به گزارش مهر، علیاکبر ولایتی مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل، پس از دیدار با کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، در این باره که توقع ایران از کاترین اشتون به عنوان هماهنگکننده مذاکرات ایران و 1+5 در موارد نقض توافق ژنو به ویژه از سوی آمریکاییها چیست، گفت: ما اشتون را مسئول طرف مقابل میدانیم؛ هرگاه هر کدام از اعضا خلاف توافقنامهای که در مذاکرات صورت میگیرد عمل کردند، وی باید از معترضین باشد.
وی افزود: موقعی که آمریکاییها خلاف توافق ژنو عمل کردند، آقای لاوروف وزیر خارجه روسیه اعلام کرد که این اقدام خلاف مقررات است؛ این توقع را از خانم اشتون نیز داشتیم که چنین موضعگیریهایی کند و محافظهکاری نکند.
علیاکبر ولایتی درباره مذاکرات صورت گرفته با کاترین اشتون، گفت: در گفتوگوهایم با خانم اشتون موضوع مذاکرات هستهای مطرح شد و بنده در این باره که ایران بر روی حقوق هستهای خود در چارچوب ان پی تی مصمم است و اینکه به هیچ وجه از این حق خود عقبنشینی نخواهد کرد، تاکید داشتم.
وی افزود: در عین حال بیان کردم که ایران در ادامه مذاکرات تاکید دارد و حتماً باید آنچه در مذاکرات توافق میشود انجام شده و به کشورهایی مانند آمریکا اجازه داده نشود که بعد از انجام مذاکرات اقداماتی کنند که خلاف فضای به وجود آمده در مذاکرات است.
ولایتی اظهار داشت: نمونه این موارد سخنان جان کری و سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا علیه ایران بود؛ اقدامات آمریکاییها قابل قبول نیست، خلاف توافق ژنو است و یک مانع بر سر راه دستیابی به یک توافق بینالمللی بین ایران و 1+5 است.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه آمریکاییها باعث نقض توافق شده و صحبتهایی کردند که خلاف توافق ژنو بوده است، اظهار داشت: اضافه کردن تحریمها و استفاده از کلمات تند بر علیه و خصومتها علیه ایران اقداماتی است که به خانم اشتون نیز متذکر شدیم مانع از انجام ماموریت ایشان میشود.
وی افزود: همچنین خانم اشتون دیدگاهش را راجع به تحولات اوکراین بیان کرد. به نظر من اشتباه محاسبه در رابطه با اوکراین از سوی غربیها صورت گرفته است و آنها فکر نمیکردند که واکنش روسیه در ارتباط با اوکراین به این شدت باشد. در حال حاضر با وضعیتی مواجه هستند که به نفع اوکراین نیست و اختلاف دیدگاه بین اروپا و روسیه وجود دارد.
وی با بیان اینکه لحن آمریکاییها ملایمتر شده است، تصریح کرد: آنها در اوکراین اشتباه محاسباتی داشتند؛ زیادهخواهی آمریکا و کشورهای غربی باعث ناآرامی در اوکراین شده است. ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران خواستار آن هستیم که طرفین فارغ از هر نوع تنشی مذاکره کرده و مشکلات را حل کند.
وی درباره سفر هیاتهای اروپایی به ایران و مخالفت آمریکاییها، خاطرنشان کرد: به نظر میرسد آنطور که سایر کشورها به غیر از آمریکاییها از تحولات جدید که در منطقه افتاده است استقبال کردند و از توسعه همکاری با ایران بسیار راضی بودند.
ولایتی گفت: ایران تحت تحریمها قرار نمیگیرد، آنها خودشان متوجه شدند که از منافع رابطه با ایران بیجهت محروم شدهاند و حتی پس از مذاکراتی که رئیسجمهور آمریکا با رئیسجمهور فرانسه داشت تا مانع از توسعه اقتصادی این کشور با ایران شود، رئیسجمهور فرانسه در مصاحبه مشترک با اوباما گفت که نمیتوانیم به شرکتهای خصوصی خود دستور بدهیم با ایران رابطه نداشته باشند.
ولایتی ادامه داد: سفرهای اروپاییها به ایران یک نوع جدا شدن دیدگاههای اروپاییها از آمریکاییها در بر داشتن گامهایی به سمت ایران است. با توجه به اینکه آنها در سوریه و نشست ژنو 2 نیز شکست خوردند متوجه شدند که نمیتوانند بدون ایران با مشکلات منطقه برخورد کنند. به همین دلیل نسبت به توسعه روابط با ایران اقبال نشان داده و عملاً نهی آمریکاییها موثر واقع نشد.
مشاور مقام معظم رهبری در این باره که آیا اشتون درباره اقدامات آمریکاییها اظهار نظری داشت، بیان کرد: ایشان راجع به تلاشهای خود و اینکه نسبت به آینده خوشبین است اظهاراتی داشت اما در این باره که آمریکاییها کارشکنی میکنند پاسخی نداشت و بر ادامه مذاکرات تاکید کرد.
وی در پاسخ به سوال دیگری در این باره که "سفر اشتون به ایران که در گذشته گفته شده بود در راستای جدی بودن ایران در مذاکرات است ممکن است که دیدگاهی را ایجاد کند که ایران آنطور که تصور میشد در مذاکرات جدی نیست"، اظهار داشت: اشتون ایرانیها را در مذاکرات جدی یافته و همین اینکه میداند ایرانیها مصمم به حفاظت از حقوق هستهای خود هستند. در حقیقت یک نوع تاکید بر موضعگیری مذاکرهکنندگان از یک سو و جدیت در مذاکره از سوی دیگر وجود دارد.
ولایتی همچنین در باره گفتوگوهای صورت گرفته اظهار داشت: ما راجع به مذاکرات هستهای و همچنین رابطه ایران و اروپا و مسائل منطقه مانند سوریه و اینکه در سوریه معلوم شد که کار تشویق تروریستها و اعزام آنها از کشورهای مختلف به داخل سوریه مشکل را حل نمیکند و دولت سوریه مصمم به حل مشکل است و هر کس در انتخابات این کشور پیروز شد باید تشکیل دولت دهد.
ولایتی گفت: اروپا اگر میخواهد کاری انجام دهد باید با کشورهایی که تروریستها را وارد سوریه میکنند مقابله کند.
وی ادامه داد: در مورد تحریمها نیز صحبت شد که باید کار متوازنی صورت گیرد؛ از یک سو ایران به مذاکرات ادامه دهد و پایبندی خود را اعلام کند و از سوی دیگر تحریمها با پایبندی به مقررات برداشته شود.