قهرمانانی که امروز با گوش شکسته، مدالهای ارزشمند مسابقات مهم را به نمایندگی از کشتی ایران به ارمغان میآورند، بازماندگان نیاکانی هستند که در گود زورخانهها کباده میکشیدند و میل میگرفتند.
قهرمانانی که امروز با گوش شکسته، مدالهای ارزشمند مسابقات مهم را به نمایندگی از کشتی ایران به ارمغان میآورند، بازماندگان نیاکانی هستند که در گود زورخانهها کباده میکشیدند و میل میگرفتند.
در واقع، کشتی ایران خاستگاهی چندصدساله دارد و تنها چند دهه است که بار و بندیل خود را از گود زورخانهها جمع کرده و روی تشکهای کاهی و سپس امروزی، آورده است.
با این وجود هنوز هم چراغ زورخانهها در سراسر این مرز و بوم روشن است. گرچه چنین مکانهایی دیگر همچون گذشته پرازدحام نیست، ولی باز هم طرفدارانی دارد. با برگزاری مسابقات کشتی پهلوانی و معرفی پهلوان کشور، بهانهای یافتیم تا خاطرات کشتی پهلوانی را به قلم بهروز یاری مرور کنیم.
پیش از پرداختن به اين خاطرات، باید گوشزد کنیم که در گذشته پهلوانان یک شهر یا محلات، ارج و قرب زیادی نزد مردم داشتند و بزرگانی چون پوریای ولی، آسیدحسن رزاز، جهانپهلوان تختی و... همه و همه از خاک همین زورخانهها آسمانی شدند و در خانه دل مردمشان جا خوش کردند.
با این وجود هیچکس نمیتواند مدعی شود که گود زورخانهها عاری از افراد سیاهدل بود و تمامی کسانی که در این رشته ورزشی و آیینی میدرخشیدند، از چهرههای خوشنام جامعه بودند؛ چه، در میان صاحبان بازوبندهای پهلوانی، بودند نفراتی که مردم از شر آنها در امان نبودند و ساختن پاپوش برای حریف و پناه بردن به هر نوع مکر و حیله و... شگرد این دسته بوده است.
به این موارد اشاره کردیم تا با نگاهی واقعبینانه به مستندات رشتهای اشاره کنیم که پهلوانان حقیقیاش الگوی راستین مردم و ورزشکاران شدهاند و آبروی ورزش ایران.
- وقتی زور زیاد دردسرساز میشود!
تاریخ مسابقات کشتی پهلوانی ایران مملو از حضور دلاوران و یلانی است که آوازه زورورزی آنها شهره خاص و عام است. در طول برگزاری مسابقات کشتی پهلوانی زمانی این مسابقه زیبایی دوچندان به خود میگرفت که هر دو طرف قدرتمند بودند و مبارزهشان «گُلکشتی» لقب میگرفت.
یکی از این گلکشتیها مسابقه فینال بین احمد وفادار از خراسان و مصطفي طوسي از تهران در اواخر دهه20 بود. در این کشتی وقتي وفادار در «خاك» نشسته و طوسي «پشت قبض» وي را مال خود كرده بود ناگاه وفادار با ذكر «ياعلي» قصد برخاستن داشت و حریف قدر تهرانی برای نگه داشتن پهلوان خراسانی سعی داشت با نگهداشتن (پشت قبض) حریف را در خاک نگه دارد.
نتیجه این کنش و واکنش پاره شدن شلوار باستانی بافته شده از فرش احمد وفادار بود! اين شلوار بافتهشده از فرش بسیار محکم و با گلميخهاي فراوان و چرم طبیعی تزئین و مستحکم شده بود.
- پهلواني كه رئيس فدراسيون شد
پهلوانی ره و رسم عیاری و جوانمردی است و پهلوانان همواره دستگیری از ضعفا را سرلوحه اعمال خود قرار دادهاند و شاید پشت میز نشینی، چندان سنخیتی با نوع زندگی یک پهلوان نداشته باشد.
به هر حال هر چه در تاریخ ورزش باستانی دقت کرديم تا شاید نمونههایی را در این مورد پیدا کنيم راه به جایی نبرديم و سوای محمدرضا طالقانی که زحمات زیادی برای ورزش اول این مرز و بوم کشیده، به نظر ميرسد تنها ابوالحسن ميرواحدي کشتیگیر اصفهانی را داريم.
منبع:همشهريتماشاگر