تاریخ انتشار: ۲۵ دی ۱۳۸۵ - ۰۸:۴۹

فرنوش صفوی‌فر: از راه نرسیده، دنبال چیزی می‌گردد که به آن گیر بدهد. چرا خانه بوی پیاز داغ می‌دهد؟ چرا روی تلویزیون خاک نشسته؟ دستشویی چرا صابون ندارد؟ این چه غذایی است که درست کردی؟

انگار آرام و قرار ندارد. حواسش این‌جا نیست. دایم از این طرف خانه اجاره‌ای قدم می‌زند به آن طرف، سرجایش نمی‌تواند بنشیند.

 غذا را خورده و نخورده، بلند می‌شود، از این کار به آن کار، خودش را مشغول می‌کند. این یعنی استرس همسر شما را در چنگ خودش گرفته. فکر می‌کنید شما به‌عنوان یار غم‌خوار و شریک غم و شادی می‌توانید کمکی به او بکنید؟


فرقی ندارد منشأ این استرس چیست، گاه ممکن است سرکار برای شوهرتان اتفاقی افتاده‌باشد، مشکلی که آن را مثل یک کلاف در هم پیچیده، کاملا غیر قابل‌حل می‌داند.

گاه ممکن است فقط دیدن منظره یک تصادف، احساس تلخ و پرآشوبی را در روح زنانه همسرتان، به پا کرده‌باشد. شما می‌توانید در مقابل این صحنه‌های داد و فریاد یا اشک و زاری، در مقابل شروع کنید به ایراد گرفتن و به هم ریختن اعصاب خودتان و همسرتان، یا بزنید به شوخی و مسخره‌بازی، که «از این لوس‌بازی‌ها در نیار!»، اما می‌توانید راه‌هایی را یاد بگیرید، که با استفاده از آن استرس همسرتان را کم کنید.

دستم را بگیر
نتایج آخرین تلاش‌های محققان می‌گوید که یک راه مهم و موثر برای کم کردن استرس همسر، این است که همسرش دست او را بگیرد.

قابل توجه خانم‌هایی که از سختی‌ها و مشکلات روزگار  به تنگ آمده‌اند، محققان می‌‌گویند در این حالت گرفتن دست همسر، می‌تواند کمک کند تا با این سختی‌ها بهتر کنار بیایند. هفته پیش پایگاه اینترنتی Health Day گزارش کرد که تحقیقات دانشمندان دانشگاه ویرجینیا، نشان می‌دهد که برای خانم‌هایی که دچار تنش و اضطراب هستند، لمس دست هر آدمی موثر است، اما بهتر از همه دست همسر است.

آن‌ها برای فهمیدن این اثر، گروهی از خانم‌های داوطلب را انتخاب کردند و آن‌ها را به سه گروه تقسیم کردند، در یک گروه موقع اضطراب همسرشان دست آن‌ها را لمس می‌کردند، در گروه دیگر، یک فرد غریبه دست آن‌ها را لمس می‌کرد و گروه سوم هم به‌‌عنوان شاهد، هیچ کاری انجام نمی‌دادند. در این حالت سیگنال‌های مغز هر سه گروه در هنگام اضطراب، بررسی شد.

محققان متوجه شدند بهترین اثر را گرفتن دست همسر دارد، زیرا فرد را از حالت هیجانی و برانگیخته، به وضعیتی آرام‌تر و متعادل‌تر می‌رساند. آن‌ها می‌گویند که این حس احتمالا یادآوری‌کننده دوران کودکی و آرامش و امنیتی است که از لمس دست مادر، در آن دوران، به آن‌ها دست می‌داده است.

ازدواج جلوی فشار زندگی را می‌گیرد
صمیمیت با همسر فایده‌های بی‌شماری دارد. شاید فکر کنید این محققان با پدر و مادرهایی که آرزوی عروس و داماد شدن بچه‌های‌شان را دارند، دست‌شان توی یک کاسه است، اما آن‌ها اعلام کرده‌اند کسانی که ازدواج می‌کنند، فشار خون پایین‌تری دارند و کمتر از بقیه در معرض خطر بیماری‌های قلبی و عروقی هستند. البته این به شرطی است که ازدواج، ازدواج موفقی باشد و شب و روزش جنگ و دعوا نباشد.

