فارس نوشت: ناصر حکیمی گفت: چند روز قبل تیم پایش رسانهای بانک مرکزی گزارشی ارائه داد مبنی بر اینکه فردی در وبلاگ خود ادعا کرده که اطلاعات مربوط به تعدادی از کارتهای بانکی شهروندان را در اختیار دارد و پیرو این ادعا شماره برخی از این کارتها را هم منتشر کرده بود.
وی ادامه داد: بلافاصله بعد از دریافت این گزارش و از آنجایی که صرف این ادعا هم یک تهدید بالقوه امنیتی به حساب میآمد ما در قالب اطلاعیهای شهروندان خواستیم تا رمزهای کارتهای خود را تغییر دهند. این اقدام نیز از آن رو انجام گرفت که طبیعتا بررسیها زمان میبرد و احتیاط حکم میکرد برای رفع تهدید منتظر نتایج بررسیها نباشیم.
مدیر نظامهای پرداخت بانک مرکزی در مورد تعداد کارتهایی که اطلاعاتشان منتشر شده است، گفت: در وبلاگ ادعا شده بود اطلاعات حدود 1.5 درصد از کل کارتهای بانکی را در اختیار دارد که با توجه به حدود 160 میلیون کار موجود این رقم حدود 3 میلیون کارت میشد. البته بررسیهای ما نشان داد که حدود یک سوم از اطلاعات منتشر شده مربوط به کارتهایی است که فعال نبودهاند یعنی یا تاریخ انقضای آنها گذشته بود یا به هر علتی مجاز به فعالیت نبودند.
وی افزود: از تعداد باقی مانده هم فرد مدعی برخی از اطلاعات را ساخته است و اصلا چنین کارتی در سیستم بانکی وجود ندارد. با این وجود بررسیها در مورد تعداد دقیق کارتها ادامه دارد.
حکیمی تأکید کرد: به تمامی شهروندان اطمینان میدهیم که اطلاعات افشا شده به هیچ وجه برای برداشت از حسابها کافی نیست؛ اطلاعات منتشر شده شامل شماره حک شده روی کارت و یک کد است که در واقع رمز کارت نیست بلکه رمز کارت در قالب این اعداد، کد گذاری شده است و قابل استفاده نیست.
وی ادامه داد : برای برداشت از حسابها اولا باید اصل کارت وجود داشته باشد، ثانیا رمز کارت هم در اختیار باشد که در شرایط فعلی هیچ کدام از این دو در اختیار فرد مدعی نیست بنا بر این امکان برداشت غیرمجاز از حسابها وجود ندارد.
حکیمی در مورد خریدها و تراکنشهای اینترنتی هم گفت: دارندگان حسابهای اینترنتی استحضار دارند که انجام هر گونه تراکنشی در قالب این حسابها مستلزم اطلاع از تاریخ انقضاء و cvv2 است که این دو مورد تنها روی کارتها حک شده است و هیچ کجا در سیستمهای بانکی ثبت نمیشود تا امکان درز یا هک آنها وجود داشته باشد. ضمن اینکه رمز دوم که برای خرید اینترنتی لازم است هم در اختیار فرد مدعی نیست.
مدیر اداره پرداختهای بانک مرکزی در مورد چگونگی این اتفاق هم گفت: این اتفاق به هیچ وجه هک نیست بلکه در اثر یک اشتباه نرم افزاری این اطلاعات از یکی از شرکتهای خصوصی فعال در این حوزه درز پیدا کرده است.
وی ادامه داد: بخشی از اطلاعات کارتها که برای رفع مغایرتها در تراکنشها برای مدتی در اختیار حسابداریهای بانکها و... قرار می گیرد باید بعد از مدت مشخصی پاک میشده اما سال گذشته در اواسط مرداد ماه مشخص شد که در پی یک اشتباه و اختلال نرم افزاری در یک مورد این اطلاعات پاک نشده و فردی هم در یک شرکت خصوصی با برداشت این اطلاعات در واقع اقدامی غیر قانونی انجام داده است.
حکیمی افزود: در همان مقطع زمانی این مسئله مشخص و مشکل نرم افزاری را به سرعت برطرف شد ولی متأسفانه بخشی از اطلاعات به دست فرد متخلف افتاده بود.
وی در پاسخ به اینکه تا کنون گزارشی مبنی بر برداشت از حسابها داشتهاید گفت: خیر تمام کارتهایی که اطلاعاتشان منتشر شده بود بررسی شده است و مشخص شد که هیچ برداشت غیرمجازی از این حسابها صورت نگرفته است با این حال اگر فردی احساس میکند چنین اتفاقی برای موجودی حسابش افتاده میتواند به بانکی که در آن حساب دارد مراجعه کند تا مسئله بررسی شود.
حکیمی افزود: در حال حاضر با هماهنگیهای بعمل آمده با بانکها، انجام هر تراکنشی توسط خودپردازها و دستگاههای خرید و سیستمهای اینترنت بانک در صورتی قابل انجام است که ابتدا دارنده کارت و حساب نسبت به تغییر رمز خود اقدام کند و پس از تغییر رمز ها تمام تراکنشها ممکن خواهد بود.
وی ضمن پوزش از مردم شریف بابت این اتفاق تأکید کرد: با وجود اینکه این اتفاق در خارج از سیستم بانکی افتاده ما خود را موظف می دانیم تا از مردم شریفمان عذرخواهی کنیم و این اطمینان را نیز بدهیم که در صورت مراقبتهای معمول شهروندان مانند تغییر سه ماه یک باز رمزها و تعیین رمزهای غیرقابل حدس، امکان برداشت غیرمجاز از حساب شهروندان وجود ندارد.
تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۳۹۱ - ۱۴:۲۰
همشهریآنلاین: مدیر نظامهای پرداخت بانک مرکزی گفت: اطلاعات افشا شده از کارتهای بانکی به هیچ وجه برای برداشت از حسابها کافی نیست و تاکنون برداشت غیرمجاز از این حسابها صورت نگرفته است.
منبع: همشهری آنلاین