکنند. مدیران رسانه ملی نیز به اقتضای این آیین ملی، گاهی برای این مناسبت تا حدی از بعضی خطوط قرمز فرمی و محتوایی کوتاه میآیند تا برنامههایی جذابتر و پربینندهتر به آنتن تلویزیون برسد.
دست نسبتا بازتر برنامهسازان و مجریان، برخی تلاشها برای وایرال شدن بریده برنامهها در شبکههای اجتماعی، حضور مهمانانی از طیفهای مختلف و البته حجم بالاتر بیننده در این شبها، از عواملی است که باعث شده گاه در ویژهبرنامههای یلدایی سیما، اتفاقات و حاشیههایی رخ دهد که در روزهای دیگر کمتر اتفاق میافتد.
صدای مهران مدیری و همه آن چیزهایی که قرار است شب یلدای امسال تلویزیون را گرم کند
ویدیوی لو رفته از مهران مدیری
اتفاق پرسروصدای یلدای امسال البته تا لحظه انتشار این خبر که هنوز بخش عمده ای از برنامه ها روی آنتن نرفته، پخش نشدن ترانهای بود که با صدای علی زندوکیلی و مهران مدیری برای ویژهبرنامه شبکه سه آماده شده بود. این اتفاق بعد از آن افتاد که ویدیوی کوتاهی از پشت صحنه ضبط این ترانه در استودیو منتشر شد و بسیاری بازگشت مدیری را به سیما به فال نیک گرفتند. در عین حال برخی فعالان رسانهای نیز انتشار این ویدیو را به عنوان تلاشی برای صدور مجوز حضور مهران مدیری در رسانه ملی دانستند که البته به نتیجه نرسید.
بازگشت حسن ریوندی و شوخی پردردسر یوسف تیموری
طی یلدای ۱۴۰۲، تلویزیون به شکلی کمسابقه محل حضور اینفلوئنسرهای شبکههای اجتماعی بود که از جمله آنان میتوان به حسن ریوندی، صادق بوقی و نوجوانی اشاره کرد که با تکیهکلام «واگعیه یا کیکه؟» شناخته میشد. جالب آنکه بعضی از این چهرهها در بیش از یک شبکه سیما حاضر شدند.
سال گذشته همچنین ویژهبرنامه یلدایی شبکه نسیم یک گفتگوی ویدیویی ساختگی با کریستیانو رونالدو فوتبالیست مطرح پخش کرد که در آن، مجری از عناصر یلدا مانند دورهمی، انار و آجیل میپرسید و رونالدو درباره آنها سخن میگفت!
در ویژهبرنامه شبکه سه هم یوسف تیموری شوخی پرحاشیه و عجیبی با تکیهکلام «شیر مادر و نان پدر حلالت» هادی عامل انجام داد که واکنش این گزارشگر کشتی را در پی داشت و در شبکههای اجتماعی انتقادات فراوانی را نسبت به تیموری برانگیخت. نکته جالب آن که اگرچه همان گروه برنامهساز، ویژهبرنامه امسال شبکه سه را نیز ساختند اما یوسف تیموری امسال جای خود را به بهمن هاشمی داد که ممکن است پسلرزههای آن شوخی و برخی شوخیهای دیگر وی باشد.
برنامه هایی در غیاب سلبریتی ها
یلدای ۱۴۰۱، تلویزیون شبهای کمچهرهای را گذراند؛ از سویی وقوع ناآرامیها حضور برخی هنرمندان را در شبکههای صداوسیما کمرنگ کرده بود و از سوی دیگر مدیریت تلویزیون در آن زمان تمایل بیشتری به استفاده از چهرههای جدید و کمترشناختهشده داشت که باعث شد در نهایت، شبهایی کمچهره رقم بخورد.
