در سالروز پيروزي انقلاب مردمي مصر عليه حسني مبارك، خيابانهاي قاهره، پايتخت، همانند ديگر شهرهاي اين كشور شاهد برقراري تدابير امنيتي بود. با انتشار فراخوانهاي متعدد در شبكههاي اجتماعي براي برگزاري تجمعهاي اعتراضي، نيروهاي امنيتي در نقاط مختلف پايتخت با برقراري پستهاي بازرسي رفتوآمدها را تحت كنترل داشتند. عبدالفتاح السيسي، رئيسجمهور مصر، روز يكشنبه در نطقي تلويزيوني به مناسبت پيروزي انقلاب، ضمن اداي احترام به كشتههاي قيام مصريها در سال 2011گفت كه مردم مصر در حال ساختن يك دولت غيرنظامي، مدرن و توسعهيافته هستند كه براي دمكراسي و آزادي ارزش قائل است. اين در حالي است كه گروههاي حقوق بشري معتقدند رژيم السيسي به خواستههاي انقلاب مصر پشت كرده و به سركوب شديد مخالفان روي آورده است.
خبرنگار شبكه تلويزيوني فرانس 24از قاهره گزارش داده كه طي روزهاي اخير، يعني روزهاي منتهي به سالروز انقلاب، نيروهاي امنيتي اقدام به دستگيري گسترده مخالفان كردهاند. برخي از اين افراد همانهايي هستند كه در انقلاب مصر نقش فعال داشتهاند. طبق اين گزارش، همچنين در ماههاي اخير پليس مصر به مراكز تجمع فعالان سياسي در كافهها و مراكز فرهنگي در نزديكي ميدان تحرير، كه به نماد انقلاب مصر تبديل شده، يورش برده و تعداد زيادي از افراد را دستگير كردهاند. مصطفي النجار، نماينده سابق پارلمان مصر، در گفتوگو با خبرنگار اين شبكه تلويزيوني ميگويد: «اين رژيم، دشمن انقلاب 25ژانويه است. هيچ فضاي سياسي در كشور باقي نمانده؛ نه حزبي، نه سنديكايي و نه جامعه مدني.»
- مصر، بازگشت به قبل
السيسي طي روزهاي اخير اعلام كرده كه هرگونه آشوب و ناآرامي در كشور را تحمل نميكند و با معترضان برخورد خواهد كرد. با اين حال، شامگاه يكشنبه همزمان با نطق تلويزيوني السيسي مردم در شهر اسكندريه در شمال مصر به خيابانها آمدند و عليه سياستهاي دولت دست به راهپيمايي زدند. آنها در ميدان القاعد ابراهيم، كه طي انقلاب 25ژانويه صحنه تجمعهاي گسترده مردم و درگيري آنها با نيروهاي حكومت بود، تجمع كردند. يكشنبه شب، مناطق نصر و شبرا در قاهره نيز صحنه تجمعهاي اعتراضي عليه دولت بود.
السيسي در سخنانش به حكومت مرسي نيز اشاره كرد و گفت كه انقلاب 25ژانويه بهخاطر «منافع شخصي» برخي گروهها به بيراهه رفته بود كه با راهپيمايي مخالفان و در نهايت دخالت ارتش به مسير اصلي خود بازگشت. اكنون با زنداني شدن هزاران نفر از مخالفان دولت و پارلماني كه پس از 3سال طي هفتههاي اخير تشكيل شده اما قدرت لازم براي مهار نظاميان اين كشور را ندارد، تحليلگران معتقدند انقلاب مصر اكنون از اهداف اوليهاش بسيار دور افتاده است. سازمان عفو بينالملل ديروز با صدور بيانيهاي وضعيت مصر را «فرو رفته در منجلاب بحران حقوق بشري» خواند و اعلام كرد: «مردم مصر شاهد بازگشت كشورشان به دوران حكومت پليسي هستند. با گذشت 5سال از زماني كه مردم مصر حكومت حسني مبارك را به زير كشيدند، اكنون اميدها براي به ثمر نشستن اين انقلاب از بين رفته است.»
- سرنوشت انقلاب 25ژانويه مصر
انقلاب مردم مصر در ژانويه 2011(بهمن 1389) آغاز شد و راهپيماييها و اعتراضات گسترده مردمي به 30سال حكومت ديكتاتوري حسني مبارك پايان داد و او مجبور به استعفا شد. 3سال بعد عبدالفتاح السيسي، رئيسجمهور فعلي و فرمانده سابق ارتش مصر، محمد مرسي، نخستين رئيسجمهور منتخب مردم اين كشور را از قدرت بركنار كرد و خود در انتخاباتي كه سلامت آن از سوي بسياري از سازمانهاي حقوق بشري زير سؤال رفت، به رياستجمهوري رسيد. پس از رخدادهاي اين سال كه به اعتقاد بسياري كودتاي نظاميان عليه يك دولت غيرنظامي بود، صدها مخالف سياسي دولت و بسياري از طرفداران مرسي در محاكمههاي دسته جمعي به زندانهاي طولاني مدت و اعدام محكوم شدند.