به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، حسین صدیقیان سرپرست هیأت بررسي باستانشناسي شهرستان خوسف در پایان بررسیهای باستانشناسی و در نشست گزارش به همکار با اعلام این خبر گفت: بررسیها در شهرستان خوسف خراسان جنوبی نشان داد شواهد استقرارهای انسانی ارتباط نزدیکی با منابع آب دارد و با توجه به مستعدتر بودن بخشهای شرقی منطقه عمده استقرارهای پیش از تاریخی و تاریخی منطقه در این بخش واقع شده است.
او افزود: بر اساس شواهد دریافتیم که آنجامنطقه ای به جا مانده از دوره تاریخی اشکانی است که به طور جدی مورد توجه جوامع انسانی قرار گرفته و از آن زمان به طور کامل به سکونت گاه تبدیل شده است.
صدیقیان افزود:در این بررسی ها مشخص شد اوج شکوفایی استقرارهای منطقه در دوران اسلامی است و از این منطقه به عنوان قهستان در متون تاریخی یاد شده که شواهد باستان شناسی نیز موید این موضوع است.
به گفته وی، بررسی باستان شناسی خوسف منجر به شناسایی 238 اثر از دوره پارینه سنگی تا قاجار شد.
این باستان شناس، ثبت تمامی انواع محوطههای باستانی از آغاز حضور انسان در منطقه تا پایان دوره قاجار، گردآوری و تهیه نقشه باستانشناسی منطقه را از اهداف این پژوهش اعلام کرد.
او گفت: برپایی توالی سفالی منطقه از آغاز دوره نوسنگی میانه تا قرون متأخر دوره اسلامی ،تعین دورههای استقرار منطقه به وسیله تلفیق دادههای اهداف وتعیین ارتباطات درون منطقه و برون منطقهای خوسف در دورههای پیش از تاریخ تا اسلامی از دیگر اهداف گروه در اجرای این پروژه بود.
صدیقیان قرار دادن دادههای خوسف در بافت پژوهشهای باستانشناسی شمال شرق و شرق ایران و تعیین کم و کیف وضیعت منطقه در این بافت را از اهم هدف های این بررسی باستان شناسی اعلام کرد.
او با اشاره به وجود معادن باستانی و محوطه های سرباره در خوسف خاطر نشان ساخت که در بخشهای غربی و جنوبی منطقه بررسی در حاشیه شرقی کویر بقایای 7 معدن باستانی ترانگبین، استخلک، چشمه پلنگی، قلعهزری، اسپورگ، هنگران و کلاته ملاخداداد شناسایی شد.
به گفته این باستان شناس، معادن مورد اشاره در چشمانداز کویری و کوهستانی واقع شده و با روشهای سطحی و زیر زمینی مورد بهرهبرداری قرار گرفتهاند.
صدیقیان خاطر نشان ساخت که اغلب این معادن بر فراز ارتفاعات و در بخشهای سخت گذر واقع شدهاند.
او قلههای اسلامی موجود در خوسف را به 3 دسته قله های سنگی کوهستانی بالای ارتفاعات نسبتاً بزرگ دوره تاریخی یا اسلامی با پلان نامنظم،قله های سنگی روی تپه ماهورها یا تک کوه های کم ارتفاع نسبتاً کوچک دوره تاریخی یا اسلامی با پلان منظم و قله های دشتی خشتی چینه ای متأخر اسلامی با پلان منظم تقسیم بندی کرد.
صدیقیان ابراز امیدواری کرد، در آینده با انجام کاوشهای منظم در برخی محوطهها همچون قلعه کهنه گیو، دوکوهه، محوطه تاریخی خور و خوسف، اطلاعات ارزندهای در زمینه گاهنگاری و بافت استقراری منطقه در دوران گذشته و برهم کنشهای فرهنگی منطقهای فرا منطقهای به دست خواهد آمد.