همشهری آنلاین: فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء ارتش با اشاره به تحویل ندادن سامانه S300 از سوی روسیه به ایران تاکید کرد: شبکه یکپارچه پدافند هوایی کشور ما وابسته به S300 نبوده و نیست.

امیر سرتیپ فرزاد اسماعیلی صبح امروز یکشنبه در یک نشست خبری که در آستانه دهم شهریور روز پدافند هوایی برگزار شد، به شکایت ایران از روسیه برای مساله S300 اشاره کرد و گفت: هر دو طرف قرارداد باید به مفاد قرارداد خود پایبند باشند.

وی تصریح کرد: پایبندی جمهوری اسلامی ایران به مفاد قرارداد تثبیت شده است و طرف دیگر احتمالا شبهه و مساله‌ای در این زمینه دارد که دولت و وزارت دفاع ما باید در این راستا اقدامات لازم را انجام دهد.

فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء ارتش همچنین به ماموریت این قرارگاه برای حفاظت از تاسیسات هسته‌یی و مراکز حساس کشور اشاره کرد و افزود: قرارگاه پدافند هوایی ارتش افتخار دارد که دفاع منسجمی از مراکز هسته‌یی و حساس کشور را انجام می‌دهد. دفاع از مراکز هسته‌یی، حیثیت جمهوری اسلامی ایران است و این مساله برای این قرارگاه همگام با دیگر ماموریت‌های ما دارای ارزش است.

اسماعیلی با بیان این‌که «برای حفاظت از نقاط حساس کشور از جمله مراکز هسته‌یی، از توانمندی‌های ارتش، سپاه، بسیج و نیروی زمینی ارتش استفاده می‌کنیم» خاطرنشان کرد: برای انجام ماموریت‌های خود به ویژه در زمینه حفاظت از مراکز هسته‌یی از تجهیزات مختلفی نظیر هواپیماهای طرح پدافند نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران استفاده کرده‌ایم. قرارگاه پدافند هوایی ارتش وظیفه انسجام‌بخشی و همه پتانسیل‌های پدافندی کشور را داراست و ما این مساله را به اثبات رسانده‌ایم. به طوری که تا امروز هیچ اتفاقی برای تاسیسات هسته‌یی کشور نیفتاده است و ان‌شاءالله از این به بعد هم اتفاقی نخواهد افتاد.

وی با اشاره به این‌که «پدافند هوایی ارتش از ظرفیت و انسجام دفاعی کشور اعم از ارتش و سپاه استفاده می‌کند» تصریح کرد: قرارگاه پدافند هوایی ارتش به دغدغه اصلی خود یعنی پدافند در عمق فکر می‌کند تا بدین ترتیب اهداف هوایی را در عمق خاک کشورهای همسایه کشف کنیم و در صورت لزوم آمادگی اقدام علیه آن‌ها را داشته باشیم. امروزه دفاع در عمق و دقت در آتش، بر حجم ارتش اولویت دارد و ما امروز با نوسازی سامانه‌های موجود و تولید سامانه‌های جدید، توانمندی دفاع در عمق را داریم.

فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء ارتش در ادامه به برنامه قرارگاه برای طراحی و ساخت رادارهای دوربرد موسوم به رادارهای کیهانی اشاره کرد و گفت: رادارهای برد بلند یا کوتاه به عنوان اولین حساسه در قرارگاه پدافند هوایی محسوب می‌شوند و خوشبختانه آنچه برای کشور در این زمینه مهم و لازم بود در دستور کار این قرارگاه قرار گرفته است. مساله مهم برای ما دیدن هواپیماهایی با سطح مقطع پایین، موشک‌های کروز و هواپیماهای برد بلند استراتژیک بود.

اسماعیلی اضافه کرد: با وجود تحریم‌های گسترده، به دانش بومی طراحی و ساخت سامانه‌های راداری برد بلند مورد نیاز خود دست پیدا کرده‌ایم که این تکنولوژی، تکنولوژی برتر دنیا محسوب می‌شود در حالی که برای بسیاری از کشورهای در حال توسعه یک چالش به حساب می‌آید، ما به این توانمندی دست پیدا کردیم.

