به گزارش ايسنا، محمدرضا کوچکزاده گفت: استان یزد با وجود نزدیک به 3000 واحد صنعتی یک استان صنعتی به شمار میرود و به همین دلیل سهم آلایندگی منابع ثابت آن که همان صنایع و کارخانجات هستند، بهسزا است.
وی یادآور شد: تعداد قابل توجهی از صنایع استان را واحدهای تولیدی کاشی و سرامیک، آجر، فولاد و یک سری واحدهای پتروشیمی تشکیل دادهاند که شهرهای محدوده دشت مهریز - عقدا را متاثر از آلایندگیهای خود کردهاند.
متاسفانه در سالهای گذشته استقرار این واحدها بدون هیچ معیاری و تنها بنابر ضرورتهای صنعتی انجام شده و مطالعات خاصی در رابطه با میزان بار این واحدها به لحاظ تناژ آلودگی و اقتصادی به طور کامل صورت نگرفته است.
بر اساس آخرین آمارها و آنالیزها در مورد آلایندههای صنعتی هوای یزد، میزان گاز SO2 که یکی از آلایندههای شاخص فرآیندهای صنعتی است، در سال 1386 نسبت به 10 سال قبل از آن تا 2.8 برابر افزایش داشته است و این موضوع یک هشدار است تا بدانیم اگر توسعه صنعتی بدون لحاظ مسائل زیست محیطی و کنترل آلایندهها باشد، میتواند در آینده بحرانهای خاصی را ایجاد کند.
کوچکزاده تصریح کرد: در بسیاری از استانها مثل تهران، درصد بالایی از آلودگی به منابع سیار یا اتومبیلها باز میگردد ولی در یزد این موضوع تقریباً عکس تهران است، یعنی آلودگی ناشی از منابع ثابت (صنایع) از منابع سیار بیشتر است. البته اخیراً مطالعاتی برای تعیین این سهمبندی در استان در حال انجام است.
این مقام مسئول خاطر نشان کرد: استراتژیهای خاصی برای استان تدوین شده که در نتیجه آن در استقرار صنایع سنگین و آلاینده در محور مهریز - عقدا محدودیت ایجاد میشود و صنایع موجود برای کنترل آلایندهها به فیلترگذاری و جابهجایی از محدوده شهری مانند کورههای آجرپزی ملزم میشوند.
وی بیان کرد: تیم نظارت و پایش این اداره کل به صورت شبانهروزی برای نظارت بر واحدهای آلاینده بازدیدهایی انجام میدهد و به واحدهای متخلف نیز اخطار میدهد و در صورت رفع نشدن نواقص در مهلت قانونی اخطارهای اولیه و ثانویه، جریمه و گاهاً پلمب میشوند.
کوچکزاده خاطر نشان کرد: خوشبختانه در شش ماهه اول سال جاری صنایع همکاری لازم را در این رابطه داشتهاند و در صورت دریافت اخطار نسبت به رفع مشکل برآمدهاند و موردی از تعطیلی واحد نداشتهایم.
سیاستگذاریهای محیط زیست استان طی یکی دو سال گذشته، رفع آلایندگی و ایجاد محدودیت صنایع آلاینده بوده است. احساس میشود که این آلایندگی کمتر از گذشته شده باشد.
کوچکزاده، یکی دیگر از اقدامات انجام شده را ملزم کردن واحدهای صنعتی به داشتن کارشناس ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) بیان کرد و گفت: این کارشناسان به نوعی رابط بین محیط زیست و واحد صنعتی هستند.
معاون اداره کل محیط زیست استان یکی دیگر از مهمترین آلایندههای یزد را ذرات معلق در هوا دانست و گفت: متاسفانه به دلیل فرآیندهای تولیدی که در ساخت کاشی، سرامیک و آجر بهکار میرود و استفاده این واحدها از انواع خاک، ذرات معلق در هوا منتشر میشوند. وجود ذرات معلق به دلیل اقلیم خشک و فاقد رطوبت یزد که فرو نشستن این ذرات را به تاخیر میاندازد، یکی از معضلات استان یزد است. این ذرات گاهاً از طریق مجاری تنفسی جذب ریه افراد میشوند و به همین دلیل از فاکتورهای پرخطر در استان محسوب میشوند.
وی بیان کرد: هوای یزد از وجود ریزگردها نیز رنج میبرد که منشاء بخشی از آن برخی کانونهای تخریب خاک در منطقه و بخشی نیز ناشی از ریزگردهای منتشر شده در کشورهای همسایه به ویژه عراق است.
کوچکزاده یادآور شد: به طور کلی میزان آلایندههای ناشی از فرآیندهای صنعتی و ذرات معلق ناشی از فرآیندهای مرتبط با خاک، بیش از سایر آلایندهها در یزد قابل توجه است.
وی، وضعیت آلودگی هوا در یزد را متناسب با فصول، متغیر دانست و گفت: طبیعتاً در فصول خاصی مثل زمستان به دلیل پدیده وارونگی هوا، مقدار آلایندهها در سطح زمین بیشتر میشود و آلایندگی صنایع بالاخص آنهایی که از مازوت استفاده میکنند از فاکتورهایی است که میتواند میزان آلایندگی استان را افزایش دهد.
این مقام مسئول با تاکید بر افزایش فرهنگسازی در جهت آگاهی دادن بیشتر به مردم و تولیدکنندگان، افزود: اگر این اداره کل از لحاظ امکانات مورد عنایت بیشتر مسئولان قرار بگیرد، شاید بتوان مفیدتر از گذشته در این رابطه حرکت کرد.
تاریخ انتشار: ۷ آبان ۱۳۹۳ - ۰۸:۵۹
همشهری آنلاین: معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت و محیط زیست استان یزد گفت: توسعه صنعتی بدون لحاظ مسائل زیست محیطی و کنترل آلایندهها، استان را در آینده با بحران مواجه خواهد کرد.