به گزارش ایرنا، عیسی کلانتری در همایش هم اندیشی بهره برداران و صاحب نظران بخش کشاورزی استان کرمان افزود: سال 57 بیلان منفی آب کشور، 50 میلیون متر مکعب اعلام شد که این شاخص در سال 92 به 12 میلیارد متر مکعب رسیده و نتیجه استفاده بیش از حد از منابع آبی است.
وی بیان کرد: میزان آبهای فسیلی در کشور 500 میلیارد متر مکعب است که از این میزان 180 میلیارد متر مکعب آن آب شیرین و مابقی شور است و ما تاکنون 165 میلیارد متر مکعب از آبهای فسیلی را استفاده کردهایم و برای نسل بعدی آبی نگذاشتهایم.
دبیر کل خانه کشاورز گفت: طبق تعریف سازمان ملل هر کشوری که تا 20 درصد از آب تجدیدپذیر خود را استفاده کند آن کشور با مشکل بیآبی مواجه نمیشود و حداکثر روندی که برای کشورها تعیین شده 40 درصد است اما ما 80 درصد از این منابع را مصرف میکنیم که بسیار آمار بالایی است.
وی ادامه داد: سرزمینی که ما در آن زندگی میکنیم پربارانتر از کشور مصر است اما مصر 40 درصد از منابع آب تجدید پذیر را استفاده میکند.
کلانتری از کاهش 50 درصدی روان آبها در کشور خبر داد و گفت: همه ما قربانی سوء مدیریت آب در کشور هستیم برای اینکه علم در مدیریت آب جایی نداشته است .
وی افزود: در حوزه دریاچه ارومیه 70 درصد از آب تجدید پذیر را استفاده میکنیم که امروز چنین شده اما در جای دیگر 80 درصد استفاده میکنیم.
دبیرکل خانه کشاورز ایران گفت: از هیچ جای دیگر نمیشود آب را انتقال داد چون هم اقتصادی نیست و هم اینکه این اتفاق نخواهد افتاد پس کشاورزان باید به فکر استفاده بهینه از منابع موجود باشند.
وی تاکید کرد: اگر این شرایط ادامه داشته باشد جنوب البرز تا شرق زاگرس و مرزهای افغاستان و پاکستان مجبور به تخلیه خواهند شد.
وی گفت: در دولت تدبیر و امید وزیر نیرویی پیدا شده که شهامت گفتن حقیقت را دارد و تصمیم گرفته 80 درصد استفاده از آب تجدید پذیر به 50 درصد برسد که این اتفاق مبارکی است.
کلانتری بیان کرد: ما میتوانیم در کنار کاهش مصرف آب شاهد افزایش تولید محصول باشیم و کشور را در برابر این خشکسالی امن کنیم که همه این موارد با مدیریت مصرف محقق میشود.
وی گفت: سال گذشته طبق آمار گمرکات کشور برای 33 میلیون نفر کالای اساسی را تولید و غذای 44 میلیون نفر را وارد کردهایم که اگر تمامی راهکارهای مصرف را رعایت کنیم باز هم قادر به تولید غذا برای 33 میلیون نفر خواهیم بود.
وی تصریح کرد: آب اولویت اصلی سیاست گذاری کشاورز است زیرا اکنون متوسط تولید پسته کشور در هر هکتار 700 کیلوگرم است و آیا این توجیه اقتصادی دارد.
دبیر کل خانه کشاورز گفت: آب، محور برنامههای ششم توسعه قرار داده شده که رئیس جمهوری هم آن را مورد حمایت قرار داده است.
وی خاطر نشان کرد: باید در برنامه ششم آب سرزمین را نجات دهیم و کشاورزان باید مصرف را کم کنند و برای نجات دریاچه ارومیه نیز قرار شده 40 درصد مصرف آب کشاورزی در این استان کم شود.
کلانتری گفت: دولت امسال یک هزار و 300 میلیارد تومان برای اجرای طرح آبیاری نوین اختصاص داده است.
به گفته وی با این اعتبار میتوان 160 هزار هکتار از اراضی را به سیستمهای نوین آبیاری مجهز کرد که نیاز است به 300 تا 400 هزار هکتار افزایش یابد.