تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۳۹۳ - ۰۸:۰۸

مهدی صالح‌پور: یکی‌دو سالی است که تلویزیون‌های هوشمند یا همان اسمارت تی‌وی‌ها پای‌شان به بازار ایران هم باز شده.

شايد خيلي‌ها ندانند اصلاً اين تلويزيون‌ها چه هستند و چه فرقي با تلويزيون‌هاي معمولي دارند، به همين‌خاطر، به دنياي اين تلويزيون‌هاي به‌اصطلاح نسل جديد قدم گذاشته‌ايم تا بتوانيم بيشتر از رازهاي نهان‌شان سر در بياوريم. سعي كرده‌ايم همه جوانب استفاده از اين تلويزيون‌ها را مرور كنيم تا اگر خريد تلويزيون يا ارتقاي تلويزيون فعلي را در دستور كار داريد، با چشماني بازتر به بازار برويد و خريد مطمئن‌تري انجام دهيد.

تلويزيون HD معمولي را هوشمند كنيد

در بازار، ست‌آپ باكس‌هاي مخصوصي وجود دارد كه كارشان شبيه گيرنده‌هاي ديجيتال است با اين تفاوت كه گيرنده‌هاي ديجيتال فقط امكان ارائه شبكه‌هاي ديجيتال را در تلويزيون‌ها فراهم مي‌كنند ولي اين ست‌آپ باكس‌هاي مخصوص، امكانات هوشمندسازي تلويزيون مثل پشتيباني از اينترنت و نرم‌افزارها را در تلويزيون‌هاي HDبه‌وجود مي‌آورند.

امكانات
چرا مي‌گويند هوشمند؟

هم مي‌شود گفت رايانه‌هايي بدون كيس هستند كه غيراز امكان تايپ، همه امكاناتي كه يك رايانه شخصي دارد را مي‌تواند داشته باشد ، هم مي‌شود گفت يك تبلت بزرگ هستند كه امكان برقراري تماس تلفني را ندارند اما با استفاده از اينترنت، هر كاري بخواهيد انجام مي‌دهند.

برنامه‌هاي كاربردي:دسترسي به فروشگاه نرم‌افزاري شركتي كه از آن تلويزيون مي‌خريد، اين امكان را به شما مي‌دهد تا به صدها برنامه بومي شده‌اي كه براي كاربران ايراني اين تلويزيون‌ها طراحي شده، دسترسي پيدا كنيد. نرم‌افزارهاي قرآن كريم، خبرخوان، اطلاعات پرواز فرودگاه، نقشه آنلاين ترافيك، صفحه اول روزنامه‌ها، آموزش زبان، ديوان حافظ، نتايج فوتبال و همچنين مطالعه نشريات مؤسسه همشهري از جمله نرم‌افزارهايي است كه مي‌توانيد روي تلويزيون نصب كنيد.

ابزارك‌هاي كاربردي:ويجت‌ها يا ابزارك‌ها امكاني هستند براي نمايش اطلاعاتي كوتاه اما كاربردي مثل آب و هوا يا تغييرات بورس. با استفاده از ابزارك‌هايي كه در اين تلويزيون‌ها وجود دارد، مي‌توانيد بسته به برنامه‌هايي كه روي تلويزيون‌تان نصب كرده‌ايد، از برخي اطلاعات مثل نتيجه زنده فوتبال هنگام تماشاي سريال و يا پيش‌بيني لحظه‌اي آب و هوادر گوشه تصوير لذت ببريد!

وبگردي:جداي از دسترسي‌هاي غيرمستقيم به اينترنت، تلويزيون‌هاي هوشمند امكان مرور وب با استفاده از مرورگر را هم دارند. شما مي‌توانيد ايميل چك كنيد، در شبكه‌هاي اجتماعي بگرديد، در سايت‌هايي مثل آپارات، آنلاين ويدئو ببينيد و وبلاگ بخوانيد اما اين را بدانيد كه خيلي نمي‌توانيد راحت چيزي بنويسيد.

تشخيص چهره و صدا:خيلي‌ها فقط همين يك قابليت را از تلويزيون‌هاي هوشمند مي‌شناسند. اسمارت تي‌وي‌ها مي‌توانند با استفاده از 2 ميكروفوني كه در دو طرف تلويزيون كار شده، دستورات شما (البته فعلا به زبان انگليسي) را اجرا كنند. در كنارش، با استفاده از دوربين موجود در تلويزيون كه حكم وبكم را دارد، مي‌توانيد با حركت دست، صدا را كم و زياد يا كانال را بالا و پايين كنيد.

