البته بیشتر شهرهای استان مرکزی از نظر آلودگی هوا وضعیتی مشابه با اراک دارند و این موضوع آسیبهای فراوانی را متوجه این استان صنعتی کشور کرده است. همین که استان مرکزی بهعنوان استان صنعتی کشور شناخته میشود باعث شده بسیاری از قابلیتهای آن ازجمله قابلیتهای گردشگری، تفریحی و هنری پنهان بماند و از منظر درآمدزایی نیز با مشکل مواجه شود. طبق گفته مدیرکل حفاظت محیطزیست استان مرکزی تعداد روزهای آلوده امسال این استان در مقایسه با سال گذشته 62درصد کمتر شده اما هنوز غلظت و کیفیت نامناسب هوا در روزهای ناسالم نگرانکننده است و میطلبد اقدامات جدیتری برای مهار آلایندههای خطرناک هوای اراک در سطح کلان و استان انجام شود. از سوی دیگر نیز با وجود آنکه پاییز و زمستان امسال تا به حال در اغلب استانها پربارش بوده است اما استان مرکزی بهغیر از چند مقطع بهویژه در مناطق مرتفع نسبت به سالهای دورتر چندان بهره مناسبی از بارشهای زمستانی نبرده است.
آلودگی هوا در 23درصد سال
امیر انصاری، مدیرکل حفاظت محیطزیست استان مرکزی در رابطه با وضعیت آلودگی هوای امسال استان اعلام کرد: هوای شهر اراک در 23درصد ازروزهای 9ماه نخست امسال ناسالم و آلوده بوده است. وی در توضیحات تکمیلی به ایرنا گفت: براساس آمار مرکز پایش آلودگی، هوای اراک در 63روز از سالجاری کیفیت نامناسب و شرایط هشدار داشته است. وی یادآور شد: ذرات معلق و ازن بیشترین آلایندههای موجود در هوای اراک در 9ماه امسال است و این در شرایطی است که غلظت آلایندههای دیاکسید گوگرد، مونواکسید کربن و دیاکسید نیتروژن نیز در روزهای آلاینده بهصورت مقطعی بیشتر از حدمجاز میشود. وی ادامه داد: قرارگرفتن در مجاورت تالاب کویری میقان، محصورشدن شهر از سه سمت با ارتفاعات بلند، وجود واحدهای متعدد آلاینده صنعتی، نواقص ترافیکی و تردد خودروهای سنگین از علل اصلی آلایندگی هوای اراک است. مدیرکل حفاظت محیطزیست استان مرکزی یادآور شد: کاهش صنایع آلاینده استان از 405واحد در سال گذشته به 195واحد در سالجاری، اقدامی مهم در کنترل آلایندگی هوای اراک بهحساب میآید. انصاری عنوان کرد: افزایش سرانه فضای سبز اراک در سالجاری و بهرهبرداری از چهار تقاطع غیرهمسطح در اراک از دیگر راهبردهای کلیدی در کاهش آلودگی هوای اراک است.
آلودگی هوا و کمبود اماکن تفریحی
اگرچه مدیرکل سازمان محیطزیست استان مرکزی اعلام کرده که سرانه فضای سبز اراک در حال افزایش است اما گزارشها نشان میدهد که مردم اراک از میزان فضای سبز این شهر و در کل کمبود فضای تفریحی گلایهمند هستند. یکی از شهروندان اراکی در همین خصوص به خبرنگار ما گفت: فضاهای سبز شهری در محدودههای کوچکی است که حتی نمیتوان نام پارک یا بوستان بر آنها گذاشت. وی افزود: بهعنوان نمونه در محله نظم آباد اراک بوستان قابل توجهی وجود ندارد تا مردم بتوانند بهعنوان تفریح به آنجا بروند. در منطقه شمال شهر اراک هم میتوان گفت وضع به همین شکل است و مردم نمیتوانند در بسیاری از روزها بهخاطر آلودگی هوا به مراکز تفریحی مراجعه کنند. این شهروند اراکی در عین حال تأکید کرد: علاوه بر این روزها ترافیک و آلودگی صوتی و آلودگی هوا باعثشده تا در خانهماندن را به بیرونرفتن ترجیح بدهیم. حتی سینماها نیز در این روزها بهخاطر عدممراجعه مردم تقریبا در حالت تعطیل بهسرمیبرند. وی افزود: تنها تفریح ما در اراک دودزده، رفتن به کوه سرخه یا پارک جنگلی است. این در حالی است که کوه سرخه فاقد هرگونه امکانات رفاهی است و پارک جنگلی هم که چون همیشه برای تفریح به آنجا میرویم، دیگر برایمان کسلکننده شده است.
گردشگری زمستانی نیازمند بارش برف
از سوی دیگر گزارشها نشان میدهد که گردشگری زمستانی استان مرکزی نیز در حسرت برف بهسر میبرد و ورزشهای زمستانی این استان بهخاطر نبود شرایط آبوهوایی مناسب در رکود است. بهطور نمونه سرپرست اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان مرکزی گفته است: جشنواره ورزشهای زمستانی و مجسمههای یخی، با وجود هماهنگیهای انجامشده، درصورت بارش برف برگزار میشود. مجتبی رضوانی در گفتوگو با ایسنا افزود: در دو، سه سال گذشته بهدلیل نباریدن برف کافی، برگزاری این جشنواره ممکن نشد، به همین دلیل اگر امسال شرایط آبوهوایی مناسب باشد جشنواره مجسمههای یخی را هم برگزار میکنیم. وی اضافه کرد: شازند یکی از شهرستانهایی است که درصورت بارش برف شرایط خوبی برای برگزاری جشنواره دارد ولی با این حال هنوز زمان برگزاری این جشنواره مشخص نیست و منتظر اعلام نظر هواشناسی هستیم.