همشهری‌آنلاین: در ششمین روز از مذاکرات هسته ای ایران و ۱+۵ وزیران خارجه آمریکا و ایران به همراه کاترین اشتون برای پنجمین بار با محوریت رسیدن به یک توافق سیاسی دیدار کردند.

وزیر خارجه آلمان هم که شنبه وارد وین شده است برای دومین‌بار با همتای ایرانی خود در چارچوب مذاکرات هسته‌ای دیدار کرد.

به گزارش ایسنا در همین زمینه یک مقام ارشد ایرانی با بیان این‌که بر روی چارچوب یک تفاهم سیاسی متمرکز هستیم گفت: ما علاقه‌مند به تمدید مذاکرات نبوده و نیستم و سخت بر روی رسیدن به یک چارچوب برای تفاهم سیاسی کار می‌کنیم.

این مقام ارشد ایرانی پس از دیدارهای وزیران خارجه ایران و آمریکا برای پنجمین‌بار در وین با اعلام این مطلب به خبرنگار ایسنا در وین گفت: مذاکرات بر روی رسیدن به یک تفاهم سیاسی و کلی در چارچوب مذاکرات جامع انجام می‌شود و تا الان هیچ بحثی درباره تمدید مذاکرات یا گزینه‌های دیگر نداشته‌ایم.

به گزارش ایسنا هم‌چنین یک منبع نزدیک به هیات مذاکره کننده ایران شب گذشته گفت که هنوز هیچ مذاکره‌ای بر سر تمدید توافق یا مذاکرات صورت نگرفته است

اگر تا یک‌شنبه‌شب (2 آذر ) در وین بر سر یک تفاهم سیاسی و کلی توافق نکنیم، گزینه تمدید توافق ژنو روی میز قرار می‌گیرد.

این جمله را هم يک عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان بامداد یکشنبه به خبرنگار ایسنا اعزامی به وین گفته و اظهار کرده است که با توجه به محدودیت زمان و حجم زیاد جزئیات و ضمائم توافق احتمالی امکان دست یافتن به توافق جامع و کامل تا سوم آذر غیرممکن است.

جان کری و سعود الفیصل عصر روز یک‌شنبه 2 آذر و در حالی که منابع رسانه‌یی غربی می‌گویند کری برای دیدن فیصل به فرودگاه رفته و دیدارشان در هواپیما انجام شده است با یکدیگر دیدار کردند.

هم‌چنین علی آهنی سفیر ایران در پاریس، در گفت‌وگو با رادیو صدای روسیه درباره دهمین دور مذاکرات ایران و 1+5 تاکید کرد: با توجه به فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی و تعهدات بین‌المللی ما، بمب اتمی در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران هیچگونه جایگاهی ندارد و ما حتی اعتقادی به نقش بازدارندگی آن نداریم. هدف ما استفاده کاملا صلح‌ آمیز از فناوری هسته‌ای تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای است.

محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز گفت: در صورت عدم حصول نتیجه و شکست احتمالی مذاکرات مسوولیت کامل آن متوجه آمریکایی‌ها و برخی کشورهای منطقه است.

این در حالی است که خبرگزاری فرانسه به نقل ازیک مقام ارشد آمریکایی گزارش داد که آمریکا هنوز به دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران تا ضرب‌الاجل 24 نوامبر امیدوار است.

اما رویترز به نقل از یک مقام اروپایی نزدیک به مذاکرات هسته‌ای ایران در وین، گفت: احتمال دستیابی به توافق میان ایران و گروه 1+5 بسیار ضعیف است.

خبرگزاری رویترز به نقل ازیک مقام آمریکایی نیز از دیدار وزیر امور خارجه آمریکا با سعود الفیصل همتای عربستانی‌اش در پایتخت اتریش خبر داد.

در این بین خبرگزاری ایتارتاس هم از احتمال سفر سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه به وین برای شرکت در مذاکرات هسته‌ای خبر داد.

این خبرگزاری هم‌چنین به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد: احتمال دارد مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 تا 25 و یا 26 نوامبر به طول بینجامد.

هم‌چنینیک منبع آگاه در گفت‌وگو با خبرگزاری ایتارتاس گفت: وانگ یی، وزیر امور خارجه چین قرار است صبح روز دوشنبه به منظور شرکت در مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 به وین پایتخت اتریش سفر کند.