اتفاق مهم ویژهبرنامههای یلدای ۱۴۰۱، درخواست ابوالفضل پورعرب برای عفو عمومی بازداشتیهای پاییز آن سال بود که بازتاب گستردهای در رسانهها و شبکههای اجتماعی یافت و اغلب اتفاقات دیگر آن شبهای سیما را به حاشیه برد. در همان برنامه اما شوخی عجیب مجری با پورعرب، واکنش وی را در پی داشت. در شبکه دو نیز برنامه «سندباد» با حضور مهمانان زن خارجی پخش شد که حجاب کاملی نداشتند و این اتفاق در شبکههای اجتماعی سروصدا کرد.
ابوالفضل پورعرب در ویژه برنامه شب یلدای شبکه ۵
اتفاق کمسابقهای که در یلدای ۱۴۰۰ رخ داد، پخش برخی برنامههای آن شب به صورت تولیدی (ضبطشده) بود که حواشی و اتفاقات را بسیار کاهش داد.
در حالی که به شکلی جالب، یلدای ۱۳۹۹ نیز با کمترین اتفاقات حاشیهای سپری شد، یلدای ۱۳۹۸ با رقابتی شدید بر سر حضور چهرهها در شبکههای مختلف سیما به یاد میآید؛ تا جایی که این رقابت، سروصدای زیادی به وجود آورد و در چند رسانه و صفحات اجتماعی برخی چهرههای رسانهای، ادعاهای متعددی درباره دستمزد چهرهها برای تولید برنامه یا حضور به عنوان مهمان در تلویزیون منتشر شد.
در همین شرایط، تصمیم مدیران شبکه چهار برای پخش ویژهبرنامه یلدایی با اجرای صدیقه کیانفر، آفرین عبیسی و رابعه مدنی ـ سه هنرپیشه زن پیشکسوت ـ رخدادی جالب بود که در یادها ماند؛ هرچند کیانفر به این برنامه نرفت و به جای آن، مهمان «شبآرام» شبکه سه شد تا رقابت میان شبکهها بیش از پیش به چشم بیاید. اتفاق جالب یلدای ۱۳۹۸ سیما، حضور همزمان رشید کاکاوند در دو شبکه بود که در روزهای بعد با ارائه توضیحات برنامهسازان، مشخص شد آیتم مربوط به وی در یکی از دو برنامه تولیدی بوده است.
ویژه برنامه انار و برف شبکه چهار در سال ۹۸
به نظر میرسد ویژهبرنامههای یلدایی سیما طی یک دهه اخیر، از ساختاری ثابت بهره میبرند که اگرچه طی سالهای گذشته، برای تماشاگران جذابیت داشت، ولی به تدریج تکراری شده و حالا تلویزیون نیازمند ورود ایدههای تازه و ساختارهای متفاوتی است که کمتر روی آنتن دیده میشود. حضور دو یا سه مجری و تعداد زیادی مهمان، گپوگفتهایی شوخوشنگ و البته استفاده از عناصر آشنای یلدا مثل انار و هندوانه در دکور، از جمله موارد ثابتی است که در همه برنامهها وجود دارد و باعث شده تا حدودی شبیه یکدیگر شوند.
با وجود هزینه قابل توجه برای تولید برنامهها و حضور مهمانان متعدد، جای برخی میزبانان سالهای گذشته در سیما خالی به نظر میرسد؛ چهرههایی چون رامبد جوان، رضا رشیدپور، مهران مدیری، احسان علیخانی، سروش صحت، فرزاد حسنی، منصور ضابطیان و سیدعلی ضیا که در گذشته خاطرات جذابی برای مخاطبان سیما ساختند ولی حالا در جعبه جادویی دیده نمیشوند.
این در حالی است که حتی عادل فردوسیپور نیز در طول سالهای پخش برنامه «۹۰»، همواره برنامههایی ویژه در نزدیکی شب یلدا آماده پخش میکرد و گفتگوهایی جذاب در این برنامه به آنتن میرساند.
حال باید دید آیا ویژهبرنامههای یلدای ۱۴۰۳ در دو شب باقیمانده تا تولد حضرت فاطمه زهرا(س) میتوانند ایدههای نو و متفاوتی رو کنند که به برگهای برنده آنها تبدیل شود یا خیر.