همشهری آنلاین: سخنگوی قوه قضائیه درباره شکایت از همراهی رئیس جمهور با مشایی در زمان ثبت نام انتخاباتی، وضعیت پرونده مهدی‌ هاشمی، خبر دستگیری هوادران رئیس‌جمهور و فیلتر شدن سایت‌های هوادار وی توضیح داد.

حجت الاسلام غلامحسین محسنی اژه‌ای  در چهل و هفتمین نشست خبری سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به سئوال خبرنگاری در مورد وضعیت پرونده همراهی رئیس جمهور با اسفندیار رحیم مشایی هنگام ثبت نام در وزارت کشور گفت: این پرونده به قوه قضائیه منتقل شده و هم اکنون در حال رسیدگی است.

وی در مورد اینکه آیا رد صلاحیت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و اسفندیار رحیم مشایی به دلیل داشتن پرونده در قوه قضائیه بوده است با رد این موضوع گفت: احراز نشدن صلاحیت بستگی به نظر و تشخیص شورای نگهبان دارد. اگر فردی صلاحیتش احراز شود در انتخابات کاندیدا شده و اگر هم احراز نشود نمی‌تواند به عنوان کاندیدا در انتخابات حضور داشته باشد. شورای نگهبان مقید نیست تنها از یک راه صلاحیت را برسی کند بلکه از دستگاه‌های مختلف سوالاتشان را می پرسند.

سایر اظهارات مهم سخنگوی قوه قضاییه را به نقل از مهر در زیر بخوانید:

 

