تاریخ انتشار: ۱۸ تیر ۱۳۸۶ - ۱۲:۲۷

همه چیز از فردای روز قهرمانی علی‌دایی شروع شد.

 یک روزنامه ورزشی در ویژه‌نامه‌ای که برای دایی درآورده بود، خبری هم منتشر کرد که علی دایی به‌رغم شکستن رکورد تعداد گل‌های زدة‌ملی، هنوز اسمش در کتاب رکوردهای گینس ثبت نشده.

تحلیل آن روزنامه هم بامزه بود. آنها فکر می‌کردند که چون علی دایی هنوز در حال فوتبال بازی کردن است، موسسه گینس رکوردش را ثبت نکرده. روز بعد از این خبر، سایت‌ها و وبلاگ‌ها شروع کردند به انتشار خبر حضور دایی در کتاب گینس و گرفتن حال آن روزنامة بی‌اطلاع.

اما نکته اینجاست که به‌جز دایی، ایرانی‌ها سه رکورد دیگر هم در این کتاب به نام خودشان دارند. نگاهی کرده‌ایم به ماجرای کتاب رکوردهای جهانی گینس، تاریخچه، نحوة ثبت رکورد و بقیه قضایای آن.

کتاب رکوردهای گینس - که وظیفه‌شناسایی و معرفی رکوردداران جهان را در رشته‌های مختلف برعهده دارد - خودش از صاحبان رکورد در جهان است. این کتاب که هر سال نسخه جدیدی از آن به جهان عرضه می‌شود، به سرعت عنوان پرفروش‌ترین کتاب را به خود اختصاص می‌دهد.

مؤسسه گینس، ناشر این کتاب و متولی ثبت رکوردهای جهانی در هر حوزه‌ای است و در نیم قرنی که از عمر فعالیتش‌ در این عرصه می‌گذرد، تبدیل به نهادی محبوب و مشهور و منبعی معتمد و مستند شده‌است.

در فهرست این مؤسسه، رکوردهای مختلف در حوزه‌های علم، تکنولوژی، ورزش، هنر، تجارت، حیوانات، شگفتی و... ثبت و ماندگار می‌شوند. گینس از هیجان‌انگیزترین و جنجالی‌ترین منابع خبری است که میلیون‌ها مخاطب در جهان دارد.

اولین گینس
در دهم نوامبر1951، سر هوگ بیور - مدیر کارخانه نوشابه گینس - برای شرکت در مراسم شکار به یکی از شکارگاه‌های اطراف لندن رفت. در آنجا این بحث که سریع‌ترین مسابقه پرواز پرنده در اروپا کدام رقابت بوده است، میان هوگ بیور و دوستانش آغاز شد و بی‌نتیجه ماند.

آن روز عصر، هوگ بیور ساعت‌ها به این مسئله فکر کرد که نه فقط نمی‌شود سریع‌ترین رقابت پرواز پرنده‌ها در اروپا را ثابت کرد بلکه برای هزاران سؤال دیگری هم که درباره بالاترین رکوردها ایجاد می‌شود، یک منبع پاسخگو و قابل مراجعه وجود ندارد. او فکر کرد کتابی که رکوردهای مختلف را در خودش ثبت و ضبط کند، شهرت و رواج خوبی خواهد یافت.

ایده بیور زمانی به واقعیت تبدیل شد که کریستوفر چاتاوی را استخدام کرد. کریستوفر برای عملی‌کردن طرح بیور از 2 همکار دانشگاهی خود - نوریس و رز‌مک‌ورتر - کمک خواست. این 2برادر، صاحب بزرگ‌ترین آژانس پیداکردن «ترین»‌ها بودند و نتیجه همکاری آنها «کتاب رکوردهای گینس» بود که در آگوست 1954 چاپ و در یک هزار نسخه منتشر شد.

یک سال بعد در27 آگوست 1955، دومین ویرایش گینس در 198 صفحه وارد بازار و تا کریسمس همان سال به پرفروش‌ترین کتاب بریتانیا تبدیل شد. کتاب گینس سال بعد علاوه بر بریتانیا، در آمریکا نیز منتشر شد و 70 هزار نسخه از آن به فروش رفت.

از این زمان به بعد، کتاب رکوردهای گینس تبدیل به یک اتفاق هیجان برانگیز شد و ویرایش‌های جدیدتری از آن عرضه شدند. با گذشت زمان نیز این کتاب، به یک رویداد سالانه تبدیل شد و هر سال در ماه اکتبر، همزمان با جنجال‌های کریسمس منتشر می‌شود.

برادران ورتر سال‌ها انتشار کتاب‌‌ رکوردهای گینس را ادامه دادند. هر دو  برادرحافظه اعجاب‌انگیزی داشتند و بعد از انتشار کتاب گینس، برنامه «رکوردشکن‌ها» را در تلویزیون اجرا می‌کردند. آنها در این برنامه به سؤالات مخاطبان درباره بالاترین رکوردها در حوزه‌های مختلف جواب می‌دادند و بیشتر اوقات هم جواب‌های درست می‌دادند.

