این یخچال قدیمی که از جمله آثار دوره قاجاریه به حساب میآید تا قبل از گسترش شهر ارومیه نه تنها از یخ آن استفاده مىشد، بلکه جهت انجام مراسم چهارشنبهسورى مردم به کنار نهر مىرفتند و در کنار حوضچه آن مراسم خود را برگزار مىکردند.
یخچال دوقّوز پله به علت فرم خاص معمارى و نوع مصالح به کار رفته در آن، سالم مانده و صدمات جدى ندیده است.
مصالح آن از پى تا محل شروع پاکار قوسها، از سنگ تراشدار خاکسترى است و سقف پوششى آن که به صورت طاق و چشمه مىباشد، از آجر انتخاب شده است.
در محل شروع طاقها و پاکار سقف بنا، شکافهاى مدورى وجود دارد که احتمالاً محل نصب تیرهاى چوبى است که از آنها به عنوان داربست استفاده مىکردند.
عملیات ساختمانى بنا و مصالح به کار رفته در آن با دقت انتخاب شده و از نظر قدرت و استحکام در وضعیت بسیار مطلوبى قرار دارد.
در ضلع شمالی بنا نورگیر و روزنه هایی برای یخ اندازی تعبیه شده است. این یخچال از دو بخش هشتی ورودی و سالن اصلی ذخیره یخ شکل گرفته است.
به طوریکه از این مکان قدیمی به عنوان محل تهیه و انبار یخ مورد نیاز شهر در سابق استفاده میشده است.
با توجه به عملکرد خاص بنا فاقد تزئینات خاص معماری است و تزئینات آن محدود به دقتی است که در چیدن سنگها و آجرها به کار رفته است.
یخچال نه پله که به خانه آبگینه شهر ارومیه تغییر نام و کاربری یافته، در سال 1380 توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره 4788 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.