وی تاکید کرد: امروز ما با استفاده از دانش مراکز علمی کشور، صنایع داخلی و توانمندی‌های قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء به دانش طراحی رادارهای دوربرد کیهانی برای کشف اهدافی در هزاران کیلومتر خارج از مرزهای ایران دست یافته‌ایم و این رادارها به زودی به بهره برداری خواهند رسید. بدین ترتیب تعدد رادارهای موجود در کشور را تقلیل خواهیم داد و بحث کشف و شناسایی را به صورت کیفی دنبال خواهیم کرد.

فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء ارتش به مساله تغییر رفتار هواپیماهای جاسوسی کشورهای خارجی در قبال ایران اشاره کرد و افزود: برای نشان دادن این مساله یک مثال را ذکر می‌کنم. در رزمایش نیروی دریایی ارتش در سال 89 که در جاسک برگزار شد دو فروند هواپیمای جاسوسی فرامنطقه‌ای قصد نزدیک شدن به مرزهای آبی کشور را داشتند. ویژگی هواپیماهای جاسوسی دیده نشدن است ولی قرارگاه پدافند هوایی ارتش این هواپیماها را کشف و شناسایی کرد و آن‌ها با تغییر رفتار خود از منطقه دور شدند. ما در بحث دیدن و دیده نشدن برای کشف و شناسایی اهداف هوایی توسط سامانه‌های شنود الکترونیک توانسته‌ایم به افتخاری برسیم که در خاورمیانه کم‌نظیر است و بدین ترتیب توانسته‌ایم هواپیماهای اطلاعاتی و جاسوسی آمریکا را که در بیرون از مرزها حرکت می‌کنند به تغییر رفتار وادار کنیم.

به گزارش ایسنا؛ فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء ارتش در ادامه نشست خبری خود به پیام این قرارگاه برای مردم کشورمان و کشورهای خارجی اشاره کرد و گفت: پیام قرارگاه پدافند هوایی ارتش به کشورهای دوست، پیام صلح و امنیت در فضا و هوا است.

 اسماعیلی در ادامه تصریح کرد: پیام ما به ملت جمهوری اسلامی ایران به مثابه یک نسیم خنک است که هیچ کس آن را نمی‌بیند، ولی همه از آن لذت می‌برند.

وی پیام قرارگاه پدافند هوایی ارتش به کشورهای تهدیدکننده امنیت ایران را سهمگین توصیف کرد وافزود: پیام ما برای کشورهایی که به ایران چنگ و دندان نشان می‌دهند این است که دست از این تهدیدات بی‌اساس ، بی‌پایه و بی‌ریشه بردارند؛ چراکه قرارگاه پدافند هوایی ارتش برای این گونه کشورها طوفان سهمگینی خواهد بود.

فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء ارتش همچنین در برابر این پرسش که آیا برنامه‌ای برای صادرات تجهیزات و ادوات پدافندی به کشورهای دیگر دارید یا خیر؟ پاسخ داد: قرارگاه پدافند هوایی ارتش تولید کننده سامانه نیست، بلکه مصرف‌کننده و بهره برنده این سامانه‌هاست و اگر قرار باشد که صنایع دفاعی ما به کشورهای دوست صادر شود،‌ این مساله در مسوولیت وزارت دفاع خواهد بود.

اسماعیلی در ادامه به حضور برخی کشورهای فرامنطقه‌ای در اطراف مرزهای کشورمان اشاره کرد و افزود: در همه موازنه‌های نظامی، بحث پدافند و آفند موجبات تعادلات نظامی را فراهم می‌کند، بدین ترتیب که وقتی کشورهای هدف یا حریف در بعد آفند پیشرفت می‌کنند، ما هم باید در بحث پدافند پیشرفت کنیم و حتی جلوتر از آنها باشیم. در مورد کشورهایی هم که در اطراف جمهوری اسلامی ایران پایگاه‌ها و نیروهایی در برخی کشورها نظیر پاکستان، آذربایجان، ترکیه و عراق دارند، باید گفت که آن کشورهای فرامنطقه‌ای می‌خواهند از این قبیل کشورها که استقلال خود را به نوعی به مخاطره انداخته‌اند، استفاده کنند و پایگاه‌های خود را در این کشورها گسترش داده‌اند و از سامانه‌های مختلفی بهره می‌برند.

وی اضافه کرد: در این راستا ما برای پدافند مناسب به چند بخش نیاز داریم که یکی از آنها مربوط به سامانه‌های کشف و شناسایی و سپس بحث درگیری و انهدام است که در این زمینه کارهای خوبی کرده‌ایم و سامانه‌های موشکی و توپخانه‌ای ما بهینه شده‌اند و سامانه‌هایی را نیز در دست تولید داریم. حوزه دوم مربوط به رفتار نظامی مانند بهره‌گیری مناسب از سامانه فرماندهی و کنترل بومی در جهت یکپارچه‌سازی پدافند در ارتش و سپاه است که در این حوزه نیز به نقاط مثبتی رسیده‌ایم.