گینس‌های جدید
در ویرایش‌های جدید گینس، کلیه رقابت‌های انسانی از بیشترین فاصله پرتاب تخم مرغ گرفته تا خوردن بیشترین تعداد هات داگ در 10 دقیقه، به همراه رکوردهای آنها ثبت شده، یعنی بیشتر اطلاعات عرضه شده، به این رقابت‌ها و بالاترین اعداد و ارقام ثبت شده در آنها اختصاص دارد. البته رکوردهایی مانند کوتاه‌ترین رودخانه، طولانی‌ترین سریال تلویزیونی، سمی‌ترین گیاه، موفق‌ترین فروشنده و... هم از قلم نیفتاده‌اند.

در سال 1995 با برکناری نوریس مک‌ورتر و فروش مؤسسه گینس، کتاب رکوردهای گینس از یک کتاب پرمتن تبدیل به یک اثر رنگی با عکس‌های جذاب و دیدنی شد. این تغییرات مانع موفقیت‌های تجاری این کتاب نشد. کتاب‌ رکوردهای گینس که حالا به شرکت سرگرمی‌هیت اختصاص دارد، همچنان از پرفروش‌ترین کتاب‌های دنیاست و در ساخت برنامه‌های تلویزیونی درباره رکوردهای بامزه و جذاب نیز دست دارد.

اطلاعاتی که در کتاب گینس می‌خوانیم، گاهی چندان منصفانه نیستند چون این مؤسسه رکوردهایی را که ناگهان به شکل یک اتفاق روی می‌دهد، ثبت می‌کند و تلاش‌ها و رکوردهای بعدی در یک رشته را پیگیری نمی‌کند.

در سال 2005، مؤسسه گینس 9 نوامبر را به عنوان « روز رکوردهای جهانی گینس » معرفی کرد تا رکوردهای جدیدی در رشته‌های مختلف ثبت شود. در سال 2006، مراسم این روز گسترده شد و بزرگ‌ترین اتفاق بین‌المللی در جهان نام گرفت که 100 هزار نفر از 10 کشور در آن شرکت کردند. در این مراسم بسیاری از رکودهای ثبت شده شکسته شد و «ترین»‌های بالاتر و جذاب‌تری در دفتر گینس ضبط شدند.

رکوردهای آزاردهنده، ممنوع
موسسه گینس از ثبت رکوردهایی که سلامت افراد یا حتی حیوانات را به خطر بیندازند، خودداری می‌کند. برخی رکوردها مانند نوشیدن بیشترین میزان مشروب در چند دقیقه، از فهرست رکوردهای گینس حذف شده‌اند چون حضور این رکوردها برخی افراد را تشویق به تلاش برای شکستن عددهای ثبت شده می‌کند و سلامت آنها را به خطر می‌اندازد.

بلعیدن شمشیر هم از این دسته رکوردهاست که از سال 1990 از فهرست مکتوب گینس حذف شده است. رکوردهایی هم که رسیدن به آنها موجب آزار سایر موجودات شود مانند چاق‌ترین گربه، در نسخه‌های جدید گینس جایی ندارند.

حضور این رکوردها صاحبان حیوانات خانگی را به این وسوسه می‌اندازد که برای داشتن یک مقام در ترین‌های جهان حیوان خود را مورد اذیت قرار دهند. اعداد و ارقام هیجان‌انگیزی هم که از اسیر و در زنجیرکردن فردی یا هر موجودی به دست بیاید، در ارزیابی‌های مؤسسه گینس فاقد اعتبار و ارزش است.

ایرانی‌ها در گینس
اردبیل اول است
ایرانیان در 4 بخش، عنوان «ترین‌های» گینس را به خود اختصاص داده‌اند. علی دایی با 109 گل رکورددار بیشترین گل زده در جهان است و بهترین گلزن بین‌المللی محسوب می‌شود. حسین رضازاده نیز دارای عنوان قوی‌ترین مرد جهان در کتاب گینس است که سنگین‌ترین وزنه جهان را جابه جا کرده است.

نام علی شادلو - شناگر ایرانی - هم در این کتاب ثبت شده است. او در 53 روز از آستارا (غربی‌ترین نقطه دریای خزر ) تا بندر ترکمن (شرقی‌ترین نقطه این دریا) شنا کرده است. او با شناکردن عرض 600 کیلومتری دریای خزر، نام خود را به عنوان برترین شناگر استقامت جهان در کتاب گینس ماندگار کرده است.

عنوان طولانی‌ترین نقاشی جهان هم به ایرانیان اختصاص دارد. برای ساخت این نقاشی 5کیلومتری، بوم‌های 100متری نقاشی به هم متصل شده اند. موضوع این نقاشی که «به سوی نور» نام دارد، زندگی حضرت محمد و تلاش او برای گسترش صلح و عدالت است. رکورد قبلی طولانی‌ترین نقاشی با 2987 متر در امارات متحده عربی ثبت شده بود.

