سؤال جدي اين روزهاي مردم اين است كه چرا خطر دودشدن پساندازها نزد مؤسسات اعتباري غيرمجاز وجود دارد؟
به گزارش همشهري، همزمان با تشديد نظارتها بر عملكرد برخي مؤسسات اعتباري بزرگ طي 2سال گذشته و زيرذرهبينقرارگرفتن كارنامه و ترازنامه مؤسسات اعتباري در خطر بحران نشان ميدهد كه اين غيرمجازها سپردههاي مشتريان خود را در بخشهايي بهكار گرفتهاند كه احتمال نقدشوندگي و بازپسگيري سپردهها را تضعيف كرده است.
اظهارات اخير حميد تهرانفر، معاون نظارتي بانك مركزي هم مهر تأييدي است بر اينكه غيرمجازها بهدليل قرارنداشتن زير چتر نظارتي بانك مركزي اقدام به پرداخت بيضابطه تسهيلات از محل سپردههاي مردم كردهاند.
اين مقام بانك مركزي ارديبهشتماه امسال ريشه اصلي به مخاطرهافتادن سپردههاي مردم نزد اين مؤسسات فاقد مجوز را اعلام و تأكيد كرد: آنها براي جذب سپرده بعضا مبادرت به پرداخت سود با نرخهاي بالاتر از نرخهاي مصوب ميكنند كه از اين بابت سپردهگذاران با مخاطرات جدي متعددي مواجه ميشوند.
به گفته تهرانفر، اين قبيل مؤسسات با ريسكهاي متعدد كنترلنشده و مديريتنشدهاي مواجهند و عملا سپردههاي جذبشده از اين بابت را صرف تأمين مالي فعاليتهاي پرريسك خود ميكنند تا بتوانند نرخ سود تعهدشده را پرداخت كنند كه به واسطه ورود به فعاليتهاي بعضا پرريسك، سپردهگذاران آنها با خطرات جدي مواجه ميشوند.
- پرداخت وامهاي بيضابطه كلان
ارزيابي گفتهها و شواهد از چرايي به بنبسترسيدن برخي از اين مؤسسات غيرمجاز نشان از آن دارد كه آنها تسهيلات كلان را به اشخاص حقيقي و حقوقي معدود و عمدتا داراي قدرت چانهزني بالا با مديران اين مؤسسات دادهاند و با مراجعه پيشبيني نشده برخي سپردهگذاران براي بازپسگيري پول خود با مشكل نقدينگي مواجه شدهاند.
نمونه بارز اين خطاي پرريسك و تصميم بدون پشتوانه كارشناسي را ميتوان در مؤسسه منحلشده ميزان مشاهده كرد كه به گفته معاون نظارتي بانك مركزي بالغ بر 800ميليارد تومان از پول سپردهگذاران را به يك شركت چندمنظوره سرمايهگذاري «هلدينگ» خاص داده و پس از ورود دستگاه قضا و برخي نهادهاي مسئول به پرونده اين هلدينگ، ميزان را دچار بحراني كرد كه به گفته مقامات ارشد بانك مركزي «پيشبيني نشده» بوده است.
اين در حالي است كه براساس آييننامه پرداخت تسهيلات كلان بانك مركزي، پرداخت تسهيلات به افراد حقيقي و حقوقي مشروط بوده و بانكها و مؤسسات اعتباري داراي مجوز و تحت نظارت واقعي بانك مركزي حق ندارند كه بدون رعايت سقفهاي تعيين شده به افراد و شركتها وام پرداخت كنند. بنابراعلام معاون نظارتي بانك مركزي اگر مؤسسه ميزان تسهيلات را در چارچوب سقف تعيينشده قانوني پرداخت ميكرد، حداكثر وامي كه ميتوانست به شركت خاص اختصاص دهد 60ميليارد تومان بود نه حدود 14برابر آن.
- وام بهخوديها بدون رعايت مقررات
يكي ديگر از دلايل به خطر افتادن پول سپردهها نزد غيرمجازها، پرداخت تسهيلات از محل سپردههاي مشتريان به سهامداران، اعضاي هيأتمديره و افراد مرتبط به آنهاست كه باعث شده اين تسهيلات در بخشهايي ازجمله زمين و ساختمان بهكار گرفته شود كه چشمانداز روشني از امكان نقدشوندگي آنها بهدليل ركود در بازار مسكن و ساختمان وجود ندارد. خردادماه امسال مصداق اين انحراف در منابع مؤسسات غيرمجاز رسانهاي شد.
رسيدگي بانك مركزي به پرونده يكي از مؤسسات غيرمجاز حكايت از آن دارد كه در يكي از اين مؤسسات فاقد مجوز 5هزار ميليارد تومان از مجموع 12هزار ميليارد تومان سپرده مردم نزد اين مؤسسه وجود خارجي ندارد و گفته ميشود احتمالا از اصل سپردهها بهعنوان سود ميان اعضا تقسيم شده است. يك مقام آگاه در بانك مركزي پيشتر به همشهري گفته بود كه بخش قابل توجهي از منابع يكي از مؤسسات غيرمجاز پردردسر هنوز شفاف نيست و ناظران بانك مركزي هنوز موفق به اطلاع از كم و كيف اطلاعات مالي مؤسسه يادشده نشدهاند.
- هشدار رسمي به دودشدن سپردهها
تيرماه امسال رئيسكل بانك مركزي دست به قلم برد و شيوه غيرمجازها براي بقا به هر قيمت را فاش و از آن بهعنوان كلاهبرداري پونزي ياد كرد. وليالله سيف تصريح كرد: اگر در يك مؤسسه بدون مجوز عدمتعادل يا كسري مشاهده نميشود بهمعني قابليت استمرار فعاليت آن مؤسسه در بلندمدت نيست. روش كار به اين ترتيب است كه از محل سپردههاي جديد بدون اينكه واقعاً درآمدي حاصل شده باشد، سود سپردهگذاران قبلي را پرداخت ميكنند.
به گفته وي، با توجه به اينكه مؤسسان سرمايه اوليهاي را تأمين نكردهاند، اين زيان روزافزون نشاندهنده آن است كه سپردهها تلفشده و از بين رفته است و فعاليت اين مؤسسات تا زماني ادامه پيدا ميكند كه كسريها يعني همان سپردههاي قبلي تلفشده بهاضافه سودهاي متعلقه از محل سپردههاي جديد بتواند تأمين شود. رئيسكل بانك مركزي هشدار داد: اينگونه مؤسسات دير يا زود با توقف و عدمامكان بازپرداخت سپردهها روبهرو خواهند شد.