بازي آنلاين: بعضي شركت‌ها، با كمپاني‌هاي توليد‌كننده بازي قرارداد بسته‌اند تا بازي‌هايي مخصوص تلويزيون‌هاي هوشمند طراحي كنند تا علاقه‌مندان به دنياي بازي‌ها، مخصوصاً بازي‌هاي آنلاين، اينجا هم بتوانند خودشان را سرگرم كنند. مثل فروشگاه نرم‌افزار و بازي‌هاي تلفن هوشمند. بازار بازي‌هاي تلويزيون اسمارت هم پررونق است. البته در حال حاضر اكثرشان رايگان هستند اما با فراگير شدنشان، امكان پولي شدن هم وجود دارد.

پشتيباني از DLNA: استاندارد DLNA كه البته هنوز فارسي‌سازي‌ نشده، با يكسري تغييرات، همان نسل جديد و ارتقا يافته بلوتوث است. با استفاده از اين امكان، با پشتيباني اينترنت بي‌سيم منزل‌تان، هر ويدئو و فايلي كه در گوشي يا تبلت يا لپ‌تاپ خودتان داريد را مي‌توانيد بدون دردسر از تلويزيون با بالاترين كيفيت ممكن، تماشا كنيد.

شبكه‌هاي اينترنتي: IPTV يا همان تلويزيون اينترنتي، همان سرويسي است كه بيشتر از 2 سال است آماده بهره‌برداري عمومي است اما هنوز افتتاح نشده. هر زمان كه راه افتاد، بدون خريد هيچ‌گونه تجهيزات اضافي، امكان استفاده از آن را خواهيد داشت.

ماشين زمان: با استفاده از حافظه داخلي اين تلويزيون‌ها، ديگر نگران از دست دادن تصاوير زنده نخواهيد بود و مي‌توانيد با خيال راحت برنامه‌هاي تلويزيون را ضبط كنيد. امكاني كه در تلويزيون‌هاي معمولي باعث افزايش قيمت چندصدهزار توماني مي‌شد، در اين تلويزيون‌ها يكي از امكانات اوليه به‌حساب مي‌آيد.

ارتباط تصويري: ازجمله امكاناتي كه در عين فرصت، تهديد بزرگي هم براي خريداران اين تلويزيون‌ها محسوب مي‌شود، امكان ارتباط تصويري با استفاده از نرم‌افزارهاي اينترنتي مكالمه رايگان مثل اسكايپ است. اين امكان بهترين فرصت براي سوءاستفاده هكرها و مهاجمان سايبري است تا جزئيات رفتار شما در خانه‌تان را با استفاده از دوربين موجود در تلويزيون ثبت كنند و مورد سوءاستفاده قرار دهند؛ تهديدي كه همواره توليدكنندگان اين تلويزيون‌ها را براي حفظ امنيت، به دردسر مي‌اندازد.

كنترل: كنترل اين تلويزيون‌ها برخلاف تصور عموم مردم، نه شبيه كنترل‌هاي دكمه‌اي معمولي است و نه كيبورد! براي كنترل از راه دور اين تلويزيون‌ها، شما با يك صفحه شبيه موس به همراه چند دكمه ضروري مثل خاموش/روشن و كم و زياد صدا و بالا و پايين كردن شبكه‌ها طرف هستيد. همه‌‌چيز از طريق اين صفحه لمسي و دكمه‌هايي كه كاركرد كليك راست و چپ دارند، به تلويزيون منتقل مي‌شود و غيراز تايپ كردن كه سخت‌ترين كار در اين تلويزيون‌هاست، بقيه كارها به‌راحتي انجام مي‌گيرد.

مشكلات
جاسوس در خانه

تهديد اصلي، مربوط به حريم خصوصي است كه بزرگ‌ترين تهديد عليه اين تلويزيون‌هاست و احتمالا به‌زودي بايد منتظر برنامه‌هاي آنتي‌ويروس و امنيتي ويژه تلويزيون‌هاي هوشمند هم باشيم تا تا خطرات آن را تا حدي كاهش دهد.

سرعت اينترنت: اكثر قابليت‌هاي تلويزيون‌هاي هوشمند كه وابستگي شديدي به اينترنت پرسرعت دارند، با كندي يا قطع و وصل شدن اينترنت، كاملاً از دور خارج مي‌شوند! يعني اگر اينترنت نداشته باشيد، عملاً تلويزيون هوشمند شما با تلويزيون‌هاي معمولي، فرقي نخواهد داشت.

