به گزارش دویچه وله، دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد در گزارش خود در روز دوشنبه ۱۵ آوریل(۲۶ فروردین) پیشبینی کرده است که در سال ۲۰۱۳ میلادی در ۱۲ ولایت از ۳۴ ولایت افغانستان زمینهای زیر کشت خشخاش گسترش خواهند یافت.
چهار ولایت از ولایتهای نامبرده در شمال افغانستان، منطقه استقرار نیروهای آلمانی قرار دارند.
دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل (UNODC)، مستقر در وین افزایش کشت خشخاش در افغانستان را "وضعیتی نگرانکننده" خوانده و گفته است، در سراسر افغانستان تنها در ولایت هرات کاهش کشت خشخاش به چشم میخورد.
به موجب این گزارش، کشت خشخاش در افغانستان چنان ابعادی یافته که حتی ولایتهایی که تا کنون در آنها تریاک تولید نمیشده را هم در بر گرفته است.
سه ولایت تخار، ننگرهار و بلخ که پیش از این مناطق عاری از خشخاش اعلام شده بودند ممکن است از این پس جزو مناطق کشت خشخاش به حساب بیایند.
جین لوک لماهیو(Jean-Luc Lemahieu)، مسئول دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل میگوید، احتمالا در سال جاری میلادی (۲۰۱۳) افغانستان رکورد خود در سال ۲۰۰۷ که بالغ بر ۱۹۳ هزار هکتار سطح زیر کشت خشخاش بود را خواهد شکست.
او در عین حال اذعان میکند که این تنها یک پیشبینی است و اگر مقامهای افغان دست به اقدامهای جدی بزنند این سیر میتواند تغییر یابد.
گزارش جدید سازمان ملل دو عامل نبود امنیت و فقدان کمکهای لازم برای کشاورزی را مهمترین عوامل گسترش کشت خشخاش برمیشمارد.
دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل میگوید، افغانستان مسئول تولید ۹۰ درصد تولید تریاک خام در سراسر جهان است. هروئین از تریاک خام به دست میآید.
نیمی از تریاک خام افغانستان تنها در ولایت هلمند، واقع در جنوب این کشور تولید میشود. ولایت هلمند منطقهای است که نیروهای طالبان به شدت در آن فعالند.
کارشناسان میگویند، قیمت بالای خشخاش که حدود ۱۲۰ یورو برای هر کیلو است علت اصلی گسترش کشت این محصول محسوب میشود.
به گفته کارشناسان آمریکا و افغانستان، گروه طالبان بیشترین بهره را از کشت خشخاش میبرد. به گفته آنان، این گروه سالانه دست کم ۷۵ میلیون یورو از فروش مواد مخدر در بازارهای سیاه دنیا نصیب میبرد.