در جلسه علني ديروز مجلس سؤال ابراهيم كارخانه، نماينده همدان از وزير كار مطرح شد مبنيبر اينكه چرا عزمي راسخ، مديريتي هماهنگ، برنامهاي هدفمند براي حل معضل بيكاري وجود ندارد؟ طرح اين سؤال كافي بود تا بار ديگر نگاهها به يكي از مشكلات اصلي اقتصاد ايران يعني وضعيت بيكاري و روند اشتغالزايي در كشور معطوف شود. درحال حاضر متولدان دهه60 وارد بازار كار شدهاند و متولدين دهه70 هم در حال ورود به بازار كار هستند.
هرچند بخشي از متولدين 2دهه گذشته بهخصوص دهه70 در دانشگاهها مشغول كار هستند و فقط چند سال ديگر زمان نياز است تا قافله فارغالتحصيلان دهههفتادي هم از راه برسد. عليربيعي، وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي ديروز در پاسخ به سؤال نماينده همدان گفت كه آمار آنها 4.6ميليون نفر است و بايد براي اشتغالزايي آنان فكري كرد. البته گزارشي كه وزير كار از اوضاع بازار كار ارائه داد، چشمانداز چندان روشني نداشت. او گناه كار را به گردن سياستهاي سالهاي گذشته انداخت و گفت: اشتغال محصول ارتقاي دانش، افزايش مهارت، سرمايهگذاري بيشتر، ايجاد زيرساختها و ارتقاي فرهنگ كار است كه متأسفانه در سالهاي گذشته كاستيهاي زيادي بوده كه وضعيت امروز محصول آنها است.
وي تصريح كرد: سؤال اساسي اين است؛ كدام يك از اجزاي سيستم يادشده در سالهاي قبل ايجاد شده كه منجر به ايجاد اشتغال شود؟ ربيعي اگر چه كاهش نرخ رسمي بيكاري از 12 به 10.6درصد (2.5 ميليون نفر بيكار رسمي) را يكي از بخشهاي كارنامه دولت روحاني در 2سال گذشته معرفي و از آن بهشدت دفاع كرد، اما با اين حال وضعيت را در آينده بغرنجتر از اين حرفها دانست. او گفت: با تمام تدابيري كه دولت طي 2سال گذشته اتخاذ كرده نميتوان يكباره انتظار داشت كه وضعيت اشتغال در كشور بهبود يابد، ضمن آنكه نتايج تمام تلاشهايي كه در حال انجام است در سالهاي آتي خود را نشان ميدهد.
وي با اشاره به بيكاري تأخيري در كشور گفت: هماكنون 4.6ميليون دانشجو در دانشگاههاي كشور در حال تحصيل هستند كه در سالهاي نهچندان دور وارد بازار كار كشور خواهند شد، البته اين در حالي است كه بررسيها نشان ميدهد تحصيلات بخش بزرگي از دانشجويان متناسب با نيازهاي بازار كار نيست. وي با اشاره به كسري تجمعي 56درصدي و همچنين نرخ رشد منفي اقتصادي گفت:
تا زماني كه نشان ندهيم شاخصهاي يادشده چگونه رخ داده است حل موضوع اشتغال دشوار خواهد بود. وي تأكيد كرد: براي توسعه اشتغال به رشد بالاي 8درصدي نياز داريم و نرخ رشد 4تا 5درصدي نميتواند ما را به اشتغال بالا برساند لذا بايد از رشد 4 تا 5درصدي خارج شويم و اين مستلزم سياستگذاري مجلس و دولت است تا بتوانيم تا سال1400 به رشد قابل توجه و درنهايت به توسعه اشتغال دست يابيم.
به گفته وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي هر يك درصد رشد 100هزار شغل ايجاد ميكند و هر يك درصد رشد به 120هزار ميليارد تومان سرمايهگذاري جديد نياز دارد. ربيعي اظهار داشت: بايد سرمايهگذاري در كشور رشد 20درصدي را تجربه كند، هر اقتصادي كه روال منفي را طي كند اثرات آن اقدامات خود را روي اشتغال نشان ميدهد.
وي گفت: متأسفانه برخي فقط بر سرمايهگذاري روي پتروشيمي و يا صنايع سيمان تأكيد دارند اما ايجاد يك شغل در صنايعي نظير پتروشيمي به 3500ميليارد تومان سرمايهگذاري نياز دارد و درصورت رشد 7درصدي كه با رشد در صنايع نفت و گاز حاصل ميشود با پديده رشد بدون اشتغال مواجه خواهيم بود.