به گزارش مهر، محمدباقر قالیباف شهردار تهران و عضو ائتلاف سهگانه اصولگرایان در گفتوگو با مهر در پاسخ به این سؤال که هشت سال پیش شما کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری بودید و امروز هم بهعنوان یکی از گزینههای جدی در این حوزه مطرح هستید، اما بارها گفتهاید که «از سیاست متنفرم»؛ این دو چطور با هم قابل جمع است، گفت: آنچه من گفتم مبتنی بر تنفر از سیاستبازی بوده است نه اصل سیاست. اتفاقا سیاست بهمعنای خردورزی، تدبیر و درایت داشتن حتما کار خوبی است و هیچ عقل متصل به وحیای مخالف آن نیست.
شهردار تهران افزود: امروز در این اصل که «سیاستمان باید عین دیانتمان و دیانتمان عین سیاستمان باشد» مشکلی نداریم؛ آنچه امروز مشکل بهنظر میرسد این است که اکثر سیاستمداران دنیا سیاست را وسیلهای برای مکر و حیله میبینند که این موضوع در مبانی دینی ما جایی ندارد. از طرفی هم برخی سیاست را بهعنوان بده بستان میشناسند؛ یعنی در یک بده بستان سیاسی با هم کار میکنند که این موضوع هم واقعا در انقلاب، نظام اسلامی و عالم سیاست در فضای اسلامی جایگاهی ندارد و لذا اگر بنده گلایه کردم از این فضا بوده است.
انتقاد از بیصداقتی و ریاکاری
قالیباف، نمونه مشکلات در فضای سیاسی ناسالم را جریانات اخیر در کشور خواند و افزود: چرا در فضای سیاسی کار به جایی میرسد که رهبر معظم انقلاب میفرمایند« این کار خلاف قانون، خلاف شرع و خلاف اخلاق است؟» نگرانی ما از شکلگیری و دامن زدن به فضای سیاسی آلوده به اینگونه بحثهاست وگرنه مگر یک مجموعه، نظام، جامعه و فردی که ادعای یک حرکتی میکند و بخواهد در عرصه داخلی و بینالمللی وارد شود، آیا میتواند بگوید که من از سیاست بدم میآید؟
وی تأکید کرد که آن بخش از بیصداقتیها، پرده دریها، ریاکاریها و آن چیزهایی که متأسفانه در سالهای اخیر در کشور باب شده مورد انتقاد بنده است. عضو ائتلاف سه گانه اصولگرایان در پاسخ به این سؤال که اخبار و شایعاتی بعضا پیرامون شما مطرح شده که همواره سکوت شخص شما را به همراه داشته است، تصریح کرد: اینکه میگویید من خیلی نسبت به موضوعات پاسخ نداده ام به این معنی نیست که من پاسخگو نیستم بلکه ممکن است عکسالعمل نشان ندهم.
حرفهای مغرضانه میزنند
قالیباف ادامه داد: واقعیت این است که عمده حرفهایی که زده میشود هم حرفهایی مغرضانه است و هم اینکه صحت ندارد. اگر بنده بخواهم نسبت به این موضوعات و مسائل بیپایه و اساس واکنش نشان بدهم صبح تا شب باید نقش سخنگویی را ایفا کنم که این و آن را تکذیب میکند. اگر این کار را انجام بدهم آن وقت چهکسی میخواهد شهر را اداره کند؟ به هر حال این شهر بزرگ نیاز به تلاشهای زیادی دارد. شهردار تهران گفت: شما میدانید که کار، تلاش و برنامهریزی کردن نیاز به آرامش روحی و روانی دارد تا بتوان با طمأنینه کارهای گسترده را پیش برد لذا من خیلی خودم را وارد در این مسائل نمیکنم و معتقدم گذشت زمان خیلی از مسائل را روشن میکند کما اینکه امروز بهنظر من بخشی از این موضوعات روشن شده است.
