همشهری آنلاین: بازگویی شوخی رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه در دیدار با ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه، در یک گفت وگوی تلویزیونی را رسانه‌های ترکیه جدی گرفته‌اند.

به گزارش روزجمعه ایرنا ، اردوغان به پوتین گفته بود اگر ترکیه را به عضویت پیمان شانگهای درآورید، ازعضویت در اتحادیه اروپا منصرف خواهد شد.

اردوغان در یک برنامه تلویزیونی که از شبکه خبر 24 ترکیه به‌طور زنده پخش شد، در انتقاد ازمواضع اتحادیه اروپا نسبت به مساله عضویت ترکیه، خاطره‌ای از سفر اخیر خود به روسیه را ذکر کرد و گفت: به شوخی به ولادیمیر پوتین گفته است که به ما می‌گویند که در اتحادیه اروپا چه کار دارید، شما متعلق به اروسیا هستید، پس شما ترکیه را به عضویت پیمان شانگهای دربیاورید و ما هم در مساله عضویت خود به اتحادیه اروپا تجدید نظر کنیم.

اردوغان گفت: فرایند همگرایی ترکیه با اتحادیه اروپا به رغم آمادگی کامل ترکیه در شروع مذاکرات در 35 سرفصل مشخص شده به علت سنگ اندازیهای خانم آنگلا مرکل صدراعظم آلمان و 'نیکلا سارکوزی' رییس جمهوری پیشین فرانسه، متوقف شده است.

گرچه این اظهارات اردوغان به لحاظ برخی گفته های مهم وی در خصوص رویدادهای سوریه چندان بر نتابید، ولی برخی رسانه های ترکیه و محافلی که به شدت طرفدار عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا هستند و این همگرایی را متضمن جلوگیری از دور شدن ترکیه از نظام دمکراتیک و لائیک ارزیابی می کنند، این شوخی اردوغان را بسیار جدی گرفته اند.

روزنامه طرف که اخیرا مواضع تندی علیه سیاستهای داخلی و منطقه ای حزب حاکم عدالت و توسعه 'آک' و به ویژه اردوغان اتخاذ کرده است، در شماره روز جمعه خود با عنوان ' اروسیا شوخی ندارد' نوشت: کارشناسان در تفسیر اظهارات اردوغان می گویند نقطه ای که اکنون ترکیه بعداز اقتدار10 ساله حزب آک رسیده است، بسیار قابل تاسف می باشد.

این روزنامه با یاد آوری اینکه تقاضای ترکیه برای شریک گفت و گو شدن با پیمان شانگهای در نشست ماه گذشته سران کشورهای روسیه، چین، قزاقستان، قیرقیزستان و ازبکستان در پکن به تصویب رسید، می نویسد: در اوایل سالهای2000 ژنرال 'تونجر گلینچ' دبیرکل شورای امنیت ملی وقت ترکیه نیز پیشنهاد کرده بود که ترکیه باید از تلاش برای عضویت در اتحادیه اروپا منصرف شده و به جای آن با کشورهای ایران، روسیه و چین همکاری راهبردی داشته باشد که درمقابل حزب آک در اولین سالهای اقتدار خود به شدت به ریسمان عضویت در اتحادیه اروپا آویخته شده بود.

این روزنامه با اشاره به اینکه اکنون اردوغان به ظاهر شوخی هم باشد، در دهمین سال اقتدار خود به نقطه ای رسیده است که سخنان تونجر کلینچ را به زبان می آورد.

این روزنامه نوشت: کارشناسان سرشناسی همچون ' اثر کاراکاش ' از دانشگاه باغچه شهر استانبول،' شاهین الپای' نویسنده روزنامه زمان، و 'چنگیز آکتار' استاد دانشگاه و نویسنده روزنامه طرف چنین اشاره ای ازسوی اردوغان را به عنوان دور شدن از دمکراسی و نزدیک شدن به کشورهای غیردمکراتیک ارزیابی کردند.

طرف نوشت: کارشناسان بر این باورند که ترکیه نه به شوخی بلکه در واقع نیز در چنین فرایندی قرار داده شده است. چراکه پیمان شانگهای به هیچ وجه نمی تواند جایگزین اتحادیه اروپا شود. اتحادیه اروپا یک الگوی همگرایی چند بعدی سیاسی، اقتصادی است و حال اینکه شانگهای یک پیمان اقتصادی است. رویکرد ترکیه به این پیمان می تواند موجب انزوای جدی ترکیه را در پی داشته باشد.

ترکیه از سال 2005 میلادی رسما مذاکرات عضویت با اتحادیه اروپا را شروع کرده است ولی تاکنون پیشرفت ملموسی دراین فرایند دیده نمی شود.دراین فرایند می بایست 35 سرفصل تعیین شده برای مذاکرات عضویت ترکیه بررسی و پرونده آن با نظر مثبت اتحادیه اروپا بسته شود که تاکنون فقط دو سرفصل غیر مهم به پایان رسیده است.

منظور از مذاکرات عضویت، در واقع هماهنگ سازی و همسو سازی قوانین و مقررات و هنجارهای ترکیه با اتحادیه اروپا می باشد.

البته برخی کارشناسان سیاسی نیز با تاکید بر اینکه هنوز هیچ اشاره رسمی درخصوص رویکرد ترکیه از موضوع عضویت در اتحادیه اروپا دیده نمی شود، می گویند : اظهارات اردوغان را باید بیشتر در قالب گلایه از مواضع رهبران قدر اروپایی ارزیابی کرد نه بیشتر.

برچسب‌ها