به گزارش ايسنا، اطلاعات دقیقی از زمان ایجاد این نقوش در دست نیست اما احتمال میرود مربوط به دورهی پارینه سنگی باشند. این نقوش اغلب آرزوهای نقاش را به تصویر میکشد، وجود این نقوش نشان از دیرینگی سکونت انسان در این مناطق دارد.
نقوش صخرهای هومیان با نقش لنگر کشتی آغاز و سپس نقشهایی از میادین شکار گوزن به صورتهای فردی و جمعی پایان مییابد. شمار این نقشها در غار هومیان ۱۰ نقش و در درهی میرملاس ۱۸ نقش است که بیشتر آنان به رنگهای سیاه و زرد کشیده شدهاند.
«عطا حسنپور»، کارشناس باستانشناسی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری لرستان، در اینباره خاطرنشان کرد: قدمت محوطهای که نقوش صخرهای هومیان در آن قرار دارند بر اساس تاریخگذاری به عمل آمده بر روی یک قطعه استخوان از کاوش پروفسور «مک بورنی» از دانشگاه کمبریج مربوط به 149 هزار سال پیش است.
وی ادامه داد: اما قدمت نقوش بین 9000 تا 2000 سال پیش است. ضمناً نقوش صخرهای هومیان و میرملاس درون غار نیستند و برروی چند صخره درون پناهگاههای صخرهای نقش شدهاند.
کارشناس باستانشناسی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری لرستان افزود: این مجموعه نقوش، پس از پیگیریهای فراوان، حدود یکماه پیش پروژهی مرمت، حفاظت و ساماندهی آنها آغاز شد و هماکنون این پروژه مشترک ایرانی اروپایی در حال انجام است.
این کارشناس میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان لرستان افزود: طبق آخرین بررسیها، در باستانشناسی کوهدشت تعداد این نقوش صخرهای بیشتر شده است.
حسنپور خاطرنشان کرد: محوطههایی چون بَرداِسپی 1 و 2، سنگ مهرداد، ارارمیا، گالگه شهره و... در آن وجود دارد که از این حیث در دنیا جایگاه ارزندهای داریم.
وی تصریح کرد: متأسفانه برخی نقوش در معرض نابودی هستند که به فرهنگسازی گسترده در منطقه نیاز دارد تا با عزمی جدی در راستای نگهداری از این میراث گرانسنگ بکوشیم.