در قالب صد و پنجاه و هفتمین رویداد امید و افتخار روبان زیرساخت‌های جدید ویژه زنان در شهر تهران قیچی شد

همشهری- زینب زینال زاده: توجه ویژه به بانوان در این دوره مدیریت شهری منجر به تجهیز، بهسازی و توسعه زیرساخت‌های این حوزه شده است. در قالب صد و پنجاه و هفتمین رویداد امید و افتخار روبان زیرساخت‌های جدید حوزه بانوان اعم از شهربانو، شهر دخت و... قیچی شد. در این مراسم علیرضا زاکانی شهردار تهران ضمن تشریح آخرین اقدامات صورت‌گرفته در حوزه بانوان اعلام کرد که اکنون ۱۶۰ هکتار (یک میلیون و ۶۰۰ هزار مترمربع) فضای اختصاصی بانوان ایجاد شده که ۱۴۰ هزار مترمربع آن مربوط به پیگیری‌های دوره ششم است.

خانواده، محور برنامه‌های شهرداری

در این دوره مدیریت شهری سعی کردیم نگاه جامعی به شهر داشته باشیم؛ به‌گونه‌ای که هم در کالبد شهر و هم به روح شهر تحول ایجاد شده است و سوی دیگر نگاه سخت‌افزاری و نرم‌افزاری را توأمان پیگیری کرده‌ایم. به‌طورکلی محور برنامه‌های شهرداری تهران، خانواده است و هسته خانواده نیز زنان و مادران هستند. ازاین‌رو امسال هزار میلیارد تومان بودجه برای پیگیری امور زنان اختصاص‌داده‌شده و اکنون شاهد تحولات در زیرساخت‌های این حوزه هستیم.

استفاده از ظرفیت بانوان در پیشرفت امور شهر

بانوان، ظرفیت بی‌نظیری هستند که می‌توان از این ظرفیت برای رشد و ایجاد تحولات و پیشرفت امورات شهر استفاده کرد. سال ۱۴۰۰ حدود ۵۰۰ هزار نفر (بانوان) به طور میانگین از مجموعه‌های زیرساختی بانوان استفاده می‌کردند؛ اما بر اساس آمارها در ۶ ماه امسال به طور میانگین ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر (بانوان) از این زیرساخت‌ها استفاده کرده‌اند که نشان از رشد ۹ برابری دارد. ازاین‌رو توسعه زیرساخت‌های این حوزه یک مطالبه بود که پیگیری شد و علاوه بر پروژه‌هایی که در رویداد ۱۵۷ افتتاح شدند، ساخت ۲ بوستان بانوان و ۲ شهربانو هم در دستور کار داریم که امیدواریم تا پایان سال شاهد بهره‌برداری از آنها باشیم.

ایجاد ورزشگاه بزرگ برای زنان

در مجموعه اقبال بانوان از برنامه‌های شهرداری در حوزه‌های ورزشی، فرهنگی، هنری، آموزشی و... بیش از آقایان است. در راستای همین موضوع افقی که دنبال می‌کنیم این است تا زیرساخت‌هایی در مقیاس بزرگ‌تر ویژه بانوان ایجاد کنیم. به‌عنوان‌مثال اولین گام در ایجاد جانمایی ورزشگاه بزرگ برای بانوان است که در حال رایزنی با سرمایه‌گذار هستیم و معتقدیم که باید سرعت توسعه را افزایش دهیم و کیفیت خدمات متنوع‌تر شود.

تشکیل یگان حفاظت ویژه بانوان

یگان حفاظت شهرداری تهران وظیفه حفاظت از ظرفیت‌ها و امکانات مجموعه شهرداری را دارد. همان‌طور که در سال‌های اخیر پلیس فراجا مسیر توسعه را طی کرده و امروز شاهد پلیس زن هستیم، باتوجه‌به ایجاد و توسعه ظرفیت‌ها و امکانات ویژه بانوان در تهران هم نیاز به یگان حفاظت بانوان داریم. همان‌گونه که امروز شاهد حضور و خدمت‌رسانی زنان آتش‌نشان هستیم، موضوع یگان حفاظت بانوان هم در دستور کار قرار دارد. این نیروها در مجموعه‌های ویژه بانوان مستقر و خدمت‌رسانی خواهند کرد.