وی ادامه داد: حوزه سوم، حوزه اندیشه‌های نظامی مانند چگونگی رفتار این قرارگاه در عملیات‌های ناهمگون و نامتقارن است که در این حوزه هم کارهای شایسته‌ای را انجام داده‌ایم.

فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء ارتش در ادامه به حضور مستمر این قرارگاه در رزمایش‌های مختلف نیروهای مسلح اشاره کرد و یادآور شد: رزمایش در واقع آمادگی یک نیرو یا یگان در برابر رخدادهای آینده است و قرارگاه پدافند هوایی ارتش شرکت‌کننده بی‌بدیل در همه رزمایش‌های نیروهای مسلح کشور است تا منطقه رزمایش را پوشش دفاعی منسجم دهد. در بحث رزمایش‌های اختصاصی این قرارگاه هم باید گفت که امسال تا کنون تمرینات تاکتیکی منطقه‌ای در دو منطقه کشور را اجرا کرده‌ایم و تا پایان سال در دو منطقه دیگر نیز اجرا خواهد شد. این تمرینات با هدف استقلال مناطق تاکتیکی و انعطاف‌پذیری و چالاکی پدافند انجام می‌شود.

اسماعیلی همچنین درباره تاثیر پیشرفت کشور در بخش پدافندی بر روی تهدیدات خارجی اظهار کرد: وقتی به چهره مردم کشورهایی که نیروهای خارجی و فرامنطقه‌ای در آنها حضور دارند، نگاه می‌کنیم، حالت مغمومیت‌ خاصی در آنها می‌بینیم که این در نتیجه حضور نیروهای فرامنطقه‌ای است در حالی که درباره تاثیر رشد سریع پدافند هوایی همین بس که ما شبانه‌روز و بدون تعطیلی همه عبور و مرورها در مسیرهای مجاز را کنترل می‌کنیم و هیچ پرنده ای هم اجازه حضور در مسیرهای غیرمجاز را ندارد. کشورهای فرامنطقه‌ای دست به تهدیدات بی اساس می‌زنند و آیا اگر پدافند هوایی ارتش این رشد و بیداری را نداشت آنها این تهدیدات را عملی نمی‌کردند؟

فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء ارتش در ادامه نشست خبری خود به بومی‌سازی تجهیزات و سامانه‌های این قرارگاه اشاره کرد و گفت: ما در نظر داریم که اسم سامانه S200 را عوض کنیم و این یعنی از صفر تا 100 این سامانه توسط متخصصان داخلی بهینه‌سازی، تعمیر و نگهداری می‌شود.

اسماعیلی تاکید کرد: سامانه‌های چرخه پدافندی کشور صددرصد توسط نیروهای بومی کشور تعمیر و نگهداری می‌شوند و این یعنی کاربری آن‌ها نیز با سامانه کنترل یکپارچه پدافندی کشور است.

وی با بیان این‌که پدافند هوایی یک نیروی کاملا تخصصی است، یادآور شد: در دهه 50 انواع سامانه‌های خارجی از جمله انگلیسی و سوئیسی و پس از جنگ نیز سامانه‌های چینی و روسی وارد کشور شدند. تنها راه برای حفظ این سامانه‌ها این بود که بومی شوند؛ چرا که اگر قرار بود خودشان کار تعمیر، نگهداری و آماده‌سازی این سامانه‌ها را انجام دهند، امروز کمتر از 10 درصد استقلال داشتیم، ولی ما توانستیم کار یکسان‌سازی و بومی‌سازی را انجام دهیم.

فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء ارتش در پاسخ به پرسشی درباره آمادگی این قرارگاه در برابر تهدیدات،‌ اظهار کرد: باید ببینیم که هدف از تهدیدات چیست؛ اگر قصد آن‌ها نابودی کامل جمهوری اسلامی ایران است که خیالی بیهوده است.