نکته یا سئوال اظهارات سخنگوی قوه قضاییه
پرونده مهدی هاشمی
  • متهم و وکیل این پرونده مدعی شده‌اند که نتوانسته‌اند به صورت کامل پرونده را مطالعه کنند به این دلیل درخواست مهلت کرده اند که درخواستشان پذیرفته شد. ضمن اینکه قاضی نیز نواقصی در ذهنش بود و برای رفع نقص پرونده را به دادسرا ارجاع داد. سخنان وکیل مهدی هاشمی که گفته است پرونده گم شده صحت ندارد و پرونده در دادسرای انقلاب تهران است.
دستگیری تعدادی از حامیان دولت در استان‌ها و فیلتر شدن سایت‌های آنان
  • همه باید بر قانونمداری تکیه کنیم. اگر هر کسی یا سایتی اقدام مجرمانه انجام دهد تحت تعقیب قرار گیرد. سایت‌ها دو نوع هستند که یکی از آنها سایت‌های ثبت شده است و در صورتی که آنها مطلبی را بنویسند که علیه امنیت ملی نباشد در مرحله اول تذکر می گیرند و در صورتی که پس از تذکر نیز مطلب را حذف نکنند کارگروه ویژه یا دادستان می‌تواند طبق ضوابط اقدام کند.
  • کسانی که هم اکنون نامزد تایید صلاحیت شده هستند اگر مرتکب تخلفی شوند طبق قانون برای آنها پرونده تشکیل اما پس از انتخابات به پرونده آنها رسیدگی می‌شود. اما اگر ستاد یا حامیان کاندیدایی مرتکب جرم شوند همان موقع به جرایمشان رسیدگی خواهد شد.
  • ستادهای کاندیداهایی که صلاحیت آنها رد شده است حق فعالیت انتخاباتی ندارند و دادستان جلوی آنها را می‌گیرد. اگر این افراد توسط ستادها یا نشریاتشان نیز کار انتخاباتی انجام دهند جلوی این کار گرفته می شود.
تشکیل ستادهای پیشگیری از جرایم انتخاباتی
  • فعالیت‌های این ستاد را موفق ارزیابی می‌کنم. در این دوره از انتخابات هم افزایی خوبی در این رابطه انجام شده است اگر چه در دوره قبل شورای نگهبان و وزارت کشور نسبت به فعالیت این ستادها اقبالی نشان ندادند اما در این دوره این دستگاه‌ها و سایر دستگاه‌های عضو این ستاد همکاری خوبی داشتند.
  • در تهران ستاد مرکزی تا کنون 5 جلسه برگزار کرده و تصمیمات خوبی گرفته شده است و سیاست‌های کلی استخراج و در اختیار استان‌ها قرار گرفته است. تا کنون 44 مصوبه به استان‌ها اعلام و رئسای دادگستری برخی از استان‌ها که اشکالاتی ممکن بود در آنها رخ بدهد در جلسات ستاد مرکزی حاضر شده‌اند.
  • در استان‌ها از اسفند ماه تا پنجشنبه هفته گذشته 118 جلسه و در شهرستان‌ها نیز بیش از 540 جلسه برگزار شده است. به همه ستادها نامزدهای احتمالی و تایید صلاحیت نیز قوانین ارائه شده است و توجیه های لازم ارائه شده است.
ثبت 11 مورد شکایت و تخلف انتخاباتی تا روز پنجشنبه (4 خرداد
  • البته این میزان شکایت و گزارش تخلفات نسبت به دوره گذشته بسیار کم شده است و می‌توان گفت که عمده این تخلفات تبلیغات زودرس است. خوشبختانه در این دوره همه نامزدها و ستادها مقید به قانون هستند و اگر به همین صورت تا پایان راه را ادامه دهند شاهد کمترین تخلف و جرم انتخاباتی خواهیم بود.
  • در سال 91 ستاد پیگیری جرایم خاص فعال بوده و به پرونده‌ها رسیدگی کرده است. سال گذشته در برخی جرایم همانند شرارت و سرقت مسلحانه کاهش خوبی داشتیم و در دو تخلف از جمله قتل و آدم‌ربایی اندکی رشد داشته ایم. روسای دادگستری در جرایم خاص تصریح در رسیدگی و اجرا را در دستور کار داشتند البته پرونده‌هایی که در این ستاد رسیدگی شد بخشی مربوط به سال‌های گذشته بود که حکم آنها در سال 91 صادر شده بود.
معوقات بانکی
  • در سال 91 چند کار را در مورد معوقات بانکی انجام دادیم از جمله اینکه از خود بانک مرکزی خواستیم که معوقات بانکی کسانی که بیش از 10 میلیار ریال بدهی دارند را اعلام کنند که بانک مرکزی افرادی را که بیش از 100 میلیارد ریال داشتند اعلام کرد. وقتی گزارش بانک‌ها و بانک مرکزی را دریافت کردیم دیدیم که این دو با هم تفاوت دارند به همین دلیل تعدادی از روسای بانک‌ها را دعوت کردیم تا با آنها جلسه بگذاریم.
  • تعدادی از کسانی که دارای معوقه بانکی بود را دعوت کردیم و در یک جمع بندی متوجه شدیم حدود 822 نفر 10 میلیارد تومان معوقه بانکی داشته‌اند.
  • به بانک مرکزی اعلام کردیم که آماده‌ایم به شما اعلام کنیم که اگر نمی‌توانید طلبتان را وصول کنید ما آماده همراهی هستیم البته آنگونه که باید بانک‌ها در این زمینه قدم بر نمی‌دارند. اگر بانک توانست بدهی‌اش را وصول کند ما هیچ اقدامی نمی‌کنیم اما اگر بیایند و با بدهکاران به توافق مسئله ساز برسند به سراغ آنها خواهیم رفت. بانک‌ها از تعداد کمی بدهکار رسما شکایت کرده‌اند که آنها احضار و برایشان قرار صادر شده است. برخی نیز وقتی دیدند بانک از بدهکاران شکایت می‌کند اکنون در حال تسویه یا نوشتن قرارداد جدید هستند.
  • برای این افراد زمان قائل شدیم که بدهی خود را تسویه کنند یا با بانک به توافق برسندکه تعدادی از بانک‌ها با وجود اینکه آن مهلت به پایان رسیده است هنوز اعلام نکردند که چند نفر تسویه و با چند بدهکار نیز به توافق رسیده‌اند وقت بانک‌ها به پایان رسیده است و در صورتی که کوتاهی کنند علیه بانک‌ها نیز اقدام می‌شود.
  • در سال 91 و 92 تعدادی از دانشمندان ما ترور شدند که وزارت اطلاعات با اقدامات شبانه روزی عوامل آنها را شناسایی کرد. بیش از 40 نفر از عوامل ترور پرونده اشان تکمیل و به دادگاه ارسال شده است که محاکمه غیر علنی آنها آغاز شده است. یکی از این متهمان آخرین دفاع خود را به صورت شفاهی انجام داده است که ما نیز امیدواریم دادگاه زودتر این پرونده‌ها را رسیدگی کند.
در خصوص برگزاری دادگاه کهریزک
  •  اینکه چنین حادثه‌ای در سال 88 رخ داد جای تاسف دارد اما بخشی از پرونده کهریزیک به مربوط به تعدادی نظامی بود که پرونده آنها در دادسرای نظامی رسیدگی و به قصاص محکوم شدند اما اولیای دم از قصاص گذشت کردند و اکنون در حال تحمل کیفر هستند. برخی نیز قضات تعلیق شده بودند که در یک فرصت مناسب به آنها و شکات وقت داده شد تا در جلسات دادگاه اظهاراتشان را بیان کنند. با توجه به فرجه قاضی امیدواریم هر چه سریعتر حکم این پرونده نیز طبق موازین صادر شود.
منبع: همشهری آنلاین