حجت جباری روز یکشنبه گفت: با بارندگیهای اخیر، آبگیریهای انجام شده و نیز بارشهای مستقیم بر سطح دریاچه ارومیه مساحت دریاچه یک هزار و 100 کیلومتر تخمین زده میشود که 700 کیلومتر آن در جنوب استان با عمق 12 تا 20 سانتیمتر و 500 کیلومتر آن در شمال استان است.
وی اظهار کرد: در وضعیت فعلی دریاچه ارومیه و رسوبات نمکی موجود در آن، سطح صافی در دریاچه پدید آمده است که بلافاصله بعد از ورود کمترین میزان آب به آن آبها در سطح وسیعی پخش میشود.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی اضافه کرد: امسال 90 میلیون متر مکعب آب از طریق بارندگیها، زهآبها و نیز حقآبههای دریاچه به دریاچه منتقل شده است.
وی با بیان این که اتصال زرینهرود به سیمینهرود منجر به تسهیل انتقال آب به دریاچه شده است، اظهار کرد: لایروبی انهار نیز در این بخش به میزان چهار تا پنج کیلومتر انجام شده است و در روضه چای، گدار، مهاباد چای و سیمینهرود نیز کارهای لایروبی خوبی انجام شده است.
جباری اظهار کرد: هم اکنون طرحهایی از سوی ستاد احیا در راستای احیای دریاچه ارومیه و توسط اداره کل حفاظت محیط زیست استان در حال اجراست که شامل مالچپاشی، احداث سطوح آبگیر و عملیات تثبیت بیولوژیک است که در سال گذشته 40 میلیارد ریال اعتبار برای این طرحها اعتبار اختصاص یافت.
وی گفت: آخرین تراز اندازهگیری شده آب دریاچه ارومیه در 13 آذرماه سال جاري 1270.15 متر از سطح آبهای آزاد بوده است که 34 سانتیمتر نسبت به پارسال کمتر است.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی بیان کرد: هم اکنون شیب کاهش آب دریاچه بسیار کم شده است و تمامی عملیاتی که در قالب مصوبات ستاد احیا صورت میگیرد در سال 95 نتایج و تاثیر خود را نشان خواهد داد.
دریاچه ارومیه دومین دریاچه شور جهان است که در 18 سال گذشته به مرور آب موجود در آن رو به کاهش گذاشت به گونهای که از سال 80 تا سال 93 سالانه از یک تا 30 سانتیمتر میزان آب دریاچه کاهش یافته است.
مساحت این زیست بوم ارزشمند 5700 کیلومتر مربع است که در سالهای اخیر 95 درصد آن خشک شده و هم اکنون با تلاشهای دولت تدبیر و امید 1100 کیلومتر دارای آب شده که به گفته کارشناسان دریاچه در سالهای تثبیت به سر میبرد.
سه سال اول اجرای طرحهای احیای دریاچه ارومیه سال تثبیت نامگذاری شده است.