ایرنا نوشت: محمود بهمنی گفت: نباید این انتظار را داشته باشیم که نرخ دلار پایین بماند در حالی که قیمت نفت حدود 20 درصد افزایش یافته و از حدود 98 دلار به 120 دلار رسیده است.
وی تاکید کرد: افزایش قیمت نفت، سبب شده تا 1.5 درصد تولید ناخالص داخلی در دنیا کاهش یابد.
بهمنی با بیان آن که زمانی که قیمت نفت رشد مییابد چگونه باید انتظار داشت که قیمت تولیدات صنعتی در دنیا کاهش یابد، اظهار داشت: تورم خارجی، هدفمند کردن یارانهها و تورم داخلی نیز در تعیین قیمتها تاثیرگذار است.
وی با طرح این پرسش که باید در نظر گرفت، هدفمند کردن یارانهها در یک یا چند مرحله اجرا میشود؟ تصریح کرد: این عوامل بر روی پیش بینیها و برنامه ریزیها تاثیرگذار است، ضمن آن که تحریمها نیز بر اقتصاد کشور تاثیر داشته است.
بهمنی ادامه داد: وقتی درآمدهای نفتی بیشتر از واردات است و در نقل و انتقالات پول با مشکل مواجه هستیم و کالا بعد از چند چرخش وارد کشور میشود قطعا تمامی این اوامر باعث تورم شود.
وی گفت: 850 هزار میلیارد ریال موجودی موسسات مالی و اعتباری غیر بانکی در دو سال گذشته شناسایی شده و وارد سیستم بانکی شد و زمانی که ارزش پول افزایش یافت در کنار آن یا باید منابع و یا سرمایهها را افزایش داد یا این که برنامهها را تغییر داد.
وی با اشاره به واردات 600 تن طلا در چند سال گذشته به کشور افزود: با تمهیدات انجام شده در مدت کوتاهی توانستیم 57 هزار میلیارد ریال نقدینگی را جمع آوری کنیم، البته بانک مرکزی با ارایه ابزارها از ضرر ثبت نام کنندگان جلوگیری کرد.
بهمنی ادامه داد: اگر 9 میلیون و 600 هزار سکه توسط بانک مرکزی ثبت نام و بخشی از آن وارد بازار نمیشد، انتظارات تورمی باعث افزایش قیمتها میشد و البته مسایل جهانی نیز به کاهش قیمتها کمک کرد تا از پس تصمیمات اقتصاد بر بیاییم.
وی با اشاره به اجرای هدفمند کردن یارانهها از 28 آذر ماه سال 89 گفت: سه تا چهار ماه طول کشید تا اجرای این قانون تاثیر خود را بر بازار بگذارد و در عین حال در زمان اجرای این قانون 350 هزار حمله سایبری به بانک مرکزی صورت گرفت.
وی در پایان تصریح کرد: با وجودی که پیش بینی میشد هدفمند کردن یارانهها تاثیر زیادی بر تورم داشته باشد اما رقم تورم از 12.4 به 21 رسیده و اجرای این قانون تا کنون موفقیت آمیز بوده است.