ضمن آنكه بعضي از امكانات اين دستگاه‌ها، كاملاً متكي بر اينترنت پرسرعت هستند. حالا شايد شما با سرعت پايين هم بتوانيد نتايج فوتبال يا پيش‌بيني آب و هوا را در تلويزيون ببينيد اما مشاهده ويدئوهاي آنلاين و استفاده از سايت‌هاي پخش آنلاين فيلم (كه تازگي‌ها هم تبش داغ شده) مستلزم وجود اينترنت پرسرعت با محدوديت حجمي نزديك به بي‌نهايت است.

حريم خصوصي: همان‌قدر كه محققان امنيت سايبري هر روز حفره‌هاي جديدي در سيستم اين تلويزيون‌ها كشف مي‌كنند، همان‌قدر هم هكرها دسترسي به اين حفره‌ها را پيدا مي‌كنند و هر روز به حملات جديدي عليه تلويزيون‌هاي اسمارت دست مي‌زنند. اكثر اين نفوذها هم از طريق دوربين و ميكروفون تلويزيون‌هاي هوشمند است كه امكان ضبط و ارسال تصاوير خصوصي از منزل كاربران را فراهم مي‌كنند. شايد مجبور باشيد براي حل اين مسئله، قيد امكانات مرتبط با دوربين تلويزيون‌تان را بزنيد و از كار، بيندازيدش يا پرده‌اي روي آن قسمت بكشيد!

ترفند
با گوشي كنترلش كنيد!

علاوه بر DLNA كه امكان پخش فايل‌هاي گوشي روي تلويزيون را مي‌دهد، اپ‌هايي هم طراحي شده تا با آنها، خيلي راحت‌تر بتوانيد با تلويزيون كار كنيد. با همگام‌سازي گوشي و تلويزيون، در هر جايي كه آنتن اينترنت خانه كار كند، كانال‌هاي تلويزيون را تعويض يا صدا را تنظيم كنيد. مشكل تايپ كردن هم با استفاده از گوشي، تا حدودي از بين مي‌رود.

اجراي برنامه‌ها: داخل اين تلويزيون‌ها، مثل تلفن‌هاي هوشمند، پردازنده، حافظه داخلي و امكانات سخت‌افزاري ديگري تعبيه شده تا بتواند برنامه‌ها را اجرا كند. هنوز سيستم عامل يكپارچه‌اي براي اين تلويزيون‌ها طراحي نشده تا بتوانيد برنامه‌هاي تلويزيون خودتان را مثلا براي تلويزيون يكي از اقوام، ايميل كنيد! اما هر شركتي رابط كاربري خاص خودش را دارد كه البته همه اين سيستم عامل‌هاي دروني، آنقدر ساده هستند كه شبيه منوي اصلي تلويزيون، امكان دسترسي به امكانات مختلف را فراهم كنند.

اتصال به اينترنت: همه مدل‌ها، امكان دسترسي به اينترنت بي‌سيم را دارند، يعني كافي است شما يك اينترنت پرسرعت به همراه يك مودم بي‌سيم داشته باشيد تا تلويزيون هم از آن بهره‌مند شود. اما اهالي فن توصيه مي‌كنند، براي داشتن اينترنت مطمئن‌تر، دردسرهاي كابل شبكه را به جان بخريد و با استفاده از درگاه Ethernetتلويزيون، به اينترنت وصل شويد.

قيمت
كف قيمت: 2 ميليون

مثل همه تلويزيون‌ها، تلويزيون‌هاي هوشمند يا اسمارت، در سايزهاي مختلفي توليد مي‌شوند.
كوچك‌ترين تلويزيون هوشمند يك تلويزيون 32اينچي ساخت سامسونگ است كه چيزي حدود يك‌ميليون و 100هزار تومان قيمت دارد. اما دوربين و سخت افزار اينترنت بي‌سيمش را بايد جداگانه خريداري كنيد.

ارزان‌ترين مدل تلويزيون هوشمند كه همه قابليت‌ها را داشته باشد، مدل 40اينچي 6355سامسونگ است كه مبلغي حدود 2 ميليون تومان قيمت دارد و غيراز ويژگي 3 بعدي، همه امكانات تلويزيون‌هاي هوشمند را داراست. ارزان‌ترين مدل شركت ال‌جي هم حدود 2/5ميليون تومان قيمت دارد با امكاناتي تقريبا مشابه!

مدل‌هاي 48اينچي سامسونگ از 3ميليون تومان شروع مي‌شود و تا 5ميليون تومان هم مي‌رود. اما گران‌ترين‌هاي اين حوزه، قيمتي برابر با يك ماشين صفر كيلومتر دارند! مدل 75اينچ سامسونگ 24ميليون تومان و 55اينچ خميده ال جي، 13ميليون تومان برايتان آب مي‌خورد كه خب اين مدل‌ها كاربرد عمومي ندارند.