به گزارش مهر، پیش از این، انجام کارهای فیزیکی آسیب رسان مانند برف روبی، عامل افزایش مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی در زمستان معرفی میشد، اما پزشکان زیست شناسی این افزایش مرگ و میر فصلی را نشناخته بودند.
اکنون محققان مدعیاند نوعی چربی در بدن وجود دارد که پیش از این تصور میشد برای بدن مفید است. وقتی که فرد هوای سرد را تجربه میکند، این چربی، منجر به باریک شدن عروق خونی میشود.
بدن از چربی قهوهای برای تولید گرما استفاده میکند و پیش از این تصور میشد که این چربی قهوهای تاثیر مثبتی بر روی سلامت فرد دارد چرا که ذخایر بدن از چربی سفید و چاق کننده را کاهش میدهد.
با این حال، دانشمندان دریافتند وقتی تولید گرمای ناشی از چربی قهوهای توسط سرما فعال میشود، این چربی رشد پلاکهای سفت کننده عروق را تسریع میکند. این پلاکها از چربی و کلسترول ساخته شده و رگها و مویرگها را مسدود میکنند.
آزمایشهای انجام شده بر روی موشهای دست ورزی شدهای که مستعد تصلب شرایین بودند توسط محققان سوئدی و چینی انجام شد. آنها دریافتند قرار گرفتن در معرض سرما، فرایندی را که موجب وقوع سکته قلبی و کم خونی مغزی میشود، تسریع میکند.
دکتر یهای کائو، استاد زیست شناسی رگ و مجری این تحقیقات میگوید: ابتدا فکر میکردیم فعال سازی چربی قهوهای در سرما، فقط موجب لاغرتر شدن و سالمتر شدن موشها میشود. اما در عوض دریافتیم این موشها با انباشته کردن چربی بیشتر در عروق خونی جان خود را از دست میدهند. این امر موجب شگفتی ما شد چرا که برخلاف آن چیزی بود که انتظار روی دادنش را داشتیم.
بر اساس این مطالعات، دمای هوای پایین و سرما خطر بیشتری برای افراد مبتلا به گرفتگی عروق دارد چرا که موجب میشود چربی به خون نشت کرده و عروق خونی را در قلب و مغز مسدود کند.
آزمایشهای انجام شده بر روی موشها نشان داد چربی قهوهای که ناشی از سرما فعال میشود کلسترول بد را در خون آزاد میکند در حالی که میزان چربی ذخیره شده در رگهای خونی افزایش مییابد.
پژوهشگران میگویند اگر این رویداد در مورد انسان نیز صادق باشد توصیه به مبتلایان به بیماریهای قلبی و عروقی برای خودداری از قرار گرفتن در معرض سرما و استفاده از پوشش گرم در زمستانها میتواند عاقلانه باشد.