معصومه ابتکار روز سهشنبه در نشست شورای اداری آذربایجان شرقی در تبریز افزود: امروز در مدیریت جهان کارآمدی حکومتها، نظامها و سازمانها با ملاکها و ابعاد مختلفی برآورد میشود.
وی ادامه داد: امروز در دنیا یکی از مولفههای مهم کارآمدی جهانی رو به رشد و تعالی هفت میلیارد انسان ساکن آن، حفاظت از سیستمهای طبیعت و زیست بومهاست.
ابتکار با بیان این که حال کره زمین خوب نیست، اظهار کرد: زمین دردها و رنجهای زیادی دارد و به نظر میرسد اگر بشر امروز بیدار نشود و زنگ خطرها را که یکی از آنها در کشور ما دریاچه ارومیه است نشنود، آینده چندان روشنی برای بشر پیشبینی نمیشود.
وی اضافه کرد: دو موضوع جدی جنگ و ناامنی و درگیری انسانها با یکدیگر و جنگ انسانها با طبیعت و سلطهگری بیرحمانه انسان برای به دست آوردن طبیعت در سطح جهانی مطرح است که آینده حیات را به طور جدی تهدید میکند و این امر دنیا را به سمت نابودی خواهد کشید.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به برگزاری دو اجلاس مهم جهانی در حوزه محیط زیست افزود: در اجلاس جهانی توسعه پایدار اهداف این توسعه با 17 محور در برنامهای 15 ساله مشخص شد که در آن عدالت و عدالت بین نسلی قابل تحقق ارزیابی شد و اهداف توسعه پایدار در دستور کار تمام کشورهای جهان و همچنین ایران قرار دارد.
وی افزود: همچنین در اجلاس جهانی که با حضور 195 رهبر جهان در پاریس برگزار شد، سند واحد برای جلوگیری از گرمایش زمین که آینده کره خاکی را به شدت تهدید میکند، امضا شد و امضاکنندگان متعهد شدند که اجازه ندهند افزایش دمای کره زمین به دو درجه سلیسوس برسد.
ابتکار همچنین با اشاره به ابلاغ سیاستهای کلی نظام در موضوع محیط زیست از سوی مقام معظم رهبری گفت: این سیاستهای کلی لازمالاجر است و فضای همدلی و همزبانی را بین دولت و ملت فراهم کرده و در تدوین برنامه ششم مورد توجه قرار گرفته است.
وی اظهار کرد: خوشبختانه دولت یازدهم نگاهی علمی و روزآمد به موضوع محیط زیست دارد و بارها شخص رئیس جمهور اعلام کردهاند که دولت من دولت محیط زیست است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: به خاطر گستردگی و پیچیدگی مسائل و مشکلات زیست محیطی در بسیاری از زمینهها نتایج و دستاوردها به سرعت حاصل نخواهد شد.
وی با بیان این که بهبود کیفیت هوا در کلان شهرها از جمله تبریز کاملا مشهود است، افزود: به استناد دستگاههای سنجش آلودگی هوا در آذربایجان شرقی، بسیاری از پروازها در سال 92 به دلیل آلودگی بسیار شدید هوا امکان فرود نیافتند.
ابتکار ادامه داد: در سال 93 کیفیت هوا در شهر تبریز افزایش بسیار چشمگیری داشته و در سال جاری نیز افزایش تعداد روزهای سالم و پاک استمرار یافته و برنامههای کاهش الودگی هوا با همکاری و تعامل خوب دستگاههای مختلف و شهروندان به جد پیگیری میشود.
وی با تاکید بر ضرورت احیای دریاچه ارومیه اظهار کرد: اقدامات بسیار خوبی در این خصوص صورت گرفته که از جمله آنها میتوان به توقف برداشت آب از چاههای غیرمجاز، اصلاح الگوی کشت و آبیاری با هدف بازگشت آب به دریاچه ارومیه اشاره کرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر این که توسعه کشت و برداشت بیشتر در شرایط حساس و نگرانکننده دریاچه ارومیه نباید انجام شود، خاطر نشان کرد: گزارش فرونشست بسیاری از دشتهای اطراف منطقه گزارش شده که زنگ خطری برای بخش کشاورزی، اقتصاد و معیشت مردم منطقه است.
وی تاکید کرد: آثار گرد و غبار و عوارض منفی دریاچه ارومیه در استان آذربایجان شرقی بیشتر احساس خواهد شد و باید مردم این استان تلاش و همت بیشتری برای احیای دریاچه داشته باشند.
ابتکار ادامه داد: الگوی آبیاری کشور نه فقط در تبریز، ارومیه، اصفهان و خوزستان بلکه باید در همه ایران تغییر پیدا کند و ضروری است برداشت از سفرههای زیرزمینی، از منابع روان آبها، تالابها و دریاچهها منطقی شود.
وی گفت: این یک معادله برد- برد است؛ طبیعت باید زنده بماند تا کشاورزی هم زنده بماند؛ نمیشود سر طبیعت را ببرید تا کشاورزی ادامه یابد زیرا چنین معاملهای خلاف قوانین و سنتهای الهی است و باید تحول در مدیرت منابع اتفاق بیافتد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: خوشبختانه این اراده در استان آذربایجان شرقی در سطح استانداری و مدیران استانی وجود دارد، ولی باید به سطح اجرا و مزرعه تسریع پیدا کند و زمان زیادی برای این تحولات نداریم.
وی اضافه کرد: با بارندگی خوب امسال و رهاسازی آب از سدها، لایروبی رودخانهها و آموزش بخش کشاورزی در روستاها، روند شتابنده کاهش سطح آب دریاچه متوقف شده که این ثبات نشانه خوبی است و باید این مسیر را در بحث احیای دیگر تالابهای ایران ادامه دهیم.
ابتکار تاکید کرد: همه در بحث محیط زیست سهیم هستیم و کسی نمیتواند بگوید که من سهمی ندارم چون همه انسانها در روز 16 کیلوگرم هوا تنفس میکنند.