یک بچه رزمنده ام
شهردار تهران، در پاسخ به سؤال دیگری مبنی براینکه پاسخ شما به رسانههای منتسب به دولت که بعضا در اخبار خود از وجود پروندههای عجیب و غریب علیه شخص شما و شهرداری سخن میگویند، چیست، گفت: من این موضوع را به دو قسمت تقسیم میکنم؛ یکی مباحث مربوط به شخص بنده بهعنوان قالیباف و شهردار تهران و بخشی دیگر مربوط به شهرداری است. وقتی در مورد بنده صحبت میشود مربوط به طول دوره مدیریت من در شهرداری تهران و اقداماتم در طول زندگی است.
بنده همیشه در هر محفل و نشستی گفتهام هر کسی که در رابطه با من حرف و مطلبی دارد نسبت به انتشار آن آزاد است، البته به شرط اینکه مطالب آنها با سند و مدرک همراه باشد، نه براساس جوسازیها و حرفهای بیپایه و اساس. وی ادامه داد: مثلا شما خیلی وقتها ممکن است بشنوید که قالیباف سرمایهدار است، خوب اشکالی ندارد؛ اگر کسی توانست در این کشور ثابت کند که قالیباف حتی فعالیت اقتصادی شخصی مباح انجام میدهد من قبول میکنم؛ درحالیکه بنده حتی فعالیت اقتصادی شخصی مباح هم انجام نمیدهم چرا که زمانی یک بچه رزمنده بودهام و امروز هم هرجا کار میکنم با دریافت حقوقم از همانجا ارتزاق میکنم.
دستگاه نمونه در مبارزه با فساد
قالیباف افزود: درباره فعالیتهای شهرداری هم باید اشاره کنم هیچ مدیر عاقل و متعهدی در هر مجموعهای که کار میکند نمیتواند مدعی شود که مجموعه تحت نظارتش هیچگونه تخلفی ندارد. اگر چنین است پس این حجم میلیونی پروندهها در قوه قضاییه برای چیست؟ پس حتما اشکالاتی وجود دارد و هیچکس هم منکر وجود اشکالات نیست، اما در طول مدیریت بنده بر شهرداری تهران همه دستگاههای نظارتی و کنترلی و آنهایی که میتوانند تصمیمگیر باشند مثل سازمان بازرسی کل کشور، دیوان محاسبات، شورای شهر تهران، سازمان حسابرسی کشور و وزارت اطلاعات چهار سال متوالی است که شهرداری تهران را بهعنوان دستگاه نمونه در مبارزه با فساد و تخلف معرفی میکنند.
شهردار تهران یادآور شد: البته فارغ از درست نبودن اقدامات عدهای برای اتهام زنی و ارائه سند و مدرک، کسانی که براساس مبانی خود این کار را دنبال میکنند باید بدانند که این کار حتما کار غلطی است که نه اخلاقی، نه اسلامی و نه قانونی است و از همان اقداماتی است که به تعبیر حضرت آقا هم خلاف قانون، هم خلاف اخلاق و هم خلاف شرع و خلاف حقوق اساسی ملت است.
کارشیطانی
وی افزود: به هر حال اگر امروز شهرداری تهران یک اشکالی دارد و کسی میخواهد این ایراد را نگه دارد، سوء ظن پیدا کند و در روز مبادا آن را مورد استفاده قرار دهد این کار با کدام یک از مبانی دین، احادیث، روایات، قرآن و قانون سنخیت دارد؟ هر کس اینگونه اقدامات را انجام دهد حتما باید بداند این کارها یک کار شیطانی است و بهتر است مردم و رسانهها چنین اقداماتی را تقبیح کنند. اگر اشکالی هم در جایی وجود دارد شایسته است که به دستگاههای نظارتی و قضایی اعلام شود.
قالیباف، در پاسخ به این سؤال که برای ایام انتخابات و تبلیغات چه رویکردی بهمنظور پاسخگویی به این مسائل خواهید داشت و اگر مثلا شبیه آنچه در مجلس اتفاق افتاد فیلمی منتشر شد چه پاسخی دارید، خاطرنشان کرد: من فکر میکنم فضای بگم بگم دیگر گذشته و قدیمی شده و جامعه هم از اهداف اینگونه رفتارها آگاه است و مردم از اینگونه اعمال دوری میکنند.
