از ابتدای درگیری‌های اخیر سوریه که منجر به سقوط دولت بشار اسد و روی‌کار آمدن هیأت تحریرالشام شد، این نگرانی وجود داشت که گروه تحریرالشام که سابقا با نام جبهة‌النصرة شاخه‌ای از القاعده بوده با اقلیت‌های حاضر در سوریه، اعم از شیعه، علوی، مسیحی و دروزی چه خواهد.

به گزارش همشهری آنلاین، از ابتدای درگیری‌های اخیر سوریه که منجر به سقوط دولت بشار اسد و روی‌کار آمدن هیأت تحریرالشام شد، این نگرانی وجود داشت که گروه تحریرالشام که سابقا با نام جبهة‌النصرة شاخه‌ای از القاعده بوده با اقلیت‌های حاضر در سوریه، اعم از شیعه، علوی، مسیحی و دروزی چه خواهد. اساسا گروهی که در تفکر جهادی خود قتل و ذبح غیر هم‌کیشان خود را یک فریضه دینی تلقی می‌کرد قرار بود در فردای سوریه چه سیاستی را اخذ نماید؟

در پاسخ به این نگرانی‌ها؛ برخی مسئولان سیاسی و نظامی تحریرالشام از جمله شخص ابومحمدالجولانی حاکم جدید دمشق، از تسامح دینی و حفظ حقوق اقلیت‌ها سخن به میان آورد. اما طولی نکشید که رویِ سلفی و تکفیری نیروهای تحریرالشام بار دیگر رخ عیان کرد و امروزه فشار بر اقلیت‌های سوریه به عنوان یک دغدغه شناسایی می‌شود.

اقلیت‌های مذهبی سوریه، به‌ویژه علویان که پیش‌تر تحت حمایت دولت اسد قرار داشتند، اکنون با تهدیدات جدی مواجه‌اند. بسیاری از ساکنان این مناطق بیم آن دارند که HTS با تکیه بر پیشینه افراطی خود، سیاست‌هایی تبعیض‌آمیز و سرکوبگرانه علیه آنها اعمال کند. مسیحیان نیز، که یکی از قدیمی‌ترین جوامع مذهبی در سوریه هستند، با ترس از تغییرات گسترده در آزادی‌های مذهبی خود، به‌ویژه در آستانه مناسبت‌هایی مانند کریسمس، به زندگی زیر سایه HTS ادامه می‌دهند.

در این باره شیخ علی دریر از شیوخ علوی در یکی از محله های دمشق به رویترز گفت که علیرغم وعده های تحریرالشام که با علوی ها محترمانه رفتار خواهد شد، خانه ها بر اساس هویت مذهبی شان تخریب شده و مردم مورد ضرب و شتم قرار گرفته اند. او همچنین گفته است که جامعه دست خود را به سوی دولت جدید دراز کرده است، اما در طی این مدت کوتاه تخلفات زیادی صورت گرفته و روایت های شاهدان عینی از ضرب و شتم افراد در ایست بازرسی های نیروهای تحریرالشام خبر می دهد.

گفتنی است در طرطوس که بخشی از منطقه ساحلی سوریه است و محل زندگی بسیاری از علویان و مسیحی های سوری قلمداد می‌شود، از دیگر صحنه‌های منازعات قومیتی اخیر است. نیروهای تحت امر الجولانی با ورود به این منطقه ضمن دزدیدن برخی از جوانان علوی اقدام به سرقت برخی از خودروهای مردم کردند. منابع خبری همچنین از اعلان وضعیت اضطراری و منع آمد و شد در لاذقیه و جبله در پی درگیری های دیروز بین نیروهای وابسته به ابومحمد الجولانی و شهروندان سوری ساکن در این مناطق خبر می دهند.

نیروهای تحریرالشام روز چهارشنبه گذشته، پنجم دی، به زیارتگاه «ابی عبدالله الحسین بن حمدان الخصیبی» در استان حلب از علمای علویان سوریه که مورد احترام پیروان این مذهب قرار دارد، خمله کرده و این زیارتگاه را به آتش کشیده‌اند و حتی پنج تن از خدام آن را کشته‌اند. در نتیجه این اتفاق، هزاران نفر در شهرهای لاذقیه، طرطوس، حمص، حماه و دمشق در اعتراض به آتش زدن مزار شیخ ابی عبدالله الحسین بن حمدان الخصیبی تظاهرات کردند و با سر دادن شعارهایی در حمایت از اعتقادات خود و فریاد زدن نام امام علی (ع)، همچنین حسین بن حمدان الخصیبی به اقدامات نیروهای تکفیری و اموی جولانی واکنش نشان دادند.

چند روز پیش نیز مسیحیان دمشق اعتراضاتی را با همراه صلیب در این شهر داشتند که در آن شعارهای تهدیدآمیزی در واکنش به اقدامات خصمانه نیروهای طرفدار جولانی و مسلحان تحریرالشام سر دادند. این اعتراضات در واکنش به قتل مسیحیان دمشق و توهین و تخریب قبرستان‌ها و مقدسات مسیحیان توسط تکفیری‌های تحت کنترل حکومت سوریه شکل گرفته بود و تهدیداتی بر پایه مسلح شدن مسیحیان سوریه در واکنش به اقدامات نیروهای تکفیری حکومت دمشق در این تظاهرات مطرح شد.