اشتغال زنان زندانی در مراکز کوثر

در ادوار گذشته زیرساختی برای بانوان آسیب‌دیده اجتماعی از جمله زنان معتاد متجاهر وجود نداشت. در این دوره یاور شهرها ایجاد شدند. بحث دیگر در حوزه آسیب‌های اجتماعی مربوط به زنان سرپرست خانوار است که با توسعه این فضاها اکنون مراکز کوثر از ۶۲ مورد به بیش از ۱۰۰ مرکز رسیده است. از طریق تفاهمات صورت‌گرفته با سازمان زندان‌ها امکان اشتغال زنان زندانی جرائم غیرعمد رای باز (زندانیانی که می‌توانند دوران محکومیت خود را با فعالیت در مراکزی چون کوثر و... سپری کنند) فراهم شده است. اکنون ۲۳۰ نفر از این بانوان در مراکز کوثر مشغول فعالیت هستند.

ساخت پردیس‌های خانواده محور در تهران

  • مریم اردبیلی، مدیرکل امور زنان و خانواده شهرداری تهران

بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار مترمربع در تهران زیرساخت‌های ویژه بانوان وجود داشت که طی ۳ سال بیش از ۱۴۰ هزار مترمربع به آن اضافه شده و در مجموعه ظرفیت‌های بانوان به یک میلیون و ۶۰۰ هزار مترمربع رسید. در برخی از مناطق، ظرفیت و امکاناتی برای بانوان وجود نداشت. به طور مثال در منطقه ۱۱ شهربانو نداشتیم که پیگیری‌ها انجام و شهربانوی این منطقه افتتاح شد. با بهره‌برداری از شهر دخت منطقه ۱۴ هم تعداد این امکانات به هفت شهر دخت رسید که جنس فعالیت در آنها بر پایه کارهای فناورانه و استارتاپی است و خدمات ویژه به دختران نوجوان و جوان ارائه می‌شود. سال ۱۴۰۰ بیش از نیمی از مراکز ویژه بانوان اعم از شهربانو و بوستان بانوان و... به دلیلی استهلاک و... رها شده و بلااستفاده بودند؛ اما در این دوره برای اورهال و بهسازی آنها حدود ۳۸۰ میلیارد تومان اعتبار اختصاص داده شد. توسعه فضاها و امکانات ویژه بانوان همچنان در دستور کار قرار دارد و بهار سال آینده ۱۵ مرکز کوثر به ظرفیت‌های حوزه زنان اضافه می‌شود. باتوجه‌به این که این اماکن ویژه بانوان هستند و حضور خانوادگی در آنها امکان‌پذیر نیست، پیشنهاد دادیم تا پردیس خانواده محور ایجاد شود. فضاهایی با امکانات تفریحی، ورزشی، رفاهی، فرهنگی و... که تمام اعضای خانواده می‌توانند از آنها استفاده کنند. پردیس‌های خانواده محور به‌صورت پایلوت در مناطق ۲ و ۲۱ ایجاد و سپس در سایر مناطق هم شاهد راه‌اندازی آنها خواهیم بود.

روبان کدام پروژه‌ها قیچی شد؟

  • منطقه ۱۱

شهربانو

مساحت: ۱۱۲۰ مترمربع

تعداد طبقات: ۴ طبقه

امکانات: سالن آمفی‌تئاتر، سالن ورزشی، سالن‌های آموزشی و...

  • منطقه ۱۲

شهربانو

مساحت: ۲۷۵۰ مترمربع

تعداد طبقات: ۴ طبقه

امکانات: مجموعه‌های تفریحی، مزون، کتابخانه، سالن آمفی‌تئاتر و...

  • منطقه ۱۴

شهر دخت

مساحت: ۱۰۰۰ مترمربع

تعداد طبقات: ۲ طبقه

امکانات: کارگاه مهندسی، فضای کار اشتراکی، کافه کتاب، واحد آموزشی و...

منبع: روزنامه همشهری