چالش مدیریت
قالیباف در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه مهمترین تجربهای که از نظمیه به بلدیه آوردهاید چه بود و برای رفع مشکلات معیشتی و اقتصادی مردم درصورت کاندیداتوری چه خواهید کرد، گفت: پایه و اساس آنچه بنده در کار مدیریت بهدست آوردهام از دوران دفاعمقدس است و حتی دانشگاه اینقدر به من کمک نکرد. بنده اعتقادم بر این است که در کشور ما هیچ چالشی مهمتر از چالش مدیریت نیست. زمانی که به نیروی انتظامی رفتم بیش از 10نفر با خودم به آنجا نبردم. حتی بودجه این نهاد از 2/3درصد از بودجه عمومی کشور به سه درصد رسید اما سازمان پلیس نو شد و اتفاقات بسیار خوبی افتاد که مردم به پلیس نزدیکتر شده و از وجود آن احساس آرامش و امنیت میکردند و این چیزی جز مدیریت نبود.
وی اضافه کرد: در شهرداری مگر پول نبود؟ مگر دیگران نمیتوانستند خدمات فعلی را به مردم ارائه کنند؟ اگر کسی در دوران بنده به شهرداری آمد براساس شناخت و شایستهسالاری بود و حتی گرایش سیاسیاش هم در این انتخاب دخالتی نداشت؛ چه بسا مدیرانی الان مشغول بهکار هستند که در شهرداری رشد یافتند. امروز چند معاون بنده از نیروهای جوان و رشدیافته درون شهرداری هستند.
دلیل مشکلات امروز
شهردار تهران عنوان کرد: در حوزه اقتصاد چالش اصلی مدیریت است و این موضوع باعث شده که امروز از یک روستایی گرفته که مشکل معیشت دارد تا یک سرمایهگذار که برای سرمایهگذاری با مشکل مواجه شده است همه در یک کلاف سردرگمی هستند. با این وضعیت اگر دهها اقتصاددان هم بیایند نمیتوانند مشکل کشور را حل کنند. درست است که چالش اصلی ما اقتصادی است اما راهحلش اقتصادی نیست. اینها همه در شرایطی است که درآمد کشور ما در یک دوره شش ساله افزایش چشمگیری داشته است اما باز هم با وجود فروش نفت 120دلاری با مشکل مواجه میشویم که این چیزی نیست جز مدیریت غلط توأم با سیاستزدگی. قالیباف با انتقاد از اینکه در موضوع هدفمندی یارانهها هم با سیاستزدگی عمل شد، تصریح کرد:
بر این اساس یارانه نقدی که پرداخت آن بهطور ملموس در جامعه احساس میشود انجام شد اما یارانه تولید که اهمیت بسزایی دارد و در طولانیمدت اثرگذاری خود را نشان میدهد، پرداخت نشد که این موضوعات باعث بهوجودآمدن چالشهای اقتصادی در کشور شده است؛ البته بنده معتقدم این چالشها به سرعت قابل حل و فصل است. ضمن اینکه اعتقاد دارم واقعا بخش کمی از مشکلات که سهم ناچیزی دارد ناشی از تحریم است.
نحوه پرداخت یارانه
وی در پاسخ به سؤالی دیگر درباره اینکه اگر رئیس دولت آینده باشید با تعهدی که دولت فعلی ایجادکرده فاز دوم هدفمندی یارانهها و پرداخت نقدی به مردم را چگونه دنبال خواهید کرد، گفت: معتقدم که هدفمندی یارانهها با یک دهه تأخیر آغاز شده است. اصل اجرای هدفمندی درست است اما این موضوع یک بسته کامل و جامعی است که باید همه آن را اجرا کرد. هدفمندی یارانهها باید ادامه یابد اما بهصورت هدفمند که در این راستا یکسری از یارانهها باید بهصورت مستقیم و یکسری دیگر بهصورت غیرمستقیم پرداخت شود.
