پروژه «منزوی‌سازی ایران» سال‌هاست که در دستورکار دولت‌های غربی قرار دارد، اما طی بیش از یک سال‌گذشته از تحولات غرب‌آسیا، این راهبرد با تمرکز ویژه‌ای پیگیری شده و در ماه‌های اخیر وارد مراحل نوینی شده‌است.

همشهری آنلاین – گروه سیاسی: یکی از خطوط محوری تبلیغات سیاسی – رسانه‌ای غربی علیه ایران بر این مبنا استوار شده‌است که به‌دنبال تحولات ماه‌های اخیر در منطقه، جمهوری‌اسلامی «منزوی» شده‌است و طرف‌های غربی در پیشبرد راهبردهای خود در این زمینه موفق بوده‌اند.

در چنین شرایطی هم هست که به‌دنبال پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، این دست فضاسازی‌ها وارد مرحله تازه‌ای شده‌است و محور واشنگتن – تل‌آویو تلاش دارد با بهره‌گیری از انواع ابزارهای رسانه‌ای و سیاسی، ضمن به تصویرسازی از «ایران تضعیف شده»، بستر مهیایی برای شکل‌دهی به تحولات پیش رو در خاورمیانه فراهم سازد.

این درحالی است که جمهوری‌اسلامی در مواجهه با کنش‌های خصمانه، واکنش‌های راهبردی نشان داده و همواره کوشیده ضمن حفظ موازنه بازدارندگی در مقابل طرف مقابل، از تله انزوای طراحی شده ازسوی دشمن، با کمترین آسیب عبور و در مسیر تحقق چشم‌اندازهای راهبردی خود حرکت کند.

۱

دیپلماسی فعال رئیس‌جمهور

مسعود پزشکیان طی حدود ۴‌ماه گذشته از آغاز به‌کار دولت چهاردهم، با انجام ۶ سفر خارجی، تحرک قابل‌توجهی به‌منظور پیشبرد راهبردهای حوزه سیاسی خارجی ایران داشته‌است؛ سفرهایی که با پیگیری اهداف چندوجهی، کوشیده راهبردهای منزوی‌ساز طرف مقابل را خنثی کند. در چنین شرایطی هم هست که در ماه‌های اخیر شاهد تحرک دیپلماتیک ویژه عباس عراقچی، وزیر امورخارجه نیز بوده‌ایم.

۲

افزایش نقش‌آفرینی در نهادهای بین‌المللی

یکی از اصلی‌ترین نمودهای شکست راهبرد «منزوی‌سازی ایران»، افزایش روزافزون نقش‌آفرینی جمهوری‌اسلامی در چارچوب نهادها و سازمان‌های منطقه‌ای ازجمله «دی ۸»، «بریکس»، «شانگهای»، «اتحادیه اقتصادی اوراسیا» و... است. تهران توانسته از فراخور تقویت پیوندها در این حوزه، مسیرهای تازه‌ای را به سوی خنثی کردن راهبردهای خصمانه غربی‌ها بگشاید.

۳

توسعه مراودات با دولت‌های عربی

گام‌های روبه‌جلوی ایران و مصر برای احیای روابط دیپلماتیک، افزایش سطح همکاری‌های چندوجهی با عربستان در ماه‌های اخیر و گسترش همکاری‌ها با دیگر دولت‌های عربی وجه دیگری از شکست راهبردهای غربی برای انزوای ایران است. تهران با اثبات عزم راهبردی خود در این زمینه، دور تازه‌ای از مناسبات با دولت‌های عربی را رقم زده است.

۴

راهگشایی اقتصادی در مقابل تحریم‌ها

یکی از اصلی‌ترین نمودهای شکست راهبرد منزوی‌سازی ایران، تداوم همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی ایران، ازجمله با قدرت‌های جهانی مانند روسیه و چین، با هدف خنثی‌سازی تحریم‌هاست. تهران از یک سو در حال تقویت مناسبات راهبردی با پکن است و ازسوی دیگر برای امضای توافقنامه همکاری‌های جامع با مسکو آماده می‌شود؛ گزاره‌ای که دست ایران را برای نقش‌آفرینی‌های استراتژیک در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی باز گذاشته است.

۵

اعتراف به شکست «فشار حداکثری»

درحالی‌که چهره‌های نزدیک به رئیس‌جمهور جدید آمریکا، از درپیش گرفتن موج تازه‌ای از سیاست فشارحداکثری علیه ایران در دولت دوم ترامپ سخن به میان می‌آورند، تحلیلگران و مقام‌های غربی اذعان دارند این سیاست نتیجه‌بخش نبوده و نتوانسته ایران را منزوی کند.

منبع: روزنامه همشهری