هم‌چنین خبرگزاری شینهوا در گزارشی نوشت: مذاکرات هسته‌ای در حالی وارد آخرین روزهای خود شده است که دیپلمات‌های ارشد ایران و غرب به شدت برای دستیابی به توافقی که می‌تواند دورنمای سیاسی در خاورمیانه را تغییر دهد تلاش می‌کنند.

روزنامه نیویورک‌تایمز هم نوشت که آمریکا در مذاکرات هسته‌ای به بهانه وجود فعالیت‌های پنهانی در ایران خواهان بازرسی‌های سرزده بیش‌تر به تأسیسات این کشور است.

روزنامه بوستون گلوب در گزارشی تحلیلی نوشت: همزمان با مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 توجه زیادی به احتمال بهبود روابط ایران و آمریکا نشان داده شده است که می‌تواند یک نتیجه دیگر در پی داشته باشد: امکان گرم شدن روابط تهران و ریاض.

برخی همانند شیخ عبدالله بن زائد آل نهیان وزیر امور خارجه امارات متحده عربی با ابراز نگرانی درباره توافق هسته‌ای ایران، گفت: سوال ما این است که پس از این توافق نقش ایران در منطقه چه خواهد بود؟

امروزکاظم جلالی رییس مرکز پژوهش های مجلس، علی‌نعمت چهاردولی نماینده مردم ملایر در مجلس، محمد علیپور نماینده مردم ماکو در مجلس، ومحمد جمشیدی گوهری دیپلمات پیشین ایران در رومانی، محمدنبی حبیبی دبیر کل حزب موتلفه اسلامی، داوود گودرزی جانشین سازمان بسیج دانشجویی کشور علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران در مجلس، ابراهیم کارخانه‌ای رییس کمیته هسته‌ای کمیسیون انرژی مجلس، سیدحسین ذوالانوار نماینده مردم شیراز در مجلس و .... در زمینه مذاکرات هسته‌ای اظهار نظر داشتند.

علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی در جلسه غیرعلنی ظهر روز یکشنبه 2 آذر به نمایندگان گفت که بعد از اتمام مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 در وین از وزیر خارجه برای ارائه گزارش به مجلس دعوت می‌شود.

لاریجانی هم‌چنین به نمایندگان برای دقت‌نظر در بیانات‌شان توصیه‌هایی را مطرح و نسبت به تحقق اهداف ایران در مذاکرات ابراز امیدواری کرد.

به گزارش ایسنا، مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 از سه شنبه هفته گذشته در سطح وزیران خارجه، معاونان و کارشناسی آغاز شده و با وجود حضور وزیران خارجه هنوز تلاش‌ها برای رسیدن به یک تفاهم سیاسی، ناکام مانده است.

گفتنی است دست یافتن به یک راه حل جامع مشترک با عنوان توافق جامع گزینه‌ای است که به نظر از سوی طرف‌های مذاکره کننده در حال حاضر کنار گذاشته است اما هیات ها تلاش دارند تا با دست یافتن به یک تفاهم کلی و سیاسی، به مذاکرات جامع فرصتی طلایی دهند.

به احتمال زیاد در صورت دست یافتن طرف‌ها به یک تفاهم سیاسی در وین، هیأت‌ها بعد از مدت زمانی کوتاه مجددا برای بحث بر روی جزئیات و متن توافق جامع به میز مذاکره باز می‌گردند. به بیانی دیگر، مذاکره کنندگان در صورت رسیدن به تفاهم سیاسی زمان را در وین نگه می‌دادند تا دوباره بازگردند و متن توافق جامع را نهایی کنند.

با نزدیک شدن به ساعات پایانی، دو طرف با جدیت و حساسیت بیشتری موضوعات را پیگری می‌کنند و به نوعی دو روز آتی (یک‌شنبه و دوشنبه) در سرنوشت مذاکرات بسیار کلیدی است.

هم‌چنین در صورت دست یافتن ایران و 1+5 به یک تفاهم سیاسی تا سوم آذر، این تفاهم شفاهی (non paper) خواهد بود و به نظر می‌رسد امضایی نیز در کار نیست.

به گزارش ایسنا، برخی کارشناسان معتقدند، رسیدن به یک تفاهم سیاسی بسیار کم‌هزینه‌تر و موثرتر از تمدید توافق ژنو است چرا که بحث تمدید توافق پیچیدگی‌های خاص خود را دارد و از این رو همه طرف‌ها در مذاکرات بر روی تفاهم سیاسی کار می کنند، نه گزینه‌های دیگر.

برچسب‌ها