رکورد خوشحالی


اشتریتا فرمن با ثبت 32 رکورد، تاکنون بیشترین رکورد را در کتاب رکوردهای گینس از آن خود کرده است. او در سال 1979 با 27 هزار بار پرش از روی خرک، برای اولین بار وارد رکوردهای گینس شد و از آن زمان بیش از 100 رکورد ورزشی ثبت شده در گینس را شکسته که در 32 رشته همچنان بی‌رقیب مانده است. این رکورددار گینس اهل جامائیکاست. در این تصویر او دارد رکورد  دویدن با هولاهوپ (14 ساعت و40 دقیقه) را ثبت می‌کند.

گینس 2007
سایت گینس روزانه در حال ثبت و اعلام آخرین رکوردهای به دست آمده در رشته‌های مختلف و در نقاط مختلف جهان است. نمونه‌ای از این رکوردها می‌تواند فضای کلی کار را هم نشان بدهد:

 بزرگ‌ترین فواره
بزرگ‌ترین فواره جهان به نام «فواره ثروت » در سنگاپور ساخته شده است.

  بیشترین اتوکشی
سورش جوآچیم، با 55 ساعت و 5 دقیقه اتوکشی، رکورد بیشترین ساعات اتوکشی را دارد.

  بلندترین برج
برج  سی‌ان تورنتو از سال 1979 که ساخته شد، تاکنون رکورد خود را به عنوان بلندترین برج جهان با ساده‌ترین طراحی حفظ کرده است.

  بزرگ‌ترین رژه مرسدس بنز
بزرگ‌ترین رژه اتومبیل‌های مرسدس بنز در ماه می‌2007، در شهر شارجه دوبی برگزار شد و طی آن 153 بنز سی‌کلاس در خیابان‌های شارجه به حرکت درآمدند.

 این مراسم با مجموعه‌ای از برنامه‌‌های تفریحی و جذاب همراه بود و باتوجه به اینکه نمایندگان گینس و علاقه‌مندان به ثبت رکوردهای تازه نیز حضور داشتند، رکوردهای تازه‌ای چون خوردن 21سیب در یک دقیقه و چیدن 48 میخ در یک دست در یک دقیقه توسط احمد الخولی ثبت شد.

 سریع‌ترین گوشت‌خرد‌کن
دیگو هرناندز اسپانیایی رکورد خرد کردن بیشترین تعداد تکه‌های گوشت در یک ساعت را به دست آورد. او در 60دقیقه 1660 تکه گوشت( معادل 7کیلو و 70 گرم) را خرد کرد. هرناندز یک خردکننده گوشت حرفه‌ای است که ثبت رکورد در گینس از رؤیاهای همیشگی‌اش بوده است.

  طولانی‌ترین کنسرت گروهی
طولانی‌ترین کنسرت جهان با حضور 700 نوازنده در 8 روز برپا شد. این کنسرت در شهر هایکون ژاپن و به مناسبت 400سالگی قلعه این شهر برگزار شده بود.

  بزرگ‌ترین نمایش اتومبیل‌‌های فراری
در بزرگ‌ترین نمایش اتومبیل‌های فراری، 385 خودرو به نمایش گذاشته شد. این نمایش را کلوپ دارندگان فراری به مناسبت شصتمین سال تولید فراری و چهلمین سال تاسیس کلوپ خود برپا کردند. در این مراسم، دارندگان فراری با خودروهای خود رژه رفتند که در ابتدای صف یک فراری 599جی‌تی‌بی فیورنا بود.

  شکستن بیشترین سنگ در دقیقه
یک رزمی‌کار اهل ترکیه به نام علی، رکوردشکستن بیشترین تعداد سنگ در دقیقه را به دست آورد. او توانست 120 قطعه سنگ را در 24 ثانیه بشکند. رکورد قبلی این کار، 90 قطعه در 16 ثانیه بوده است.

ترین خود را ثبت کنید
سایت اینترنتی مؤسسه گینس علاوه بر اطلاعات مختلفی که درباره رکوردها و رشته‌ها در اختیار مخاطبانش قرار می‌دهد، این فرصت را به رکوردشکنان می‌دهد تا رکورد خودشان را در هر رشته و فعالیتی ثبت کنند.

 برای واردکردن اطلاعات یک«ترین» در سایت گینس، ابتدا باید در پایگاه اینترنتی این مؤسسه ثبت نام کنید. در مرحله بعد، اطلاعات مربوط به رکورد خود را در اختیار آنها قرار دهید و این فرصت را به کارشناسان رکوردشکنی گینس بدهید تا آن را ارزیابی و تایید کنند.

یکی از آسان‌ترین راه‌ها برای کسب تایید گینس این است که از نمایندگان آنها برای تماشای مراسم رکوردشکنی خود دعوت کنید. هزینه مسافرت این نمایندگان به عنوان یک مهمان برعهده شماست.