آنطور كه خود آمريكاييها بارها اعلام كردند دليل و هدف اصلي از اين تحريمها چيزي جز ايجاد شكاف دولت- ملت با بروز نارضايتيهاي اقتصادي نبوده است. درحاليكه كشورهاي غربي بهدليل بحران اقتصادي غالبا با بحرانهاي اجتماعي و سياسي نيز درگير ميشوند اما جمهوري اسلامي ايران طي 3دهه گذشته دورههاي بسيار سختي همچون 8سال جنگ تحميلي و چندين سال تحريمهاي ظالمانه را با موفقيت از سر گذرانده كه بخش عمدهاي از آن بهدليل ايستادگيهاي مردم پاي آرمانهاي انقلاب بوده است.
اما اكنون و در دوران پساتحريم فرصت مناسبي پيش روي مسئولان براي جبران ازخودگذشتگيهاي مردم است. اگرچه برجام سياسي به نتيجه رسيده اما امروز جامعه در انتظار برجام اقتصادي است.اگر بخواهيم از نظر ظرفيتهاي بالقوه اقتصادي، ايران را مورد ارزيابي قرار دهيم بايد عنوان كنيم كه كشور ما بهدليل برخورداري از موقعيت ژئوپلتيكي، منابع انساني، ذخاير نفت و گاز و معادن، دسترسي به آبهاي آزاد، آب و هوا و خاك حاصلخيز و دهها مولفه ديگر جزو كشورهاي برتر قلمداد ميشود اما متأسفانه هيچگاه اين ويژگيها سبب نشده است تا اقتصاد ايران آنطور كه بايد و شايد به نقطه مطلوب برسد.
بسياري از صاحبنظران اقتصادي بر اين باورند كه دليل اصلي اين عدمموفقيت، اتكا به درآمدهاي نفتي است كه موجب شده اقتصاد دولتي رشد پيدا كند و دولت ميلي براي واگذاري فعاليتهاي اقتصادي به بخش خصوصي نداشته باشد و در نتيجه چرخه توليد ثروت تكميل نشود.اما امروز در دهه چهارم از انقلاب اسلامي، مقام معظم رهبري با نگاه بلند و داهيانه خويش ريلگذاري صحيحي پيش روي اقتصاد ايران قرار دادهاند. سياستهاي كلي اصل 44 قانون اساسي و سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي به نوعي چشمانداز پيش روي اقتصاد ايران را كه مبتني بر حضور مردم در عرصههاي اقتصادي است به خوبي روشن ساخته و اكنون زمان آن فرا رسيده كه دولت و مجلس برنامه ششم توسعه و بودجه سال95 را مبتني بر اين سياستها تدوين و اجرايي كنند تا شيريني كارآمدي جمهوري اسلامي در حوزههاي اقتصادي نيز در كام مردم بنشيند.
بدون شك تحريمهاي ظالمانه غرب يك مانع جدي پيش روي توسعه اقتصادي در ايران بوده كه با درايت رهبر نظام و ايستادگي مردم، رفع آنها حاصل شد اما اكنون نوبت اقتصاد است كه مسئولان چالشهاي ساختاري و نهادي آن را حل و فصل كنند.
- دبير انجمن علمي اقتصاد شهري ايران