آنطور که مسعود علویانصدر به خبرگزاری ایسنا اعلام کرد، بازرسان یونسکو تا 10روز دیگر برای بررسی وضعیت آثار جهانی کشور به ایران سفر میکنند. براساس این گزارش حدود 15روز پیش در جلسهای با حضور مسئولان اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان اصفهان تصمیم گرفته شد تا سریعتر نسبت به تخریب دیوارها، سقف و ستونهای باقیمانده در طبقه آخر برج جهاننما که سالها محل مناقشه در موضوع اثر ثبت جهانیشده میدان نقش جهان اصفهان بود اقدام شود.
آنطور که معاون میراث فرهنگی کشور اعلام کرده است، در طبقه بالای برج جهان نمای اصفهان همه سازههای اضافی که حریم بصری میدان ثبت جهانیشده نقش جهان اصفهان را مخدوش کرده بود برداشته شده است. به گفته مسعود علویان صدر تنها بخش از سازه در حال تعدیل برج جهاننمای اصفهان که نیازمند تمهیدات فنی و رفع مشکل بود ستونها بودند که برای برداشتن طبقه بالایی میبایست نخست روی آنها بررسی انجام میشد.
آخرین طبقه برج
براساس آنچه معاون میراث فرهنگی کشور اعلام کرده است، پس از انجام بررسیهای مورد نیاز، شهرداری اصفهان با رعایت اصول مربوط به حفاظت و ایمنی بنا، موظف به تخریب ستونها، دیوار و سقف باقیمانده در طبقه آخر برج جهاننماست.
براساس این گزارش، 17سال پیش، نقشه ساخت برج جهاننما در محل کاروانسرای تاریخی «تحدید» در ابتدای خیابان چهارباغ عباسی اصفهان طراحی و اجرا و کاربری آن نیز مرکز خدمات فرهنگی، تجاری و اداری اعلام شد. پس از آن و در سال1376 هدف از اعلام کاربری فرهنگی برای بنای برججهاننما احداث یک برج بلندمرتبه بدون اعلام دقیق ارتفاع این برج عنوان شد که بعدها در کنار موافقتها و مخالفتهای مسئولان، ارتفاع آن به 48متر رسید. کارشناسان یونسکو در سال82 در سفری که بهمنظور بررسی وضعیت آثار ثبت جهانیشده کشور داشتند، در بازدید از برج جهاننما اعلام کردند که این برج باید کوتاه شود. آنها دلیل این تصمیم را مخدوش شدن حریم منظری میدان ثبت جهانیشده نقش جهان اصفهان بهدلیل ارتفاع بلند برج جهاننما اعلام کردند.
کارشناسان یونسکو همچنین همانزمان در گزارشی به کمیته میراث جهانی نیز خواستار کوتاهشدن برج جهاننمای اصفهان شدند و اعلام کردند که درصورت کوتاه نشدن این برج مزاحم که چهره نقش جهان را مخدوش کرده، میدان نقش جهان اصفهان را به فهرست میراث جهانی در خطر یونسکو اضافه میکنند.آنزمان رسانهها نیز درخصوص لزوم کوتاه شدن برج جهاننمای اصفهان گزارشهای مفصلی منتشر کردند و کارشناسان بسیاری درخصوص مزاحمت این برج برای حریم منظری اثر ثبت جهانیشده میدان نقش جهان اصفهان هشدار دادند.
خطری برای نقش جهان
گزارشهای متعدد و اظهارات کارشناسان بهمنظور کوتاه شدن از ارتفاع مزاحم برج جهان نما اما با بیتفاوتی در اصفهان همراه بود تا آنکه اکنون معاون میراث فرهنگی کشور در هراس از قرار گرفتن میدان ثبت جهانیشده نقشجهان در فهرست میراث در خطر یونسکو به ایسنا اعلام کرد که طی 10روز آینده این برج تعدیل میشود تا کارشناسان یونسکو نتوانند میدان نقشجهان را در فهرست آثار درخطر جهان قرار بدهند. میدان نقشجهان در هشتم بهمن ۱۳۱۳ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد. این میدان در اردیبهشت ۱۳۵۸نیز در ردیف نخستین آثار ایرانی ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت. قانون منظر فرهنگی در اجلاس یونسکو برای آثار ثبت شده در فهرست میراث جهانی از موضوعاتی است که کارشناسان یونسکو در بررسیهای خود از وضعیت آثار جهانی شده کشورها به آن توجه جدی دارند.
ساخت برج جهاننما به ارتفاع ۵۰ متر و در ۱۴طبقه آنهم در فاصله ۷۰۰ متری میدان نقش جهان در منظر تاریخی و فرهنگی این میدان موجب شد تا موضوع قرارگرفتن میدان نقش جهان در فهرست «میراث درخطر» یونسکو نخستین بار در سال 80 مطرح شود.یونسکو بازرسانی را برای بازدید از محل به اصفهان فرستاد. بازرسان یونسکو اعلام کردند: «میدان نقش جهان را نمیتوان منفرد و مجزا از اطراف آن دید.» این کارشناسان افزودند: «خط آسمانی و منظر تاریخی و فرهنگی میدان نقش جهان مخدوش شده و دولت ایران موظف است نسبت به تعدیل برج جهاننما اقدام کند.» بر همین اساس سازمان یونسکو به ایران مهلت داد تا نسبت به تعدیل ارتفاع برج تا جایی که منظر فرهنگی و تاریخی این اثر جهانی را تهدید نکند اقدام کند. براساس این گزارش اگرچه در اجلاس سال 2008میلادی یونسکو، از ایران برای فعالیتهایی که در راستای کاهش ارتفاع برج جهاننما انجام داده بود، تشکر شد ولی همچنان از ایران خواسته شد تا مصوبه پیشین یونسکو را اجرا کند و حالا علویانصدر از اجرایی کردن صد درصد این مصوبه تا حدود 10روز دیگر خبر داده است.