درصورت موافقت سازمان جهانی بهداشت، یکی از اجلاسهای آتی مقامات محلی و شهرداران در سطوح منطقهای، قارهای یا جهانی به موضوع سلامت شهری و یا شهرنشینی سالم اختصاص یابد و تهران آمادگی دارد با همکاری دفتر منطقهای بهداشت جهانی، دبیرخانه دائمی سلامت شهری منطقه خاورمیانه و مدیترانه شرقی را تشکیل دهد.
به گزارش سما، دکتر محمدهادی ایازی که بهعنوان سخنران اصلی مراسم روز جهانی بهداشت در دفتر منطقهای سازمان بهداشت جهانی در قاهره سخن میگفت، با بیان اینکه دیدگاه مدیریت در مناطق و نواحی شهرداری تهران، محله محوری است، اظهار داشت: علاوه بر اجرای وظایف سازمانی شهرداری، با تشکیل شورای محله - مرکب از نمایندگان مردم و بخشهای گوناگون - از همه ظرفیتهای محله برای پرداختن به رفع نیازهای توسعه مردم محله استفاده میشود.
معاون شهردار تهران با تاکید بر اینکه یکی از نیازهای اساسی مردم، سلامت است، خاطرنشان ساخت: در جمهوری اسلامی ایران طبق قانون، مسئولیت اصلی سیاستگذاری، مدیریت و هدایت برنامههای سلامت شهروندان برعهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است و در قالب شبکه مراقبتهای اولیه سلامت (PHC) از خانههای بهداشت روستایی تا مراکز بهداشتی درمانی شهری و بیمارستانها، خدمات سلامت را به آحاد مردم در شهر و روستا ارائه میدهد.
اما با توجه به تعریف جامع سازمان جهانی بهداشت از سلامت، کاملاً روشن است که تامین سلامت با ابعاد وسیع آن، از عهده یک دستگاه واحد با هر اندازه گستردگی و توان خارج است و اصولاً تامین و عرضه چنین خدماتی بدون مشارکت هماهنگ تمامی یاریگران ملی و محلی، بهخصوص مداخله سازمانیافته مردم، امکانپذیر نیست.
ایازی تأکید کرد: همین دغدغه باعث شده تا شهرداری تهران علاوه بر تقویت مقوله سلامت در تمامی برنامههای جاری شهری (مانند مدیریت بحران، عمران شهری، رفاه اجتماعی و اشتغال) براساس نتایج موفق اجرای برنامههایی که رویکرد اجتماعی و همکاری بینبخشی داشتهاند (مانند پروژه شهر سالم) در سال 2006 اقدام به راهاندازی اداره کل سلامت نموده و پیشبینیهای قانونی را نیز در برنامه 5ساله توسعه شهر تهران (که اخیرا در شورای اسلامی شهر تهران تصویب شده است) در نظر گیرد.
وی ادامه داد: در این برنامه برهمکاری شهرداری تهران با سایر ذی نفعان حوزههای سلامت، ظرفیتسازی، توانمندسازی و توسعه سرمایه اجتماعی و پیشگیری و مدیریت بحران در سطوح ملی و محلی، تاکید شده است.
معاون اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران اظهار داشت: اداره کل سلامت در چند سال گذشته با یاری گرفتن از نظر مشورتی شورای راهبردی سلامت شهرتهران که در آن جمعی از کارکشتهترین صاحبنظران حوزه سلامت عضویت دارند، راهبردها و طرحهای مختلف را برای پرداختن به جنبههای جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی سلامت مردم آزموده است؛
مانند راهاندازی یک خانه سلامت در هر محله، تشکیل شوراهای سلامت در هر محله، ایجاد کانونهای مردمی نظیر کانون سالمندان، کانون مادر و کودک و کانون پزشکان در محلات و تشکیل شبکه داوطلبان سلامت.
معاون اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران در ادامه سخنرانی خود در دفتر منطقهای سازمان بهداشت جهانی در قاهره به بیان پیشنیازهایی که شهرداری تهران بر پایه تجربههای عینی و عملی خویش در هماهنگی بینبخشی و توانمندسازی جامعه در تأمین سلامت از راه برقراری هماهنگی میان بخشهای مختلف و برخورداری از مشارکت مردم دریافته است، پرداخت.
وی در عین حال تاکید کرد: هسته اصلی موفقیت در این راه، توفیق در پرورش شهروند مسئول در برابر سلامت فرد، خانواده و جامعه است و پیشنهاد میکنم یافتن مؤثرترین راهها برای این منظور هرچه زودتر در دستور کار قرار گیرد. معاون شهردار تهران گفت: ما با یاری گرفتن از نظر مشورتی شورای راهبردی سلامت تلاش کردهایم برای مشکلاتمان راهی منطقی و مؤثر بجوییم.
یکپارچهسازی خدمات سلامت به مردم
دکتر محمدهادی ایازی، معاون اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران گفت: شهرداری تهران با استقبال از الگوهای بینالمللی اجتماعمحور مانند مدرسه سالم، ایمنی و بهداشت در مساجد، سنجش عدالت در شهر، جامعه ایمن، محله دوستدار کودک و شهر عاری از دخانیات، تجربههای درخور تأملی آموخته است.
وی با اشاره به اینکه یکی از آخرین اقدامهای درخور توجه شهرداری تهران همکاری تنگاتنگ با وزارت بهداشت برای یکپارچهسازی ارائه خدمات سلامت به مردم در یکی از مناطق 22 گانه شهر (منطقه 9) با جمعیتی حدود 200هزار نفر است،
گفت: امید میرود این اقدام پایلوت، الگویی برای استقرار شبکه مراقبت اولیه سلامت(PHC)، با توجه به عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت (SDH) در شهر بوده و زمینه ساز اجرای کامل برنامه پزشک خانواده و تأمین پوشش همگانی، از جمله پوشش بیمه سلامت برای همه مردم، قرار گیرد.