همشهری آنلاین: تهران به شهر شلوغ و پردود و صدا و برج‌های بلند معروف شده، اما زیر پوست این شهر چشمه‌های جوشان و رودهای خروشانی در جریان است که آن را کمتر کسی دیده است. رودها و چشمه‌هایی که قلب تپنده این شهر پهناور است.

دوغ‌های مشهور آبعلی را همه شهروندان تهرانی حداقل یک بار نوشیده‌اند. آب معدنی دماوند را هم همین‌طور. اینها، نوشیدنی‌های مشهوری است که نامشان را بارها و بارها از این مناطق شنیده‌ایم. اما شاید خیلی کم به این مناطق زیبا سرزده باشیم و از طبیعت بکرشان لذت برده باشیم.

تهران برعکس چهره عبوسی که دارد، در قلبش هزاران چشمه و رود درجریان است که می‌توان تمام بی حوصلگی‌ها را در آن ریخت و به جایش شفافیت و زلال بودن را هدیه گرفت. صدای رودها در کنار بستر زیبای طبیعت، محل امنی است برای آرامش یک روزه. آرامشی که در روزهای عید همه ما به آن نیاز داریم.

امروز می‌خواهیم چشمه‌ها و رودهای تهران را به شما معرفی کنیم تا در انتخاب بهترین آنها کمکی به شما کرده باشیم، پس با ما همراه باشید:

رود لار

این رودخانه از کوه‌های برف گیر و پرباران کلون بستک، که در شرق و شمال شرقی استان تهران قرار دارد، سرچشمه می‌گیرد. این رود دارای شاخه‌های فراوانی مانند دلی چای، آب باران و سفید آب است. روی این رودخانه یک سد ساخته شده است و منطقه‌ای که این رود در آن جاری است از گردشگاه‌های بسیار مهم استان تهران به شمار می‌آید.

رودخانه جاجرود

این رودخانه یکی از مهم‌ترین رودخانه‌های استان تهران است که مانند رودخانه کرج از کوه‌های کلون بستک، در بلندی‌های خرسنگ کوه، سرچشمه می‌گیرد. شعبه‌های فشم، میگون، دماوند و آهار به این رود می‌ریزند. روی این رودخانه، سدی به نام لتیان ساخته شده و مانند رودخانه کرج از گردشگاه‌های زیبای استان است.

رود کرج

این رودخانه یکی از پر آب‌ترین رودخانه‌های استان است که از ضلع جنوبی کوهستان البرز و ۴۰ کیلومتری غرب تهران، از کانون آب‌گیر خرسنگ کوه سرچشمه می‌گیرد. روی این رودخانه، در کنار جاده چالوس، سد بزرگ امیرکبیر ساخته شده است و سواحل رودخانه گردشگاه‌هایی زیبا دارد.

رود طالقان

این رود از کوه‌های کندوان و کهار بزرگ در شمال تهران سرچشمه می‌گیرد و در دره طالقان به سوی غرب جریان می‌یابد و سپس به سفید رود می‌پیوندد. از شاخه‌های مهم آن علی زان، خسبان و الموت رود است که از کوه‌های تخت سلیمان سرچشمه می‌گیرند. سواحل آن به ویژه در بخش‌های بالا دست، دارای ارزش‌های تفریحی و جهانگردی است.

دریاچه سدلتیان

این دریاچه با وسعتی در حدود 330 هکتار در 25 کیلومتری شمال شرقی تهران روی رودخانه جاجرود ایجاد شده است. در این دریاچه انواع ماهی نیز پرورش داده می شود. ایستگاه‌های قایقرانی و اسکی روی آب این دریاچه زیر نظر نیروی هوایی و شهرداری لواسان انجام می‌شود.

چشمه علی

تا قبل از سال 1319 که اولین استخر تهران شروع به کار کرد مردم از چشمه علی برای آب تنی استفاده می‌کردند. بعدها چشمه علی مکانی برای قالیشویی ساکنان اطراف چشمه شد. این چشمه که در داخل شهرری قرار دارد اکنون با اقدامات شهرداری به صورت فضایی تفریحی درآمده است.

چشمه شور

در انتهای جاده ‌ی منشعب از جاده تهران - قم در ناحیه علی آباد و نزدیک دریاچه حوض سلطان قرار دارد. زمان مناسب برای استفاده از این چشمه آبان ، آذر و نیز اواخر زمستان تا اردیبهشت ماه است . به سبب گرمی هوا در تمام ماه‌های سال برای سفر و تفریح مناسب است.

چشمه اعلاء

در کنار جاده آبعلی در 51 کیلومتری تهران قرار دارد. آب چشمه سبک، سرد و قابل نوشیدن است.این چشمه در بالاترین نقطه روستای شهرستانک در مسیر جاده کرج- چالوس قرار دارد و فاصله آن تا شهر تهران در حدود 100 کیلومتر است. در فاصله کمی از کاخ شهرستانک، چشمه گله گیله قرار دارد که از پر آب ترین چشمه‌های منطقه است.

چشمه قلعه دختر

این چشمه در 2 کیلومتری شمال غرب جاده تهران - آمل در محل پل دختر بین گردنه امامزاده هاشم و پلور به فاصله 50 کیلومتری تهران است. آب چشمه که برای بیماری‌های دستگاه گوارش، کبد و لوزالمعده مفید است در ارتفاعات از زمین خارج و به سوی جاده و سپس رودخانه سرازیر می‌شود. وجه تسمیه چشمه به خاطر وجود قلعه‌ای به همین نام است.

چشمه آبعلی هراز

چشمه آب معدنی آبعلی در شمال دهکده آبعلی در 60 کیلومتری شمال شرقی تهران، در کنار بستر رودخانه مبارک آباد از زمین می جوشد. در گذشته مظهر چشمه چندین بار تغییر مکان داده است. در حال حاضر آب چشمه با لوله به کارخانه منتقل می‌شود و پس از بسته بندی به مصرف خوراکی می رسد.

خواص درمانی این آب در دستگاه گوارش، کبد، لوزالمعده و روده و برای تنظیم کلسترول و اسیداوریک است. وجود CO2 در آب این چشمه موجب تنظیم دستگاه گوارش و هضم سریع غذا می‌شود.

چشمه معدنی البرز - آبعلی

در 60 کیلومتری شمال شرقی تهران در دهکده آبعلی و در کنار جاده تهران - آمل از زمین می‌جوشد.

دریاچه خلیج فارس

دریاچه مصنوعی شهدای خلیج‌فارس (چیتگر) در شمال‌غرب شهر تهران و در منطقه 22 شهرداری این شهر قرار دارد.

این دریاچه از شمال و شرق به محور چهار باغ و از جنوب و جنوب غرب به پارک جنگلی چیتگر و از غرب به بافت مسکونی منطقه 22 شهرداری تهران محدود است.

دریاچه چیتگر از بارش‌های فصلی و آب موقت رودخانه کن و روان آب‌های تهران بهره می‌برد و می‌تواند در تعدیل هوای پایتخت و افزایش رطوبت هوا کمک کند. این دریاچه بسیار زیبا در داخل تهران قرار دارد و مکان زیبایی برای یک روز شاد در کنار خانواده را فراهم می‌آورد.

برای آشنایی بیشتر می‌توانید این مطلب را بخوانید: دریاچه شهدای خلیج فارس(چیتگر)

آرامش خوبی را در کنار این رودها و چشمه ها برای شما آرزو داریم. چشمه بهترین‌ها در زندگی‌تان همیشه جوشان.

  • برگرفته از سایت تبیان
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها