به گزارش ایرنا، حسن پسندیده با بیان این که مهمترین هدف از تدوین استاندارد خاک در همه کشورها حفاظت از سلامت انسان است، افزود: استانداردهای آلودگی منابع خاک به منظورحفظ سلامت انسان، حفاظت از محیط زیست و حفاظت از آبهای زیرزمینی در دستور کار قرار گرفت.
وی ادامه داد: این استانداردها برای کاربریهای مختلف مسکونی، کشاورزی، جنگل و مرتع، تجاری و پارک تفریحی، در خاکهای اسیدی و غیراسیدی مشتمل بر 88 پارامتر آلاینده در پنج گروه ترکیبات آلی (21 پارامتر) ترکیبات آروماتیک چند حلقهای (16 پارامتر)، هیدروکربنهای کلره (22 پارامتر) آفتکشها (7 پارامتر) و فلزات سنگین (22 پارامتر) توسط سازمان حفاظت محیط زیست و با همکاری وزارتخانههای مرتبط تهیه و تدوین شده است.
مدیر کل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: برای تدوین استاندارد خاک، استاندارد خاک بسیاری از کشورهایی مانند آمریکا، هلند، استرالیا، انگلستان، کانادا و نیوزیلند که دارای استانداردها و قوانین معتبر است، مورد مطالعه قرار گرفت.
پسندیده با اعلام تدوین استاندارد منابع خاک در کشور گفت: این استاندارد در نیمه نخست سال 92 از سوی سازمان حفاظت محیط زیست به ادارات کل حفاظت محیط زیست استانها ابلاغ شده است.
وی افزود: مقادیر استاندارد خاک، استانداردهای عمومی کیفیت هستند که در کشورهای مختلف برای قانونمند کردن مدیریت خاکهای آلوده به تصویب رسیدهاند.
به گفته پسندیده، مقادیر استاندارد آلایندهها در خاک نشاندهنده غلظتی از آلایندههای خاک است، در صورتی که مقدار آنها افزایش یابد ممکن است باعث ایجاد اثرات سوء بر سلامتی انسان و یا سایر موجودات شود و در صورتی که غلظت واقعی این آلایندهها کمتر و یا معادل مقدار استاندارد باشد این مقدار قابل قبول است.
مدیر کل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست یکی از پیامدهای مهم آلودگی خاک را انتقال آلاینده از سطوح مختلف خاک به لایههای زیرین خاک و در نهایت آلودگی منابع آب زیرزمینی، انتقال آلایندهها از خاک به گیاهان، موجودات خاکزی و انتقال آلودگی از خاک به انسان برشمرد.
وی ادامه داد: در تدوین استاندارد خاک ایران تعیین حدود مجاز آلایندهها در سطح خاک به منظور جلوگیری از هرگونه آلودگی و پسامد محیط زیستی منفی مدنظر قرار گرفته است.