هوشنگ سامانی، از علاقهمندان به طبیعت، گزارشی درباره چشماندازها و برخی قابلیتهای این بخش از طبیعت کشورمان را به رشته تحریر درآورده که در ادامه عینا به چاپ میرسد.
مجموعهای از زیباییها
واژه کویر در فرهنگ عمومی ایرانیان برابر است با نقاط خشک و بیآب و علف. گاهی پسوند برهوت نیز بدان میافزایند تا تصویر منفیتری به مخاطب خود ارائه بدهند. شاعران و ترانهسرایان نیز هرگاه بخواهند ایجاد مظلومیت کنند، دست به دامن واژه کویر میشوند تا شنوندهشان بیشتر و بیشتر با احساسات سوزناک ایشان همراهی کند. در نتیجه بهطور معمول یک کودک، نوجوان و یا بهطور کلی هرکسی که هیچگاه کویر ندیده باشد، در برابر این پدیده طبیعی، واکنشی نهچندان مثبت و گاه کاملاً منفی نشان میدهد. اما واقعیت چیز دیگری است، چشمانداز شنهای روان، سرابهای زیبا در ساعات میانی روز، شورهزارهای خشک با نقشهای هندسی، بوتهها و درختچههای کویری، بناهای تاریخی همانند رباطها و کاروانسراها، آبادیهای کوچک با ساختمانهای ساده و خشن، همه و همه دیدنیاند؛ اگر کسی پیشداوری نکند و بپذیرد که در دل همین کویر، هزاران هزار موجود زنده وجود دارند و بیهیچ گله و شکایتی میزیند.
دروازه ورود به کویر مرنجاب
شهر آران و بیدگل، آخرین آبادی در شمال کاشان است و از آن به بعد، وارد کویر زیبای مَرَنجاب میشویم که در گذشته گذرگاه کاروانیان بوده است. در زمان صفویه همه کاروانهای بازرگانی، زیارتی و نظامی که از اصفهان راهی خراسان و یا مازندران بودهاند، از این بیابان به ظاهر خشک میگذشتند. مرنجاب با وجود کویری بودنش، سرشار از زندگی است. بوتهها و درختچههای گز به آن امکان زیست انواع حیوانات وحشی همانند پرندگان، مارمولکها و سوسمارهای بزرگ و حتی حیوانات اهلی مانند شتر را فراهم کرده است. شمال این منطقه به دریاچه نمک قم برمیخورد و به همین دلیل کاروانیان در نزدیکیهای دریاچه راه خود را به سمت شرق کج میکردهاند تا در حوالی گرمسار بتوانند به دوراهی خراسان-مازندران برسند.
آسوده از زباله
کسی نیست که از زشتیهای دنیای ماشینی گله نکند. انگار بطری نوشابه، نایلون و پاکت چیپس و پفک همراهان همیشگی ما هستند که به هر کجا سفر کنیم، گریزی از دیدار آنها نیست. در کشور ما جاده آسفالته برابر با دیدن چنین منظرهای است و کویر مرنجاب چقدر خوششانس بوده که توانسته جاده خاکیاش را در این زمانه خوب نگه دارد. شاید غلو نباشد اگر بگوییم جاده خاکی برابر با یک دنیا پاکی! مباد روزی که متولیان امور در اندیشه ساخت بزرگراهی در این آرامشگاه بکر ایران باشند.
جلوههای رنگارنگ
یکی از امتیازات دیدنی مرنجاب، داشتن جلوههای متفاوت از طبیعت کویری است. تقریباً هر پنج کیلومتر میتوانید جلوه رنگارنگی از طبیعت همانند تپه شنهای روان، بوتهزارها، درختچهها و جنگلهای نسبتاً انبوه را ببینید. برخلاف تصور عمومی که دشت کویر برایشان تنها مفهوم بیآبی دارد، مرنجاب کویری سرسبز است و این سرسبزی نه بهخاطر وجود رودخانههای خروشان و یا بارانهای پیدرپی، بلکه بهخاطر بافت ویژه خاک منطقه است. در برخی نقاط مرنجاب تنها با دو متر کندن زمین، میتوان به آب رسید اما نه آن قدر که بشود کشاورزی مکانیزه راه انداخت! کویر فقط به اندازه موجودات درونش مهربان است و هیچگاه آنان را تشنه نمیگذارد. جنبندگان کویری چه گیاه و چه حیوان، قدر آب را به نیکویی میدانند.
دریاچه نمک و نقشهای هندسی
در میانههای کویر مرنجاب، حتی آنجا که دیگر هیچ نشانی از گیاه نیست، نقشهای هندسی دریاچه نمک، شما را به تماشا فرامیخواند. این دریاچه در غرب دشت کویر میان سه استان اصفهان، سمنان و قم قرار دارد و فاصله آن تا کاشان کمتر از 60کیلومتر و مساحتش حداکثر 3100کیلومترمربع است که در فصل بارندگی چند رودخانه کوچک به داخل آن میریزند. محلی که این رودخانهها در شمال غرب دریاچه به آن سرازیر میشوند منطقهای را به مساحت 10کیلومترمربع تشکیل میدهد که همیشه پرآب است. مابقی سطح دریاچه در تمام سال به جز فصل بارندگی خشک است. در اطراف دریاچه هیچ پوشش گیاهی دیده نمیشود و خاک آن ترکیبی از شن، خاک رس و نمک است. تنها خودروهای آشنای کویر مرنجاب، کامیونهای نمک هستند که برای مصارف صنعتی همیشه در رفتوآمدند.
جولانگاه مسابقات رالی
این منطقه یکی از بهترین گزینهها برای برگزاری مسابقات رالی است. معمولاً رانندگان از تهران به سوی کاشان میروند و سپس راهی آران و بیدگل میشوند تا پس از تقریباً یکصد و هشتاد کیلومتر کویرنوردی به گرمسار برسند. در این مسیر آنها ابتدا کاروانسرای مرنجاب و در ادامه کاروانسرای قصربهرام را میبینند.