سخنگوی موسسه قلب بریتانیا در این باره می‌گوید: «داشتن یک حمایت احساسی از سوی کسی که او را دوست داریم، به ما کمک می‌کند تا درست با استرس‌ها کنار بیاییم. ما در پی اثبات و یافتن چگونگی این پدیده هستیم» دانشمندان کانادایی هم به تازگی ثابت کرده‌اند که محبت و حمایت همسر و صمیمیت بین زوجین باعث پیش‌گیری از ابتلا به یکی از خطرناک‌ترین بیماری‌های بدن انسان، یعنی فشار خون بالا می‌شود.

دانشمندان دانشگاه تورنتو در یک تحقیق جالب روی 216 زن و مرد، به مدت یک سال، دریافتند که کسانی که دارای شغل‌های پراسترس هستند، ولی روابط صمیمی با همسرشان دارند، دچار فشار خون بالا نمی‌شوند.

محققان کانادایی ابتدا تمام این 216 نفر را که 40 تا 65 سال سن داشتند، از نظر میزان فشار خون و استرس‌های شغلی و میزان صمیمیت آن‌ها با همسرشان بررسی کردند. پس از یک سال، دوباره میزان فشار خون و استرس‌های شغلی و همبستگی زناشویی این 216 نفر را ارزیابی کردند. نتیجه این بود که فشار خون همه افرادی که مشاغل سخت و پرتنش داشتند، اما در منزل از حمایت روانی همسرشان برخوردار بودند، پس از یک سال مختصری کاهش یافت.

 در حالی که هم‌سن‌وسالان این افراد، حتی با مشاغل بسیار کم‌استرس‌تر و راحت‌تر، به طور معمول مختصری دچار افزایش فشار خون می‌شوند.مطالعه دیگر نشان داده که ازدواج موفق می‌تواند افسردگی دو طرف را تا حد زیادی پایین بیاورد. البته نه این‌که داروهای ضد افسردگی‌تان را بی‌خیال شوید و فقط گرمای زندگی زناشویی را بالا ببرید!

چند پیشنهاد
کم کردن استرس راه‌های متفاوتی دارد، که شما می‌توانید با پیشنهاد آن به همسرتان به او کمک کنید از شر این استرسی که دارد روحش را می‌جود، راحت شود.


  برو حمام: استفاده از دوش آب گرم می‌تواند به همسرتان کمک کند، آرام‌تر شود و بتواند به فکر حل منطقی مشکل‌هایش باشد.
  درباره احساسی که داری، حرف بزن: از او بخواهی درباره حسی که دارد و فکر ناجوری که در ذهنش می‌چرخد، حرف بزند. مسایل پرتنش و گرفتاری‌های پرگره، وقتی از ذهن انسان، جدا می‌شود و به دنیای کلمه‌ها وارد می‌شود، ذهن را آزاد می‌کند. برای حرف زدن درباره ناراحتی‌ها، چه کسی بهتر از همسر محترم؟

 نفس عمیق بکش و یک لیوان آب بنوش: البته مراقب باشید این جمله‌ها را با مهارت به‌کار بگیرید و به موقعیت هم توجه کنید، ممکن است همسرتان، به خصوص آقایان، با شنیدن این جمله نزدیک‌ترین گلدان را روی سر شما بشکند. «من می‌گم حالم بده، تو می‌گی نفس عمیق بکش؟ این سوسول‌بازی‌ها را از کی یاد گرفته‌ای؟» (آن‌وقت ممکن است دیگر اجازه ندهد، همشهری خانواده را بخوانید!)

بخواب، فردا حرف می‌زنیم: گاهی وقت‌ها خواب ناکافی باعث می‌شود آدم همه چیز را قاطی کند. تمرکزش کم شود و نتواند درست تصمیم بگیر. این‌ها همه باعث می‌شود یک حلقه معیوب درست شود. یعنی استرس بیشتر می‌شود و استرس بیشتر مشکل‌ها را بیشتر می‌کند و مشکل بیشتر هم باز استرس را بیشتر می‌کند. بنابراین یک توصیه مناسب به همسرتان، به خصوص اگر می‌بینید اخیرا خوابش کم شده، این است که به اندازه کافی برای خوابیدن وقت بگذارد.


 برنامه‌ریزی داشته باش: زمان را که درست مدیریت کنی، استرس‌ات کم می‌شود. به همسرتان کمک کنید به برنامه‌هایش اولویت بدهد. کدام کارها لازم‌تر و حیاتی‌تر است و کدام کارها را می‌توان برای بعد گذاشت.

بزن به دنده شوخی: البته در به کار بردن این روش احتیاط کنید، درست مثل روش‌های قبلی، ممکن است همیشه جواب ندهد.

 دست همسرت را بگیر...