سوپ غذایی است که بخش عمده آن را مایعات تشکیل می دهد. اغلب از مواد جامد همچون سبزیجات و انواع گوشت در تهیه سوپ استفاده میکنند.
تهیه سوپ به زمانی مربوط میشود که انسانها حدود 5000 سال قبل از میلاد مسیح، قادر به ساخت ظروف سفالی شدند. آنها با استفاده از این ظروف میتوانستند مایعات را روی آتش بدون این که ظرف سفالی ترک برداشته و یا بشکند، قرار دهند.
در قرن شانزدهم شخصی سوپی تهیه کرد و نام محل عرضه آن را رستوران گذاشت. در آنجا فقط سوپ سرو میشد. از آن پس به محلهائی که غذا برای عموم تهیه میشود رستوران اطلاق میشود.
یادگیری پخت غذا برای انسانها بسیار با ارزش بود، چون تعداد غذاهای قابل مصرف برای آنها را افزایش داد. حالا انسانها می توانستند غلات، سبزیجات سفت و استخوان گونههای حیوانات را پخته و بعد مصرف کنند. با این کار، طعم و مزه غذا بسیار بهتر میشد.
چون در قدیم اگر کسی بی دندان بود، هیچ راهی برای رساندن مواد مغذی به بدن او وجود نداشت؛ به این دلیل که غذاها را خام میخوردند.
باستان شناسان دو روش برای تهیه سوپ پیش از به وجود آمدن ظروف سفالی پیشبینی کرده اند: در روش اول، پوست حیوان را با آب و دیگر محتویاتی که قرار است بپزند، پر کرده و آن را روی آتش میپختند.
روش دوم، ایجاد سوراخی داخل زمین بود که این سوراخ را با آب پر کرده و موادی که قرار بود پخته شوند را داخل آب میریختند و سپس، سنگ داغی را درون سوراخ قرار میدادند.
امروزه با وجود پیشرفتهای بوجود آمده در صنعت و انجام مراحل اولیه درست کردن انواع غذاها، تهیه سوپ بسیار آسان شده است.
سوپهای آماده را شیمی دانی به نام کمپ بل، در سال 1897 میلادی برای اولین بار تولید نمود. با حذف آب سوپ، بسته بندی و حمل و نقل آنها راحتتر صورت میگرفت.
این سوپ ها را معمولاً با آب یا شیر مخلوط نموده و برای مدت معینی حرارت میدهند. میزان اضافه نمودن آب به این سوپها مشخص است و روی پاکت سوپ، طرز تهیه آنها آمده است.
سوپ گوجه فرنگی، سوپ جو، سوپ مرغ، سوپ قارچ و... از انواع این دسته از سوپها هستند.
پودر سوپ دسته دیگری از سوپها هستند که تنها با اضافه نمودن آب جوش به آنها تهیه میشوند. این دسته از سوپها به خاطر طرز تهیه بسیار راحتشان، یکی از معروفترین انواع اسنک به حساب آمده و بر خلاف اغلب اسنکها، خطری برای سلامتی افراد ایجاد نمیکنند.
اولین مکتب آشپزی دنیا روز اول مارچ 1784 میلادی در لندن کار خود را آغاز کرد. هر ملتی سوپ دلخواه خود را دارد روسها سوپ برش، فرانسوی ها سوپ پیاز؛ نارویها سوپ نخود یا عدس و پولندیها سوپ کلم. اولین کتاب اشپزی در چین نوشته شده و دستور تهیه چند سوپ را درج کرده مثلاً سوپ تخم کبوتر.
در برخی منابع آمده است؛ سوپ برای اولین بار در سومین هزاره قبل از میلاد مسیح در مصر به دست بردهای به نام منس پخته شد. او مرغی را از آشپزخانه فرعون دزدیده و آنرا جوشاند ولی قبل از این که بتواند آن را بخورد، او را دستگیر کرده و با آن سوپ نزد فرعون بردند.
مسلماً اگر بوی اشتها آور سوپ به مشام فرعون نرسیده و از آن نچشیده بود برده بیچاره محکوم به مرگ می شد . اما فرعون چنان از آن سوپ خوشش آمد که برده را به عنوان آشپز خود برگزید.