با توجه به تغيير اكوسيستم بايد براي سامان دادن منابع آبي كشور، كنترل آلايندهها و... برنامهريزي كنيم و هموطنان هم بايد با درك شرايط موجود، رفتار شهروندي مناسبي داشته باشند.» اين تازهترين اظهارنظر وزير بهداشت درباره معضلي به نام ريزگرد است.
در اهواز پرونده ريزگردها هنوز بسته نشده و گرد و خاك روي صورت و زندگي مردم نشسته است و اينجا در تهران موضوع به سوي مناقشهاي بيحاصل ميرود. سفرنكردن معصومه ابتكار رئيس سازمان حفاظت محيطزيست به اهواز از يك سو و تعيين وزير بهداشت بهعنوان نماينده ويژه رئيسجمهور و سفر وي به اين منطقه باعث شد منتقدان خانم ابتكار وي را متهم به كمكاري كرده و از وزير بهداشت براي اينكه جور او را كشيده است قدرداني كنند. از سويي هستند كساني كه سفر نكردن معصومه ابتكار به اهواز را مساوي انفعال او در اين موضوع نميدانند و معتقدند اين مشكلي نيست كه با سفر كردن يا نكردن ابتكار حل شود. اما روز گذشته اظهارات عجيب مشاور ابتكار، اين مناقشه را وارد مرحله عجيبي كرد.
- حاشيهسازيهاي يك مشاور
اسماعيل كهرم چهره شناخته شده و فعال محيطزيست كه مشاور رئيس سازمان حفاظت محيطزيست هم هست، در اظهاراتي عجيب دليل تأخير اين سفر را حضور وزير بهداشت در اهواز حدس زد. او در اظهاراتي كه ميتواند توهينآميز هم تلقي شود، به خبرگزاري فارس گفت: بنده حدس ميزنم دخالت هاشمي موجب شده تا ابتكار از رفتن به خوزستان امتناع كند. كهرم كه پيش از اين گفته بود آنقدر براي خانم ابتكار احترام قائل است كه در جلسات غيررسمي براي وي صداي چكاوك را تقليد ميكند، وزير بهداشت را نخود هر آش توصيف كرد و گفت: هر جا كه عكس و دوربين باشد آقاي هاشمي نيز حضور دارد! وي گفت: هاشمي متخصص چشم است بر همين اساس دليلي ندارد كه به عراق براي رفع معضل ريزگردها سفر كند. بايد ابتكار و جمعي از كارشناسان به اين سفر بروند.» خانم ابتكار اما در مراسم امضاي تفاهمنامه ميان سازمان حفاظت محيطزيست و وزارت بهداشت از سفر دكتر هاشمي به خوزستان قدرداني كرد. او كه 2هفته پس از اوج گرفتن دوباره ريزگردها پنجشنبه گذشته در صفحه فيسبوكش از تهيه بسته اقدامات مقابله با اين پديده حرف زده بود، حالا خواستار آمادهسازي جامعه براي پذيرش واقعيت تغييرات اقليمي شده است.
- پاسخ سخنگو به مشاور
صحبتهاي تند و تيز كهرم البته بيپاسخ نماند و تنها ساعاتي بعد از اين ماجرا، سخنگوي وزارت بهداشت در واكنش به اظهارات مشاور ابتكار گفت: وزير بهداشت به دستور رئيسجمهور بهعنوان نماينده روحاني به اهواز سفر كرد، ضمن اينكه مسئوليت تأمين سلامت مردم در مقابل ريزگردها بهعهده وزير بهداشت است. عباس زارعنژاد افزود: يكي از دلايل سفر وزير بهداشت براي بازديد از مراكز درماني و ارائه سرويس خدمات درماني به مراجعان بوده است.
- به روايت وزير
وزير بهداشت اما در حاشيه مراسم رونمايي از داروهاي جديد ايراني گفت: «دولت در زمينه رفع اين مشكل مصمم است.در عين حال از تصميمهاي احساسي كه منجر به هدر دادن منابع ميشود بايد پرهيز كرد. بايد در اين حوزه تصميمات علمي اجرايي و منطقي گرفته شود و از شايعهپراكني، فرافكني و سياسي كردن اين موضوع پيشگيري شود.» با همه اينها در خوزستان ريزگردها نفس زندگي را تنگ كردهاند، مردم فشار بيسابقهاي را تحمل ميكنند و موضوع به يك مسئله اجتماعي و ملي تبديل شده است. شبكههاي اجتماعي مملو از واكنشهايي به اين موضوع است و افكارعمومي چشم به اقدامهاي منجر به فايده است. چه وزير بهداشت به اهواز سفر كند و چه خانم ابتكار براي مردم تفاوتي ندارد، آنها يك زندگي بدون ريزگرد ميخواهندهمين!
- همهچيز پر از خاك است
بهعنوان نماينده رئيسجمهور عازم اهواز شدم تا وضعيت اين شهر و مشكل مردم استان در مواجهه با ريزگردها را بررسي كنم. ريزگردها و غبار در اين منطقه وضعيت بسيار بدي را پديد آوردهاند و زندگي مردم را با مشكل مواجه ساختهاند؛ چنان كه با چند دقيقه حضور در فضاي باز، سر و روي انسان پر از خاك ميشود. باور كنيم با سخنان احساسي و فرافكني نميتوان اين معضل را حل كرد. انجام كار علمي، سود جستن از دانش مشاوران كارآزموده و داشتن برنامه، تنها چاره است. برخي كارهاي غيرعلمي و كارشناسي نشده خودمان طي سالهاي گذشته نيز به اين موضوع دامن زده است.
بخشي از يادداشت وزير بهداشت از سفر به خوزستان