[هیات وزیران در جلسه مورخ 9/3/1389 بنابه پیشنهاد وزارت بازرگانی و به استناد ماده 41 قانون مالیات بر ارزش افزوده - مصوب 1386 - با کاهش سود بازرگانی کالاهای وارداتی 14منطقه مرزی به استثنای 21ردیف از کالاهای پرمصرف موافقت کرد. هدف از این مصوبه دولت، کنترل قاچاق و کمک به رونق اقتصادی مناطق محروم در استانهای خوزستان، بوشهر، هرمزگان، آذربایجانشرقی و سیستان و بلوچستان از طریق فعالشدن گمرکهای این مناطق بود. برخلاف آنچه از تیتر نادرست روزنامه همشهری (دولت، مجوز واردات بیشتر را صادر کرد) و همینطور متن آن (این مجوز کلی برای کاهش 10 تا 15درصدی سود بازرگانی کالاهای وارداتی باعث افزایش حجم و سهولت در واردات کالاها خواهد شد) متبادر میشود، هدف دولت از این مصوبه به هیچ وجه افزایش واردات نیست.
جهت اطلاع خوانندگان محترم خاطرنشان میشود که از حدود 17سال قبل تاکنون، بهدلیل خساراتی که در دوره جنگ تحمیلی به بنادر خرمشهر و آبادان وارد شده بود، دولتهای گذشته بهدنبال تقاضای نمایندگان این شهرها در مجلس، تصمیم گرفتند برای بازگشت رونق به بنادر آبادان و خرمشهر، تخفیفات گمرکی برای این بنادر اختصاص دهند. این مصوبه، در طول سالهای بعد با درخواست نمایندگان تعدادی دیگر از استانها روبهرو شد و بهتدریج شامل استانهای دیگر هم شد. در طول فعالیت دولت دکتر احمدینژاد نیز یکی از تقاضاهای مکرر نمایندگان استانهای مختلف، چه طی سفرهای استانی دولت و چه از طریق سایر جلسات مشترک با دولت، استفاده از تخفیفات گمرکی برای مناطق مرزی و بنادر مناطق محروم استانها بوده است که با تصمیم دولت، بنادر واقع در مناطق دورافتاده به فراخور شرایط خود از معافیتهای گمرکی برخوردار شدهاند. طبق مصوبه جدید دولت نیز تخفیفات گمرکی شامل 14بندر میشود که بهغیر از بندر امام خمینی(ره)، سایر بنادر در مناطق دورافتاده و محروم قرار دارند که ابعاد بزرگی هم ندارند و آبخور کشتیهای بزرگ هم نیستند و متعاقبا معافیتهای لحاظشده برای آنها از لحاظ تجاری در حد وسیعی محسوب نمیشود. از سوی دیگر، چون این بنادر کوچک هستند، واردات زیادی از آنها صورت نمیگیرد که روزنامه همشهری تیتر نادرست «دولت، مجوز واردات بیشتر را صادر کرد» را برای این مصوبه برگزیده است.
در ضمن در مورد خاص بندر امامخمینی(ره) از چند سال قبل پیشنهاد نمایندگان استانی این بود که بهعلت بلااستفادهماندن سرمایهگذاریهای صورتگرفته در این بندر و با توجه به ترافیک شدید در بندر شهید رجایی، برای بندر امام تخفیفاتی لحاظ شود تا بخشی از ترافیک بندر شهید رجایی به بندر امام هدایت شود. بههمین منظور، دولت از 3سال قبل معافیت گمرکی 10درصدی برای بندر امام تصویب کرد که در نتیجه این تصمیم، بخشی از ترافیک بندر شهید رجایی به بندر امام منتقل شد و موجب استفاده بهینه از سرمایهگذاری صورت گرفته در این بندر شده است.