مسئول کارگروه اقتصادی و زیربنایی ائتلاف سهگانه اصولگرایان، نخستین نکته در چگونگی ادامه هدفمندی یارانهها را تعیین جایگاه دهکهای برخوردار و غیربرخوردار خواند و یادآور شد: در روستاها هم نیازمند ارائه یارانه مستقیم برای تأمین معیشت و هم نیازمند پرداخت یارانه غیرمستقیم برای توسعه کشاورزی و تولید محصولات هستیم.
بخشی از جامعه که درآمد بالایی دارند بعید بهنظر میرسد نیاز به افزایش یارانه نقدی داشته باشند، اما برای سرمایهگذاری و تولید باید نسبت به تسهیل این روند به آنها کمک کرد و در این حوزه یارانههای مشخص برای آنها درنظر گرفت. بخشی از جامعه هم که اقشار حقوقبگیر هستند که برای عدماحساس تورم و جبران برخی اضافه هزینهها نیازمند دریافت یارانه هستند. وی افزود: عدمادامه این روند باعث شده است که وقتی امروز از مردم پرسیده میشود یارانه میخواهید یا کنترل تورم، تأکید آنها بر کنترل تورم و بازگشت به شرایط قبل از اجرای هدفمندی یارانههاست. لذا بنده برای ادامه اجرای هدفمندی یارانهها بهدنبال کنترل تورم در اقتصاد شهری و پرداخت یارانه مستقیم و غیرمستقیم در روستاها برای رونق اقتصاد و کشاورزی خواهم بود تا به این صورت آثار پرداخت یارانهها از میان نرود.
کنارهگیریام از ائتلاف سهگانه کذب است
عضو ائتلاف سهگانه اصولگرایان، در پاسخ به این شایعه که گفته میشود شما خیلی تمایل به ادامهدادن کار با ائتلاف سهگانه ندارید، اظهار کرد: این موضوع را تکذیب میکنم. هدف ما از تشکیل این ائتلاف این است که میخواهیم یک حرف را به جامعه بگوییم و اینکه علاقهمند ادامه زشتیهای فعلی در جامعه نیستیم. بنده بهعنوان یک بچه رزمنده یاد گرفتهام که منافع شخصی را به منافع انقلاب ترجیح ندهم و آن سیاستی که من با آن مشکل دارم سیاست مکارانه است. سعی ما این است که در ائتلاف سهگانه بحثهای شخصی را کنار بگذاریم و بهدنبال اصلاح رویههای نادرست گذشته باشیم. بر این اساس بنده یک مصاحبه بیشتر انجام ندادم و طی آن گفتهام که این ائتلاف یک ائتلاف عقیدتی است.
فقط یک رزمندهام
وی در پاسخ به سؤالی دیگر مبنی بر اینکه دوست دارید مردم شما را به چه عنوان بشناسند، تصریح کرد: دوست دارم مردم بنده را بهعنوان یک رزمنده بشناسند.شهردار تهران در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه گفته میشود شما مدلی از دولت سازندگی هستید آیا این موضوع را قبول دارید و اگر ندارید وجه تمایز شما با آقای هاشمی و دولتش چیست، گفت: این سؤال مهمی است و پاسخ به آن نیاز به شرح موضوع دارد. بنده معتقدم نوع مدیریت من و نگاه آقای هاشمی بسیار متفاوت است و بر همین اساس شاید جزو نخستین کسانی بودم که به ایشان و روند سازندگی در سال 73انتقاد کردم. این موضوع را بهطور مفصل زمانی با آقای هاشمی در میان گذاشتم که در قرارگاه سازندگی بودم و مثالی هم برای ایشان از مدل ادامه جنگ در دوران دفاعمقدس در به کارگیری نیروهای بسیجی در کنار دیگر سازمانها آوردم.
قالیباف تأکید کرد: توسعه ما باید توسعهای از جنس تعالی باشد نه توسعهای که صرفا جنبه مادی دارد. بنده هیچ وقت منکر تلاشهایی که در گذشته شده است نیستم. اما جامعه ما یک جامعه اسلامی است، برای تحقق این موضوع باید روابط اجتماعی روابط مبتنی بر دین باشد، وقتی روابط اسلامی میشود که در سیاست، اقتصاد و فرهنگ نیز همه این موضوعات را لحاظ کنیم.