انتظار افكار عمومي در ابتداي روي كارآمدن دولت نيز چيزي جز مهار تورم موجود نبود. با اين حال استمرار سياستهاي انقباضي دولت و همچنين گره خوردن سرنوشت اقتصاد ايران به مذاكرات هستهاي باعث شد تا سياست انضباط مالي ركودزا شود! هرچند در ابتدا برخي مسئولان تلاش داشتند تا در فضاي ذهني با انكار ركود از اين مشكل عبور كنند اما دولت با تشديد شرايط ركودي مجبور شد تا 2بسته سياستي براي خروج از ركود با ماهيت بلندمدت و كوتاهمدت ارائه كند.
در بسته خروج از ركود 2مسئله حمايت از خودروسازي به مثابه يك صنعت «پيشران» در دستور كار قرار گرفت و تا حدودي نيز با اعطاي تسهيلات از سوي بانك مركزي مشكل خودروسازان با فروش 110هزار خودرو طي 6روز و موقتاًمرتفع شد! اما يكي ديگر از بندهاي بسته خروج از ركود، طرح خريد كالاي ايراني بود؛طرحي كه قرار بود براساس آن با ارائه يك وام با نرخ بهره مناسب بازار كالاهاي ايراني تحريك شود. اما بهدليل عدمتمهيد سازوكارهاي لازم از قبل، اجراي اين طرح با وقفه دوماهه روبهرو شد و نتيجه اين وقفه نيز چيزي نبود جز ركود در ركود بازار!
البته در ابتدا قرار بود وام 10ميليون توماني خريد كالاي ايراني طي 18ماه بازپرداخت شود اما در نهايت بازه زماني به 12ماه كاهش يافت و با توجه به اينكه رقم اقساط پرداختها رشد چشمگيري دارد بعيد به نظر ميرسد كه از اين طرح استقبال چشمگيري بشود و لذا طرح خريد كالاي ايراني نهتنها ثمره مثبتي براي توليدكنندگان بهويژه بنگاههاي خرد و كوچك نداشته بلكه بسياري از اين واحدها را در آستانه تعطيلي قرار داده است.
بايد به اين مهم نيز توجه داشته باشيم كه تجربه نشان داده است سياستهاي مقطعي نميتواند چالشهاي ساختاري و نهادي اقتصاد ايران را مرتفع سازد و لذا ضرورت دارد تا دولت با همراهي ساير قوا پاسخهاي متناسبي را براي چالشهاي اقتصادي فعلي ارائه دهد. ضمن آنكه فضاي اقتصادي كشور هماكنون در يك بلاتكليفي سير ميكند كه ميتواند شرايط ركودي را وخيمتر سازد. از اينرو انتظار ميرود دولت در صورتيكه در تصميم خود جدي است،هرچه سريعتر طرح خريد كالاي ايراني را به حالت اجرا درآورد تا مشكل اصناف و بنگاههاي توليدي كوچك بيش از اين حاد و بغرنج نشود.
- دبير انجمن علمي اقتصاد شهري ايران