در چین، چای سبز را با هیچ افزودنی دیگری مصرف نمیکنند اما در ایران چای به اصطلاح قند پهلو است.
مطالعات متعدد نشان دادهاند که مصرف چای با قند سبب میشود تمام خواص شبه جادویی چای عرصهای برای ظهور پیدا نکند.
علاوه بر این ها، چای دارای خواص آنتی اکسیدانی است. مطالعاتی که روی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شده، نشان می دهد مصرف یک تا چهار فنجان چای در روز هر چند سبب کاهش معنیدار چربی، قند و وزن نمیشود اما توان آنتیاکسیدانی سرم را به طرز معنی داری بالا میبرد.
همچنین چای سیاه یک نوشیدنی سالم است که البته اگر آلوده به فلزات سنگین نباشد، فرآیند تولید آن بهداشتی و طبق استاندارد ها عرضه شود و با افزودنی هایی مانند شکر و قند میل نشود، نوشیدنی ای با خواص آنتیاکسیدانی، ضد التهابی، ضد سرطانی و تحریک کننده سیستم اعصاب مرکزی خواهد بود.
برخی افراد چای را عطری یا غیرعطری مصرف میکنند. در این باره نیز باید بگوییم که اسانس در فرآیند تولید چای به آن اضافه میشود و به برگ چای ربطی ندارد.
بسیاری از اسانسها میتوانند خوب باشند و خواص آنتیاکسیدانی چای را بالا ببرند اما برخی هم میتوانند مضر باشند. بنده اسانسهایی مانند اسانس میوه، دارچین یا هل را توصیه میکنم و به نظر میرسد این طعم دهنده ها میتوانند خواص میکروبیولوژی و آنتی اکسیدانی چای را افزایش دهند در حالی که این انتظار از طعم دهندههای مصنوعی نمیرود.
البته باز هم تاکید میکنم به شرطی که همراه با چای؛ قند، شکر و شکلات که اکسیدان هستند به مقدار فراوان مصرف نشود.
دکتر تیرنگ نیستانی - متخصص تغذیه و رژیم درمانی
هفته نامه سلامت