نکته مهم دیگر آنکه هیچ کدام از تصمیمات و معافیتهای درنظر گرفته شده در مصوبه اخیر دولت، موضوع جدیدی نیست و معافیتهای گمرکی بنادر ذکرشده سابقه حدود 17ساله تا 2 ساله دارند که همهساله نیز توسط دولت در اسفندماه سال قبل برای هر سال تمدید میشده است. در سالجاری بهدنبال بررسیهای کارشناسی بهمنظور اعمال شرایط سختگیرانهتر برای کالاهای مشمول معافیت، مصوبه اعمال معافیت برای بنادر ذکرشده در مصوبه، با 4ماه تاخیر بهتصویب دولت رسیده است.
همچنین لازم به ذکر است که معافیتهای مصوبه دولت شامل همه کالاها نمیشود بلکه برخی کالاها که مازاد تولید داخل دارند از این معافیتها مستثنا شدهاند. ضمنا درحالیکه در مصوبه سالهای گذشته فهرست کالاهای عدممشمول معافیت گمرکی، حدود 40گروه کالایی بود، در مصوبه سالجاری این فهرست به 70گروه کالایی (در 21 ردیف) افزایش یافته؛ بدین معنا که معافیتهای گمرکی اتخاذشده، از لحاظ شمول بر کالاها کمتر هم شده است. با توجه به حقایق فوقالذکر، تیتر و مطلب روزنامه همشهری کاملا نادرست بوده؛ چرا که همانطور که ذکر شد طبق مصوبه سالجاری، معافیتهای گمرکی 14بندر مدنظر، کمتر هم شده است.
این در حالی است که متأسفانه روزنامه همشهری در بخشی از مطلب خود با تحریف 180درجهای مصوبه دولت، مدعی شده که تصمیم اخیر درباره کاهش سود بازرگانی از 14منطقه مرزی مشمول کالاهای ذکرشده در مصوبه است. روزنامه همشهری با تحریف مصوبه دولت و گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت نوشته است: «بهگزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، مجوزی که اخیرا هیات وزیران آن هم به پیشنهاد وزیر بازرگانی صادر کرده است، شامل انواع آبمیوه، شیر خشک و سایر لبنیات و تخممرغ، پیاز، سیبزمینی، گوجهفرنگی، سیب، پرتقال، نارنگی، انگور، زیتون، توتفرنگی، برنج، گندم، جو، ذرت، شکرخام و سفید، پنبه، انواع پارچه و پوشاک و پتو، خودرو، برنج، لوازم خانگی، کفش، تایر، مواد شوینده و صابون، فرش ماشینی و دستی و ابزارآلات میشود و واردکنندگان کالاهای یادشده از تخفیف دولت در سود بازرگانی برخوردار خواهند شد.» همانطور که ذکر شد برخلاف این تحریف آشکار، اقلام ذکرشده در مصوبه دولت از کاهش سود بازرگانی 14بندر مرزی مستثنا شدهاند و مشخص نیست همشهری به چه دلیل مصوبه دولت را کاملا معکوس، منتشر کرده است.
تاسفبار آنجاست که روزنامه همشهری با داعیه تبعیت از اصول حرفهای روزنامهنگاری، برای حفظ حیثیت خود زمانی که اشتباه و تحریف صورتگرفته را متوجه میشود، برای اصلاح اشتباه خود که تیتر اول روز دوشنبه این روزنامه بوده است، در توضیحی بسیار کوتاه و مختصر در سطحی ضعیف در صفحه 4 روزنامه روز سهشنبهخود تلاش میکند تا تحریف صورتگرفته را در حد تصحیح یک عبارت لفظی کاهش دهد که این کار بهدور از انصاف و تقوا و اخلاق حرفهای است و امیدواریم آن روزنامه، حداقل برای نشاندادن حسن نیت خود و تصحیح ذهنیت غلطی که در اذهان عمومی علیه عملکرد دولت خدمتگزار ایجاد کرده است، بتواند بهطرز شایستهای رفتار نماید.]