عوارض غذا رسانی به سگ و گربه‌ها این بار گریبان گونه نادر پلنگ ایرانی را گرفته است. پلنگ روستای مغانک دماوند که چندی پیش زنده‌گیری شده، درگیر نوعی از کرونا ویروس گربه‌سانان به نام اف‌آی‌پی است که بیشتر در اثر تماس با گربه اهلی ممکن است منتقل شود.

همشهری آنلاین- زهرا رفیعی: دو تیم از دامپزشکان مستقل از سازمان حفاظت محیط زیست مدارک پزشکی این گونه ارزشمند در ایران را بررسی کرده‌اند و بالاخره به اجماع در مسیر درمانی رسیده‌اند. برخی از کارشناسان معتقدند که احتمالا خوردن یک گربه اهلی بیمار، پلنگ میانسال دماوند را به این روز انداخته است. این پلنگ در روزهای اول به باغ‌وحش ارم سپرده شد تا روند درمان را آنجا سپری کند ولی با وخیم شدن حالش به پردیسان بازگردانده شد. در گربه‌های اهلی درمان این بیماری که تا چند سال پیش کشنده بود با داروی GS و رمدسیور انجام می‌شود. اما درمان با این داروها نیاز به تعیین دوز دارو با وزن هر روزه حیوان به مدت ۸۴ روز است. فرایند درمان برای گربه‌سانان بزرگ‌جثه و وحشی بسیار پیچیده و دشوار است.

درگیری پلنگ با سگ در دماوند | ویدئو

بیماری پلنگ دماوند چیست؟

ویروس‌های خانواده کرونا در گربه‌ها می‌توانند طیفی از بیماری‌ها خفیف تا شدید را در یحوان ایجاد کنند. مهم‌ترین و شناخته‌شده‌ترین ویروس در این گروه (FCoV) است که عمدتاً گربه‌های خانگی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. شیوع این بیماری در گربه‌سانان وحشی به عوامل مختلف بستگی دارد. از انتقال از طریق تماس با محیط‌های آلوده به ویروس تا خوردن طعمه بیمار. کمبود غذا یا تغییرات زیستگاهی، ممکن است سیستم ایمنی گربه‌ها را تضعیف کند. ویروس FIP در روده شروع به تکثیر می‌کند و سپس از طریق گلبول‌های سفید به کبد، طحال، کلیه، مغز و غدد لنفاوی منتقل می‌شودمنتقل می‌شود.

احتمالا پلنگ گربه بیمار میل کرده است

غلامرضا ابدالی، مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت حیات‌ وحش سازمان حفاظت محیط زیست: علیرغم شرایط پیچیده‌ای که پلنگ دماوند با آن روبرو است، با تلاش جمعی که در حال انجام است امیدواریم بتوانیم گامی مثبت و موثر برای بهبود این گونه با ارزش برداریم. متخصصان برای زنده ماندن این پلنگ درصد پایینی متصور هستند اما با جدیت سیر درمانی پلنگ را ادامه خواهیم داد. ممکن است این پلنگ، بیماری FIP (کروناویروس گربه‌سانان) را از گربه اهلی گرفته باشد یعنی یا با خوردن گربه و یا تماس با مدفوع گربه اهلی گرفته باشد. حدس غالب این است که با نزدیک شدن به حاشیه شهر و مواردی که گفته شد، به این بیماری مبتلا شده باشد. غذارسانی به سگ و گربه‌ها و عدم مدیریت پسماند در حاشیه‌شهرها منجر به نزدیک شدن حیات وحش به زیستگاه‌های انسانی می‌شود. این موضوع علاوه بر انتقال بیماری‌های مشترک با انسان و یا دام، می‌تواند جان گونه‌های ارزشمند جانوری را نیز بگیرد. پلنگ ۶-۵ ساله مغانک در زمان مشاهده، بسیار ضعیف بود. اینکه مردم اخبار مربوط به حیات وحش را پیگیری می‌کنند بسیار خوشحال‌کننده است. ما از هیچ تلاشی دریغ نخواهیم کرد. از مردم می‌خواهم هر گونه مشاهده حیات وحش در حاشیه شهرها و روستاها را به محیط زیست اطلاع دهند و اصلا به حیوان نزدیک نشوند. حیوانی که به محیط شهری نزدیک می‌شود اصلا قابل پیش‌بینی نیست.

سرنوشت چند پلنگ‌ که از طبیعت جدا شدند

ارس: پلنگ ایرانی است که در سال ۱۳۹۱ از متخلفان گرفته شد از سال ۱۳۹۶ به دلایل نامشخص دچار حملات تشنجی و عصبی می‌شود و پس از درمان‌های طولانی هم اکنون در باغ وحش مشهد زندگی می‌کند.

ماوی: ماده پلنگی دو ماهه‌ای که در سال ۱۳۹۸ در شهرستان میانه پیدا شد و دو ماه از سنش به پارک پردیسان تهران منتقل و دی ماه ۹۸ از پارک پردیسان به باغ وحش ارم سپرده شد. این پلنگ در سال ۱۴۰۰ به یک بیماری فوق حاد تنفسی مبتلا و تلف شد.

پلنگ قائمشهر: پلنگی که بالای تابلوی بانک صادرات مشاهده شد و آنقدر در استرس جمعیت انسانی قرار گرفت که رفتارهای تدافعی از خود نشان داد در نهایت پس از ۶ ساعت معطلی برای رسیدن دارت بیهوشی، در اثر حراحات وارده ناشی از تیر ماموران نیروی انتظامی و دارت بیهوشی در سمسکنده تلف شد.

پلنگ تندوره: ماده پلنگ تندوره بدون تشخیص دقیق علت عارضه‌ای که بینایی و بویایی جانور را از بین برده بود و پس از بهبود علائم بالینی، در سال ۱۳۹۸ در پارک ملی تندوره رهاسازی شد.

پلنگ ایلامی: پلنگ نری که در بررسی های اولیه مشخص شد استخوان های بازوی هر دو دست دارای شکستگی های متعدد است پس از درمان‌های اولیه برای انجام عمل جراحی مجددا به بیمارستان دامپزشکی تهران انتقال یافت و پیش از انجام بیهوشی و هرگونه اقدام درمانی، به دنبال ایست قلبی و تنفسی تلف شد.

منبع: روزنامه همشهری