به گزارش ايرنا، رژیم غذایی و تغذیه افراد در تعطیلات و سفرهای نوروزی دچار تغییر میشود و این مساله میتواند برای بیماران بویژه مبتلایان به دیابت مشکلساز باشد، از این رو لازم است این افراد نسبت به کنترل قند خون خود توجه لازم داشته باشند.
توجه نکردن به میزان قند خون سبب بروز آسیب به اندامهای مختلف بدن از جمله کلیه، پا و چشم میشود که در برخی موارد این عوارض غیرقابل جبران و بازگشت است.
پزشکان توصیه میکنند، مبتلایان به بیماری دیابت نوع یک یا دو در هنگام سفر یا دید و بازدیدهای نوروزی همواره به میزان قند خون خود توجه و لوازم مورد نیاز برای اندازهگیری و کنترل قند خون را به همراه داشته باشند.
در صورتی که قند خون فردی زیر 100 میلی گرم درصد پیش از صرف غذا و زیر 140 میلی گرم درصد دو ساعت پس از صرف غذا باشد، آن فرد دیابت ندارد.
همچنین مبتلایان به دیابت که پس از صرف غذا، قند خونی بین 90 تا 130، دو ساعت پس از صرف صبحانه و ناهار قند خونی زیر 160 و پیش از خواب قند خون 180 میلی گرم درصد داشته باشند، بیماری خود را به خوبی کنترل کردهاند و به اصطلاح به آنها دیابتیهای خوب کنترل گفته میشود.
رییس انجمن دیابت ایران در اين باره اظهار داشت: با تغییر رژیم غذایی در سفر، نوساناتی در میزان قند خون بیماران دیابتی ایجاد میشود، از این رو لازم است این افراد برنامه منظم غذایی و کنترلی را در سفرهای خود در نظر بگیرند.
دکتر اسدالله رجب افزود: افراد دیابتی باید لوازم کنترل و اندازهگیری قند خون شامل انسولین، داروهای خوراکی پایین آورنده قند خون، سرنگ و قلم انسولین، نوار برای کنترل قند خون، باتری دستگاه اندازهگیری قند خون و الکل یا پد الکی را در سفر به همراه داشته باشند.
وی ادامه داد: کودکان و نوجوانان دیابتی معمولاً به دلیل افزایش فعالیتهای جسمی در سفر دچار افت ناگهانی قند خون میشوند که آنها را با خطر بروز تشنج روبرو میکند.
رجب توضیح داد: این افراد باید همیشه آمپول «گلوکاگن» را به همراه داشته باشند تا در صورت بروز افت قند خون بلافاصله آن را تزریق کنند تا دچار تشنج نشوند.
وی ادامه داد: این افراد همچنین میتوانند در شرایط سفر حدود 30 میلی گرم درصد انسولین کمتری مصرف کنند.
- موارد قابل توجه رانندگان دیابتی
رییس انجمن دیابت ایران گفت: رانندگان دیابتی باید پیش از سفر قند خون خود را اندازهگیری کنند و در صورتی که قند خون آنها کمتر از 120 میلی گرم درصد باشد باید مقداری مواد غذایی قندی مصرف کنند تا قند خون آنها متعادل شود.
رجب افزود: این افراد باید هر دو تا سه ساعت یک بار قند خون خود را اندازهگیری و در صورت نیاز با توقف در مسیر مقداری مواد غذایی مصرف کنند تا دچار افت قند خون در حین رانندگی و مواجهه با خطرات احتمالی نشوند.
وی گفت: افرادی که با اتوبوس یا قطار سفر میکنند بویژه در مسیرهای طولانی لازم است هر چند وقت یکبار در راهروی قطار یا اتوبوس قدم بزنند تا دچار عوارض ناشی از یکجانشینی طولانی مدت نشوند.
رییس انجمن دیابت ایران افزود: افرادی که با هواپیما نیز سفر میکنند لازم است ساعت رسیدن به مقصد را بدانند و به نسبت فاصله مبدا تا مقصد، مصرف انسولین را زمانبندی کنند.
وی گفت: همچنین افرادی که به کشورهای دیگر سفر میکنند باید متناسب با اقامت خود در آن کشور، انسولین به همراه داشته باشند زیرا ممکن است انسولینی که در آن کشور است با انسولینی که آنها مصرف میکنند، همخوانی نداشته باشد.
- ممنوعیت مصرف تنقلات برای دیابتیهای بد کنترل
رجب به افرادی که قند خون آنها بالای 180 است (بد کنترل)، توصیه کرد: این افراد به منظور پیشگیری از ابتلا به عوارض ناشی از قند خون بالا، مواد قندی که سریع جذب میشوند را که در بیشتر تنقلات نوروزی است، مصرف نکنند.
وی گفت: برای دیابتیها خوب کنترل ممنوعیت غذایی وجود ندارد اما برای دیابتیهای بد کنترل ممنوعیتهای غذایی زیادی وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.
رجب ادامه داد: دیابتیهایی که میزان قند خون آنها کمتر از 180 است، میتوانند بطور محدود از این تنقلات استفاده کنند اما باید قند خون خود را پیش از مصرف اندازهگیری کنند.
- سالمندانی که بیش از 70 سال سن دارند آب بیشتری مصرف کنند
رییس انجمن دیابت ایران گفت: در مورد میزان مناسب مصرف روزانه آب، پزشکان و متخصصان نظرهای متفاوتی دارند. برخی معتقدند افراد زمانی که احساس تشنگی کردند باید آب بنوشند اما عدهای دیگر معتقدند هر فرد باید برای حفظ سلامت خود روزانه هشت لیوان آب بنوشد.
رجب افزود: با این حال به افراد دارای سن بالای 70 سال بویژه مبتلایان به دیابت توصیه میشود میزان زیادی آب مصرف کنند، این افراد معمولا احساس تشنگی نمیکنند و از همین رو آب کمتری مصرف میکنند اما باید بدانند بدن آنها به آب نیاز دارد و باید به مصرف مناسب روزانه آب توجه داشته باشند.