همشهری آنلاین: قابلمه‌ها، تابه‌ها و سایر لوازم آشپزخانه از مواد مختلفی ساخته شده‌اند. این مواد می‌توانند در خواص غذایی که در آن‌ها می‌پزیم، تاثیر بگذارند.

بیش‌تر لوازم آشپزی تا زمانی که از آن‌ها به درستی نگه‌داری شوند، برای آماده‌سازی غذای روزانه ایمن و بی‌ضرر هستند. با وجود این، برخی خطرات بالقوه در بعضی از مواد وسایل آشپزی وجود دارد.

در زیر با مزایا و خطرات ناشی از وسایل آشپزی آشنا می‌شوید:

آلومینیوم:


آلومینیوم بسیار سبک وزن است. گرما را به خوبی هدایت می‌کند و نسبتا ارزان است. به همین خاطر انتخابی عامه‌پسند برای پخت‌وپز است.

در هنگام آشپزی، آلومینیوم به راحتی از قابلمه و تابه فرسوده و یا حفره دار جدا می‌شود. هر چه غذا برای مدت بیش‌تری در ظروف آلومینیومی پخته شود یا بماند، مقدار بیش‌تری آلومینیوم وارد مواد غذایی می‌شود. سبزیجات برگ‌دار و غذاهای اسیدی مانند گوجه فرنگی و مرکبات، آلومینیوم بیش‌تری را جذب می‌کنند.

مس:

مس گرما را به خوبی هدایت و کنترل درجه حرارت پخت را آسان می‌سازد. فلز برنج که از مس و روی ساخته شده است، معمولا کم‌تر در وسایل آشپزی مورد استفاده قرار می‌گیرد. مقادیر کمی از مس برای سلامتی روزمره خوب است. مقادیر زیاد آن در یک نوبت یا در یک مدت زمان کوتاه می‌تواند سمی باشد.

هنگامی که غذا برای مدت طولانی پخته می‌شود یا در ظرف می‌ماند، مقدار کمی از روکش می‌تواند توسط غذا به خصوص غذاهای اسیدی جذب شود.

سرامیک، لعاب و شیشه

لوازم آشپزی سرامیکی (سفالی)، لعابی یا شیشه‌ای به آسانی تمیز می‌شوند و می‌توانند تا دماهای بالا حرارت داده شوند.

وسایل آشپزی سرامیکی لعابدار هستند. از این پوشش برای فلزات نیز استفاده می‌شود تا ظروفی با پوشش سرامیکی ساخته شوند. این ظروف در برابر سایش و خوردگی مقاوم هستند.

استیل و آهن

استیل ضدزنگ که از آهن و فلزات دیگری ساخته شده است، در برابر ساییدگی و فرسودگی مقاوم و محکم است. آهن برای تولید گلبول های قرمز خون ضروری است. البته مقادیر زیاد آن می تواند سمی باشد. با استفاه از لوازم آشپزی از جنس استیل ضد زنگ با روکش نیکل که در برابر خوردگی مقاوم هستند، حتی هنگام پخت و پز غذاهای اسیدی مانند ریواس، زردآلو یا گوجه فرنگی نیکل به رژیم غذایی اضافه نمی شود.

مقادیر کم کروم مانند آهن برای سلامتی مفید است اما ممکن است در مقادیر بیش تر مضر باشد.

روکش‌های نچسب (تفلون)

روکش‌های نچسب برای جلوگیری از چسبیدن مواد غذایی به ظروف فلزی و برای محافظت از سطوح وسایل آشپزی استفاده می‌شود. بر اساس مطالعات آزمایشگاهی بر روی موش‌ها، طی یک بررسی علمی در ایالات متحده، اسید perfluorooctanoic و نمک‌های آن (PFOA) به احتمال زیاد سرطان‌زا هستند. PFOA به طور گسترده‌ای در ساخت روکش‌های نچسب استفاده می‌شود. PFOA پس از تولید در وسایل آشپزی و یا سایر محصولا باقی نمی‌ماند اما در سراسر محیط زیست طبیعی در سطح جهان گسترش یافته است. در سال 2006 صنایع شیمیایی به طور داوطلبانه با طرح U.S EPA به منظور کاهش و در نهایت حذف انتشار این ماده به محیط زیست و کاهش و حذف هر گونه محتوای آن در محصولات توافق کردند. امروزه دیگر روکش‌های نچسب در دنیای ظروف آشپزی جایگاه بالایی ندارد.

www.home-kitchen.ir

منبع: همشهری آنلاین