به گزارش هنرآنلاین این دوسالانه رویکردهایی همچون توجه به فرهنگ ایرانی - اسلامی و ترویج آثار روایی مانند داستانهای مشهور ملی و مذهبی؛ نوآوری و خلاقیت در زمینه ایده، روشهای اجرایی و کاربرد مواد و مصالح جدید و همچنین ارتباط طرح و ایده با هویت معماری و فضاهای شهر تهران را مدنظر قرار داده است.
مراسم افتتاحیه چهارمین دوسالانه مجسمههای فضای شهری که در تالارفرخی یزدی برگزار میشد با مدتی تاخیر شروع شد و باسخنرانی دبیر چهارمین دوسالانه مجسمههای شهری شکل رسمی یافت.
دکتر سلیمانی در ابتدای سخنان خود گفت: مجسمههایی که برای موزهها ساخته میشوند مخاطبانی اندک دارند اما مجسمههای شهری با همه اقشار مردم سخن میگویند. آنها در بستر خود معنا مییابند و به آن معنا میبخشند. در شهروندان حس تعلق ایجاد میکنند و آرامش و نشاط را در مردم برمی انگیزند. به فضاهای شهری هویت میبخشند و پیامهای ارزشمند فرهنگی را به ذهن بیننده متبادر میکنند. برای برپایی و استفاده صحیح از مجسمههای شهری گروهی بزرگ از مجسمه سازان، طراحان شهری و مدیران شهری دست در دست هم دادند تا مجسمهای زیبنده و متعالی در منظری مناسب جای گیرد و چشم نواز شهروندان شود. مجسمههای شهری حاملان همیشه و هموارهٔ تاریخ و هویت فرهنگ شهرند. پس از این روی پیوند اثر با محیط اهمیتی دو چندان مییابند.
این استاد دانشگاه درباره توانایی سازمان زیباسازی شهرداری گفت و ادامه داد: سازمان زیباسازی شهر تهران از پی برگزاری دوسالانه مجسمههای شهری برآمده است که اکنون چهارمین دوسالانه آن را شاهدیم. برگزارکنندگان این دوسالانه، دلبسته بهبود کیفیت و کمیت مجسمهها، توسعه فضای مناسب این هنر و آموزش و فراگیری هر چه بهتر مجسمه سازان است. دست اندر کاران طراحی شهری به این کار کمر بستهاند. و آثار مطرح میتواند به زودی در تهران جایگاهی مناسب بیابد و به قسمتی از تاریخ شهر بپیوندد.
وی درباره کتاب تاریخ مجسمه سازی شهری یادآور شد: کتاب دوسالانه تاریخ مجسمه شهری سال ۹۳ تدوین میشود و بازنمایندهٔ تلاشهای هنرمندان و تحولات آثار آنها خواهد بود.
- استقبال هنرمندان از دوسالانه نشان از رشد کمی و کیفی این هنر دارد
سلیمانی در ادامه از رشد ۴۵ درصدی شرکت کنندگان خبر داد و گفت: ۶۰۰ هنرمند ۱۱۷۴ مجسمه به دبیرخانه ارائه دادهاند که ۲۲۲ اثر در مرحله اول گزینش شدهاند که ۲۲ اثر به دلیل عدم رعایت استانداردهای کیفی ساخت ماکت توسط هیات انتخاب حذف و نهایتا ۲۰۰ اثر به مرحله بعد راه یافت. این شمار نویدبخش آن است که جامعه مجسمه سازی رو به افزایش است و سازمان زیباسازی مفتخر است که خشتی بر این دیوار میافزاید و در اعتلای آن میکوشد.
سلیمانی سپس قول داد که به زودی تعدادی از این آثار در اندازه واقعی ساخته شود و در مکانی مناسب جای گیرد. همچنین درباره دوسالانه پنجم سخن گفت و دست یاری به سمت هنرمندان و کارشناسان دراز کرد.
همهکس کشیده محمل به جناب کبریایت/من و خجلت سجودیکه نریختگل به پایت/نه به خاک دربسودم نه به سنگش آزمودم/بهکجا برم سری راکه نکردهام فدایت.
مهندس مظفری رییس شورای سیاست گذاری چهارمین دوسالانه با این دو بیت از بیدل دهلوی سخنان خود را آغاز کرد و گفت: از طرف دکتر کامیاب این وظیفه را دارم که خیرمقدم بگویم و در ادامه از عوامل برگزاری دوسالانه بهروز دارش، ایرج محمدی، حمید شانس، رضا قره باغی و ریما اسلام مسلک هیات انتخاب و هیات داوری متشکل از مرتضی نعمتالهی، نادر قشقایی، مهرداد ایروانیان، کوروش گلناری و کامبیز صبری تشکر کرد.
مظفری در ادامه به جای خالی یک هنرمند اشاره کرد و ادامه داد: مجسمه ساز جوانی که همیشه پرکار و پرتوان بود و خنده از لبانش جدا نمیشد امروز دیگر در بین ما نیست. شاپور میرزایی هنرمند جوانی که در آستانه چهل سالگی به دلیل سرطان فوت کرد . او با این جمله که جای تو در طراوت شمشادها خالیست یادش را گرامی داشت.
مظفری در پایان این نکته را یاداور شد که همه ما در یک نکته متفق القولیم که تهران مجسمه میخواهد.
در ادامه مراسم کلیپ کوتاهی از زندگی و آثار شاپور میرزایی پخش شد. آخرین سخنران مراسم معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری مهندس عبدالهی بود که بعد از تبریک دهه فجر و خوشامد گویی و تشکر از هنرمندان گفت: هنر در ابعاد مختلف یک توانایی ویژهٔ ذاتی است. هنرمند با تمام وجود یک اثر را خلق میکند و این هنر سالها به یادگار میماند ونقشهای خودش را در طول این زمانها ایفا میکند. مثلا خیلی از شهرهای دنیا را بخاطر آثار هنری و مجسمههایش میشناسند. در شهری مثل تهران نیز مجسمهها به بعضی مناطق و محلات هویت بخشیدند. مثلا میدان فردوسی و میدان دربند که هویتی خاص به آنجا داده شده است. وجود مجسمه باعث از بین رفتن آلودگی بصری میشود و یک پیرایش مناسب شهری و حس نشاط را به وجود میآورد.
در پایان این مراسم نمایشگاه در فضای موزه افتتاح شد و آثاری که به صورت ماکت ارائه شده بودند در معرض دید قرار گرفت. سازمان زیباسازی شهرداری تهران با هنرمندانی که توان ساخت و نصب آثار را تا پایان سال ۱۳۹۳ داشته باشند، در همین سال، قرارداد ساخت تنظیم خواهد کرد.
این نمایشگاه تا ۱۰ اسفند در باغ موزه قصر واقع در خیابان شریعتی، خیابان پلیس برپاست.