دهم دی از سال ۱۴۰۱ به عنوان روز ملی مشهد در تقویم کشور نامگذاری شد. ماجرای این نامگذاری به یکشنبه خونین مشهد در تاریخ ۱۰ دی ۱۳۵۷ برمی‌گردد؛ روزی که این شهر به خاک و خون کشیده شد و همین باعث مصمم‌تر شدن مردم مشهد برای پایان دادن به حکومت طاغوت شد.  

به گزارش همشهری ‌آنلاین مشهدی‌ها به مناسبت بزرگداشت این واقعه امسال برنامه‌های متعددی را برگزار می‌کنند. این‌طور که هادی حاجی‌زاده، دبیر ستاد مردمی گرامیداشت شهدای ۱۰ دی مشهد خبر داده رونمایی از کتاب شال گردن زرشکی، پادکست صوتی مروارید شکسته، مجموعه مستند زمستان سرخ، اکران فیلم کوتاه کفش‌های معصومه و تکریم خانواده معزز شهدا از جمله برنامه‌های هفته ملی مشهد است.

ماجرای یک واقعه خونین

۹دی به مناسبت سالگرد قیام خونین مردم قم (در ۱۹ دی ۱۳۵۶) کشور در عزای عمومی که امام‌ خمینی (ره) در پیامی به ملت ایران اعلام کرده بود، به سر می‌برد. یکی از برنامه‌ریزان راهپیمایی، پیشنهاد کرد پایان تظاهرات آن روز، مقابل ساختمان استانداری باشد که با شروع راهپیمایی جمعیت به‌سوی خیابان تهران حرکت کرد و از آنجا وارد خیابانی شد که به ساختمان استانداری می‌رسید. در این روز تعدادی از مردم وارد حیاط استانداری شدند. ازدحام در آن منطقه سنگین و سنگین‌تر شد، اما با آمدن تانک صدای رگبار گلوله بلند و درگیری آغاز شد و عده زیادی از مردم به رگبار بسته شدند. روز بعد یعنی یکشنبه، ۱۰دی نیز در صبحگاه پادگان لشکر ۷۷، فرماندهان با نمایش فیلم یا عکس نظامیان کشته شده روز قبل به سربازان، درجه‌داران و افسران به آنها القا کردند که یا باید کشته شوند یا بکشند. اما در همین روز بار دیگر در پی تظاهرات مردم مشهد و بسیاری از شهرهای دیگر صدها نفر به شهادت رسیدند. مردم مشهد حین تظاهرات ضدرژیم به چند کلانتری، انجمن ایران و آمریکا و نیز به منزل چند مستشار آمریکایی حمله کردند. به دستور فرماندار نظامی مشهد با تانک به مردم حمله شد و در نتیجه، طبق آماری که روزنامه‌ها منتشر کردند، ۲۰۰نفر شهید و ۲هزار نفر زخمی بر جای ماند. گفته می‌شود در این ۲ روز ۲هزار نفر کشته شدند. به‌دنبال این حوادث ۳روز در مشهد تعطیل‌ عمومی اعلام شد و چون این مسئله باعث کمبود نان و مایحتاج اولیه مردم شده بود مبارزان شهرهای مجاور مشهد کامیون‌های حاوی نان و خواربار به مشهد ارسال و علما آن را میان مردم تقسیم کردند. روز دهم دی و فداکاری‌های مردم مشهد در این روز، از برگه‌های زرین تاریخ تاریخ انقلاب اسلامی است.