وی ادامه داد:درباره حضور آمریکا و متحدانش در سراسر مرزهای ما باید گفت که آن‌ها می‌خواهند به راحتی از کشورهایی مانند عراق و افغانستان استفاده کنند. جنگ ناهمطراز مانند شطرنج است که سالهاست ظاهر آن تغییر نکرده است، ولی هیچ بازی شطرنجی شبیه به بازی دیگر نیست. جنگ ناهمگون، جنگ لایه‌های پنهانی است و جنگی نیست که در دانشگاه‌های نظامی تدریس شود، بلکه در صحنه رزم است که توانایی‌های یک نیرو یا فرمانده مشخص می‌شود و ما این توانمندی را داریم.

اسماعیلی در ادامه به وظیفه قرارگاه پدافند هوایی ارتش برای هماهنگ کردن کل نیروهای پدافندی کشور اشاره کرد و گفت: یکی از وظایف این قرارگاه، دفاع هوایی در تمام مرزهای جمهوری اسلامی و نقاط حیاتی، حساس، اماکن مهم و مراکز هسته‌ای کشور است و برای دفاع منسجم و ناهمگون نیاز است که هم از نیروهای ارتش و هم از نیروهای سپاه و بسیج استفاده کنیم. سامانه‌های ارتش، سپاه و بسیج تناسب تکنیکی ندارند، ولی در بحث دفاع، هماهنگی آن‌ها با شبکه یکپارچه پدافندی انجام می‌شود.

وی با تاکید بر این‌که امروز هیچگونه ناهماهنگی در شبکه یکپارچه پدافندی کشور نیست،‌ تصریح کرد: اگر غیر از این بود، آسمان کشور باید پر از اهداف نامشخص و ناشناخته می‌شد. مهمترین مساله در بحث دفاع، مردمی کردن دفاع است و ما برای دیده‌بانی بصری از نیروهای بسیج استفاده می‌کنیم و این، مصداق مردمی کردن دفاع است.

فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء ارتش در برابر پرسشی درباره وضعیت عبور و مرور هواپیماهای غیرنظامی از آسمان کشور که موجب سودآوری اقتصادی برای کشور خواهد شد، پاسخ داد: درست است که عبور هواپیماهای مسافربری، تجاری و غیرنظامی موجب سودآوری و ارتقای اقتصاد کشور خواهد شد، ولی ما امنیت و آرامش کشور را فدای اقتصاد نمی‌کنیم. روزانه چندده فروند هواپیما از آسمان کشور ما عبور می‌کند که از نقطه‌ی ورود تا نقطه‌ی خروج به طور دقیق کنترل می‌شود. اگر قرار باشد هر هواپیمایی در آسمان ایران حضور پیدا کند و به هر طرف که می‌خواهد برود، قرارگاه پدافند هوایی ماموریت خود را انجام نداده است. گاهی برخی هواپیماهای مشکوک که ممکن است سودآوری بالایی هم داشته باشند درخواست ورود به آسمان کشور را دارند، ولی ما هرگز اجازه این کار را نخواهیم داد.

در ادامه این نشست خبری، پرسشی درباره تقسیم‌بندی بخش‌های پدافندی بین سپاه و ارتش مطرح شد که اسماعیلی در پاسخ گفت: اگر برای مثال حمله‌ای از غربی‌ترین نقطه کشور انجام شود، پدافند هوایی در منطقه شرق کشور خود به خود عمل می‌کند؟ خیر؛ سیستم پدافندی یک زنجیره است و هیچ مکانی در بحث پدافند هوایی به صورت جزیره‌ای عمل نمی‌کند. وظیفه منطقه پدافندی تهران و طنز به سپاه و وظیفه پدافندی منطقه‌ی خنداب به ارتش واگذار شده است ولی همه این‌ها در چرخه شبکه یکپارچه پدافند هوایی کشور کنترل و هدایت می‌شود و تحت کنترل و نظارت قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء ارتش قرار دارد.

فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء ارتش در پایان از احداث دو دانشکده آموزش‌های افسری و درجه‌داری مختص این قرارگاه خبر داد و گفت: بستر اولیه موفقیت یک نیروی نظامی، آموزش صحیح کارکنان است و ما به این مساله تاکید ویژه‌ای داریم و در همین راستا مدیران امروز قرارگاه پدافند هوایی ارتش موظف شده‌اند که نخبه‌شناسی کنند. در بحث تاسیس دانشکده آموزش‌های افسری و درجه‌داری مختص این قرارگاه نیز به نتایج خوبی رسیده‌ایم و این دو مرکز به زودی احداث خواهند شد.

 

 

منبع: همشهری آنلاین