به گزارش ايرنا، مسعود باقرزاده کریمی روز یکشنبه گفت: برخی تالابهای کشور فصلی هستند و به طور طبیعی در تابستان طی مدت یک تا دو ماه خشک میشوند.
وی اظهار کرد: به عنوان مثال تالاب بختگان فصلی است و در تابستان حدود 70 درصد آب آن خشک میشد اما امروزه مساله مهم طولانی شدن مدت زمان و شدت خشکی تالابهای فصلی است که از یک تا دو ماه به 7 تا 8 ماه افزایش یافته است.
کریمی ادامه داد: بر اساس آماری که در دست است حدود 40 تالاب کشور بین 50 تا 90 درصد دچار خشکی خارج از روال طبیعی شدهاند، به عنوان مثال دریاچه ارومیه در استان آذربایجان غربی 90 درصد، گاوخونی استان اصفهان 90 درصد، پریشان در شهرستان کازرون در استان فارس 80 تا 90 درصد و مهارلو در استان فارس 100 درصد خشک شدهاند.
به گفته وی برخی دریاچهها مانند چغاخور و گندمان در استان چهارمحال بختیاری و ولشت در منطقه کلاردشت در استان مازندران نیز حدود 40 تا 50 درصد خشک شدهاند.
وی افزود: دخالت انسان مانند برداشت بیرویه از منابع آبی علت اصلی خشک شدن تالابها است و از آنجا که در دوران خشکسالی نیز قرار داریم، این دو عامل در کنار هم 90 تا 100 درصد برخی تالابهای کشور را خشک کردهاند.
وی در ادامه به خشک شدن چشمه طاق بستان در کرمانشاه اشاره کرد و گفت: در این گونه موارد علت به برداشتهای بیرویه از منابع زیرزمینی بر میگردد به طوری که وقتی میزان برداشتها کاهش یابد آب دوباره به آن حوضه آبی بر میگردد، این اتفاقی است که برای چشمه طاق بستان کرمانشاه افتاده و اکنون دوباره آب به آن بازگشته است.
کریمی افزود: در مناطق کارستیک مانند کرمانشاه که زمین بسیار آهکی است و درز و شکافهای زیادی منابع آبی را به هم متصل میکند، میزان برداشتهای بیرویه به خوبی خود را در حوضههای آبی روی زمین مانند چشمهها نشان میدهد.
وی گفت: البته این پدیده بسیار رایج و مرسومی نیست از این رو مطالعات زیادی در این باره انجام نشده است.
در چشمههای کارستیک، آب به دلیل حل شدن بخشی از سنگ آهک در درون زمین نفوذ میکند و در هر کجا که امکان خروج داشته باشد، در سطح زمین به صورت چشمه ظاهر میشود، چنین چشمههایی ممکن است که به صورت فورانی نیز در سطح زمین دیده شوند.
چندی پیش چشمههای طاق بستان کرمانشاه در مدت 24 ساعت به طور کامل خشک شد. این چشمهها از هزاران سال پیش در شمال شهر کرمانشاه و در جوار طاقهای ساسانی جاری است و هزاران هکتار از اراضی کشاورزی را مشروب و آب اهالی روستای طاق بستان را تامین میکند که اکنون خشک شدن آن موجب نگرانی اهالی منطقه شده است.