کتاب حقوق روزنامهنگاران در سرزمینهای عربی، یکی از معدود کتابهایی است که توسط دکتر سلیمان صالح در خصوص حقوق روزنامهنگاران و آزادی مطبوعات تألیف شده است. وی در این کتاب ضمن پرداختن به ابعاد مختلف حقوق روزنامهنگاران تلاش دارد چشماندازهای تازهای را در جهت حمایت از این حقوق در کشورهای عربی ترسیم کند. به گفته وی وجود یک صنعت عربی قدرتمند در عرصه اطلاعرسانی برای تحقق نهضت بیداری امت اسلامی ضروری است. امری که بدون وجود آزادی مطبوعات و اشراف روزنامهنگاران به حقوق خود و مسئولیتهای خود امکانپذیر نیست.
روابط عمومی در توضیح این کتاب میافزاید: حقوق روزنامهنگاران همواره یکی از دغدغههای اصلی جوامع در حمایت از نظام اطلاعرسانی آزاد و حق آگاهیهای عمومی بوده است و جامعه موظف است با سازوکارهای مناسب این آزادی ها را تضمین کند. در ترغیب تبادل آزادانه افکار و روشنگرى عموم باید گفت آگاهی و دانایی به جامعه امکان خیزش و پیشرفت میدهد و اجازه میدهد که نیروهای جامعه در جهت تحقق اهداف عالی ساماندهی و متحد و یکپارچه شوند. از این رو جامعه موظف است حقوق روزنامهنگاران را که به آنان توانایی دستیابی به اطلاعات و پوشش و انتقال اخبار را به مردم میدهد تضمین نماید.
در عین حال مسئولیت مبارزه برای تحقق آزادی رسانه و تحقق حق آگاهی عمومی و روزنامهنگاران به عهده خود آنان نیز است. از این رو باید همبستگی صنفی برای مبارزه جهت آزادی رسانهها محقق شود و منشور کامل و جامعی از حقوق روزنامهنگاران تدوین شود، منشوری که با آزادی رسانهها، اخلاق رسانهای و نظام اطلاعرسانی صحیح منافاتی نداشته باشد.
تا کنون در خصوص حقوق روزنامهنگاران مطالعات متعدد و متنوعی در کشورهای غربی صورت گرفته و کتابها، میثاقهای حرفهای و منشورهای اخلاقی بسیاری طرح و تدوین شده است. اما پژوهشهای کمتری در این زمینه در کشورهای عربی انجام شدهاست.
ضعف اطلاعرسانی و ارتباطات در کشورهای عربی یکی از مهمترین عواملی است که جهان عرب را در بحران قرار داده و شکستهایی را نیز در پی داشته است. به همین دلیل روزنامهنگاران عرب تا کنون نتوانستهاند به درستی در توسعه صنعت اطلاعرسانی و ارتباطی عربی ایفای نقش کنند و از حقوق ملتهای عرب دفاع و خواستههای آنان را در دستیابی به آزادی و استقلال بیان کنند.
نویسنده در کتاب حاضر ضمن پرداختن به حقوق حرفهای روزنامهنگاران و مسئولیتهای حرفهای و اخلاقی روزنامهنگاری، می کوشد موضوعات آن را تا حد امکان با استفاده از اسلوبهای گوناگون بررسی نموده و با مقایسه تجربیات کشورهای گوناگون در این زمینه افقهای تازهای را پیش روی صنعت اطلاعرسانی جهان عرب، ترسیم نماید.
دفتر مطالعات و برنامهریزی رسانهها با انتشار این کتاب و منابع سودمند دیگر تلاش دارد ضمن آشنا ساختن روزنامهنامهنگاران و پژوهشگران این عرصه، زمینههای مطالعاتی گستردهای را برای شناخت هر چه بیشتر وضعیت فعالیت مطبوعاتی کشورهای جهان ،بخصوص کشورهای عربی فراهم نماید.
فهرست عناوین کتاب:- یادداشت ناشر
- پیشگفتار
- فصل اول: حق روزنامهنگار در انتشار روزنامه
- فصل دوم: حق روزنامهنگار در دستیابی به اطلاعات و نقش او در تحقق حق آگاهی عمومی
- فصل سوم: حق روزنامهنگاری در حمایت از اسرار منابع اطلاعاتیاش (اسرار شغلی)
- فصل چهارم: مفهوم شرط وجدان و نقش آن در تحقق رابطه متوازن میان روزنامهنگار و مؤسسه مطبوعات
- فصل پنجم: حق روزنامهنگار در نهاد صنفی
- فصل ششم: حق روزنامهنگار در آموزش و تمرین
- فصل هفتم: نظریه عربی حقوق روزنامهنگاران
- منابع عربی
- منابع انگلیسی
نام کتاب: حقوق روزنامه نگاران در سرزمینهای عربی/ مترجمان: سمیه طیبی با همکاری محسن رضوانی/ قطع: رقعی/شمارگان:1000 نسخه/ قیمت: 4000 تومان/ تعداد صفحات: 355 صفحه/ چاپ اول: 1390/ناشر: دفتر مطالعات و برنامهریزی رسانهها