تاریخ انتشار: ۴ تیر ۱۳۹۳ - ۰۸:۳۲

محیا ساعدی: ماه مبارک رمضان‌ ماه مهمانی خداست و البته فرصتی برای مهمانی‌های خانوادگی. چه بسا مهمانی‌ها در این‌ماه پرشورتر و با رنگ و بوی بهتری برگزار می‌شوند که ثواب چند جانبه را هم نصیب میزبان می‌کنند.

تا‌ ماه رمضان چند روزي بيشتر باقي نمانده و الان بهترين زمان است براي برنامه‌ريزي و يك حساب سرانگشتي كه چطور مي‌شود با صرف هزينه‌ مناسب، اصيل‌ترين سفره افطار را پهن كرد. اين سفره مانند هر چيز ديگري اصولـي دارد و فروعــي.

در منــوي شماره يك، اجـــزاي اصلــــي و فصل مشتـرك سفره‌هـــاي افطاري به همراه قيمت تقريبي آنها كه از مغازه‌ سر كوچه‌ خودمان گرفته‌ايم را براي شما آورده‌ايم و قيمت تمام‌شده افطاري براي هر نفر را به‌طور تقريبي حساب كرده‌‌ايم؛ البته شايد اين ارقام در محله شما به‌گونه ديگري باشد. در منوي شماره 2 هم كمي سفره را بسط داده و با لحاظ‌كردن مواد غذايي بيشتر، هزينه‌ها را براي يك افطاري 4نفره محاسبه كرده‌ايم. در واقع منوي اول براي دانستن هزينه‌هاي جاري مناسب است و منوي دوم به شما كمك خواهد كرد كه براي مهماني‌هايي كه داريد يا زماني كه براي افطاري دادن از رستوران‌ها استفاده مي‌كنيد، جزئيات قيمتي افطاري‌ها را بدانيد.

يك : افطاري ساده

هر نفر: حدود 3هزار تومان
اگر مهمان‌هايتان اهل كره و مربا خوردن هستند مي‌توانيد سهم سبزي خوردن و گردو را حذف كنيد و با كره، پنير، مربا يا عسل از مهمانان‌تان پذيرايي كنيد. اگر مي‌خواهيد با سوپ و آش از مهمانانتان پذيرايي كنيد، به‌ويژه اگر شام و افطار با هم هستند، بهتر است از انواع سبكش‌ استفاده كنيد؛ مثل آش دوغ يا سوپ ورميشل.

دو: افطاري مجلسي

5 نفر: 50هزار تومان
هزينه يك افطاري 5نفره در قالب جدول به شرح زير محاسبه شده كه حدود 55هزار تومان مي‌شود. البته برخي از اين كالاها در يك وعده تمام نمي‌شوند و مي‌توانيد براي روزهاي بعد روي آنها حساب كنيد؛‌بديهي است كه هنگام برنامه‌ريزي براي ميهماني افطاري، براي احتياط،‌كمي بيشتر از نياز موادغذايي تهيه مي‌شود؛ البته فقط كمي!‌

نان
سهم هر نفر از انواع نان‌ها متفاوت است. مثلا براي هر نفر يك نان لواش، نصف يك نان تافتون، يك سوم نان بربري يا يك چهارم نان سنگك كفايت مي‌كند.
قيمت: هر عدد نان لواش: 150تومان/ تافتون: 250تومان / بربري: 500/ سنگك: 600 (البته قيمت كنجدي كمي بالاتر است)
پنير
سهم هر نفر از پنير به قول قديمي‌ها به اندازه يك قوطي كبريت يا به‌عبارتي 25گرم است.
قيمت: هر بسته 400گرمي پنير سفيد حدودا 4000تومان است كه هر 25گرم آن‌كه براي مصرف افطار يك نفر لازم است، تقريبا 250تومان مي‌شود.
خرما
معمولا براي هر نفر 2 تا 3 عدد، يعني 50گرم خرما مي‌گذارند.
قيمت: هر بسته 600گرمي از نوع مرغوب خرما 7000تومان است و شما بايد براي 50گرم 500تومان هزينه كنيد.
مغزگردو
2 نوع استفاده متداول از گردو وجود دارد؛ يكي در ظرف‌هاي مجزا و ديگري در دل خرما به‌صورت جايگزين هسته‌. در هر دو صورت ميزان مصرف گردو براي هر نفر 20تا 25گرم است.
قيمت: با توجه به هر كيلو 50هزار تومان، براي اين ميزان گردو بايد حدود 1000تومان بپردازيد.
سبزي
براي هر نفر 100گرم سبزي خوردن كنار بگذاريد. سبزي‌هاي با نشاط و سبزرنگ را جدا كرده و در شست‌وشوي آنها به‌خصوص در گرماي تابستان دقت كنيد.
قيمت: هر كيلو سبزي خوردن 2تا 3هزار تومان است و قيمت 100گرم پاك‌شده آن چيزي حدود 200تا 300تومان مي‌شود.
چاي
در اين مجالس، چاي به ميزان سخاوت ميزبان توزيع مي‌شود و براي هر مهمان حداقل 2 فنجان چاي لازم است؛ سعي كنيد زمان دم‌كردن چاي را با اذان ميزان كنيد تا گل‌دم باشد، نه «قل دم»؛
قيمت: چاي قهوه‌خانه‌اي هر قوري 5-4هزار تومان است اما هزينه چاي در منزل براي 20نفر به 5-4هزار تومان نمي‌رسد.
باميه
البته باميه رفيق شفيقي به نام زولبيا دارد. باميه اكثرا همراه چاي سرو مي‌شود و مي‌توانيد براي هر مهمان 3 عدد يا 50گرم اختصاص دهيد.
قيمت: قيمت 50گرم آن 400تومان مي‌شود.

زولبيا و باميه: 8هزار و 500تومان
براساس مصوبه اتحاديه قنادان، قيمت هر كيلو زولبيا و باميه درجه يك در تهران و ساير كلانشهرهاي كشور 8هزار و 500تومان و درجه2، 8‌هزار تومان تعيين شده است. البته قيمت زولبيا و باميه در سراسر كشور يكسان نيست و در شهرهاي كوچك كه هزينه‌هاي جانبي كمتر است اين نرخ كمتر خواهد بود. به هر حال بدانيد كه عرضه اين محصول با قيمت بالا‌تر از 8هزارو 500تومان تخلف است و در صورت مشاهده هرگونه گرانفروشي مي‌توانيد تخلفات احتمالي را به شماره‌‌هاي 66944411و 6694499و سامانه 124اطلاع دهيد تا در كوتاه‌ترين زمان ممكن با متخلفين برخورد شود.