علی‌اکبر هاشمیان که به تازگی صندلی مدیرعاملی بورس کالا را ترک کرده، از مشارکت بانک‌ها در عرضه نفت خام بورس نفت خبر می‌دهد و می‌گوید:

 پس از شروع معاملات سلف موازی نفت خام، تأمین مالی شرکت ملی نفت از طریق بورس کالا امکان‌پذیر می‌شود.

  • با توجه به اینکه معمولاً بورس به مکانی گفته می‌شود که چندین عرضه‌کننده در آن حضور داشته باشند آیا برنامه‌ای برای ورود سایر عرضه‌کنندگان نفت خام به جز شرکت ملی نفت ایران وجود دارد؟

در توافقنامه‌ای که با شرکت ملی نفت انجام شده است، پس از رونق معاملات نقدی و زمانی که معاملات سلف موازی نفت خام اجرایی شود، برای تکرار معاملات، افزایش عرضه‌کنندگان و ایجاد رقابت کامل در بازار، خریدارانی که از شرکت ملی نفت اقدام به خرید می‌کنند، می‌توانند اقدام به عرضه آن محموله در بورس نفت کنند.

  • به جز شرکت ملی نفت چه شرکت‌هایی می‌توانند اقدام به عرضه کنند؟

چند بانک داخلی حدود 20 میلیارد دلار از پروژه‌های شرکت نفت را تأمین مالی کردند و طبق اعلام خودشان چند هزار بشکه روزانه سهمیه نفتی دارند که تعدادی از آنها اعلام کردند پس از فعال شدن فاز قراردادشان با شرکت ملی نفت، اقدام به عرضه نفت سهمیه خود در بورس نفت خواهند کرد. بنابراین بانک‌ها نیز در آینده نزدیک به عرضه‌کنندگان نفت ملحق می‌شوند‌. همچنین، با توجه به اینکه سوآپ‌ نیز آزاد شده نفت کشور‌های آسیای میانه، عراق یا هر جای دیگر نیز می‌تواند به فهرست عرضه‌کنندگان نفت در این بورس اضافه شوند.

  • چه بانک‌هایی به‌دلیل تأمین اعتبار پروژه‌های نفتی سهمیه نفت دارند؟

بانک‌های ملت، سپه و صادرات از جمله این بانک‌ها هستند که طبق اظهارات خودشان سهمیه نفتی دارند و آمادگی خود را برای عرضه سهمیه‌ای خود در بورس نفت اعلام کرده‌اند.

  • مزایای فروش نفت در بورس باتوجه به نحوه فروش شرکت ملی نفت ایران که به‌صورت مستقیم اقدام می‌کند، چیست؟

تا‌کنون شرکت ملی نفت در نرخ‌های خود از قیمت جهانی تبعیت می‌کرد. با تشکیل بورس نفت، شرکت ملی نفت می‌تواند به مرجع قیمت خلیج‌فارس تبدیل شود ، زیرا ما دومین تولید‌کننده منطقه هستیم. مزیت دیگر اینکه پس از شروع معاملات سلف موازی نفت خام، تأمین مالی شرکت ملی نفت از طریق بورس امکان‌پذیر می‌شود و قرار است در مرحله اول 4 الی 5 میلیارد دلار شرکت ملی نفت از این طریق تأمین مالی کند.

منبع: همشهری آنلاین